Zupa marchewkowa z porem... pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana :-) - bez mięsa i bulionu - prosta i smaczna Czas przygotowywania: do 20 minut Czas gotowania: 1 h Ilość: 4-6 porcji Składniki: • 4 duże marchewki • 20 cm pora • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła np. klarowanego • szklanka wody • szklanka mleka • przyprawy: łyżeczka
AniaGotuje.plKiedyś, przypadkiem natrafiłam na Facebooku na filmik "Jak wykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować
Życie zaczyna się w kuchniJesienną porą czas na marchewkowe wypieki. Marchewka i migdały to doskonałe połączenie,babeczki są delikatne,lekko wilgotne w środku i smakują wybornie. 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka startej marchewki szczypta soli ponadto
Kolorowa kuchnia Elkilubicie piec ciastka to polecam cynamonowe ciastka rodem ze Szwecji. Nadwyżkę białek możecie wykorzystać na ciasteczka bezowe . Zbliża się Halloween polecam więc ciastka mumie . Lubicie podwójne ciastka przełożone kremem? Marchewkowe ciasteczka z kremem cashew na pewno będą Wam smakowały… Do ciasteczek thumbprint wykorzystałam typowo maślane ciasto, aczkolwiek w tym przepisie dodałam kokosowego oleju aby podkreślić kokosowy smak ciasteczek. Poza
codojedzenialubi te pieczone owsianki, że normalnie sama musiałam je zrobić ;). Zazwyczaj jem owsianki gotowane, ale powiem Wa, że ta z piekarnika jest fantastyczna!! Wymyśliłam sobie wersję marchewkowo-jabłkową. Bardzo wilgotną, która smakuje jak najlepsza szarlotka z dużą ilością cynamonu. Donia dzięki za inspirację ;). Takie śniadanko zagości u mnie na stałe! Składniki: (na 2 porcje) 1 mniejsza marchewka (około
Nastoletnie Wypiekaniemnie tutaj nie było! Mniej robię zdjęć, ale gotuję tyle samo. Zdarza się, że wpisuję w wyszukiwarkę "gulasz bistro mama", "ciasto marchewkowe bistro mama" albo "pancakes bistro mama". Oznacza to tyle, że mój domowy rynek się nasycił, sięga po sprawdzone przepisy, domownicy chcą często powtórek i doszło do tego, że sama u siebie sprawdzam proporcje, bo z głowy wyleciało
bistro mamaRano zrobiliśmy sok ze sporej ilości marchwi i tym samym wyprodukowaliśmy dużo puply marchewkowej. Muszę przyznać, że odkąd mamy drugie dziecko, z braku czasu, często odpady "posokowe" lądują w kuble na śmieci. Dziś na wypadek okienka między zabawianiem starszej a noszeniem lub karmieniem młodszej córki, zostawiłam ową pulpę na blacie. Podczas opieki na dziećmi w głowie rodziły się
Jeść, by żyć w zdrowiudostępne pod ręką. Fajną sprawą jest to, że możemy nawet regulować ilość poszczególnych składników, dzięki czemu np. możemy otrzymać sok z marchewki z dodatkiem jabłek – który będzie bardziej marchewkowy niż jabłkowy. To fajny sposób na przemycenie np. dziecku witamin z warzywa, którego normalnie nie jada. Tutaj może stanowić dodatek do soku, a nie główny jego składnik. Ja osobiście preferuję
Mieszam w Garnkumarchew przez 15-20 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu usuwamy z dyni skórkę, przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy na mus. Do czystego bulionu dodajemy mus dyniowo – marchewkowy, czosnek przeciskamy przez praskę prosto do zupy, dodajemy przyprawy – tarty imbir, kolendrę oraz gałkę. Do gotującej się zupy wlewamy mleczko kokosowe wraz ze znajdującą sie w puszce śmietanką kokosową
Raj dla PodniebieniaDziś zapraszam Was na pyszne, marchewkowe ciasto, z którym lubię kombinować na różne sposoby, urozmaicać różnymi przyprawami i składnikami. Czasami robię do niego polewę z mascarpone, czasami posypuję go cukrem pudrem, a czasami nic nie robię, i wszyscy wcinamy jeszcze ciepłe ciasto :). Składniki: 4 jajka 1/2 szkl brązowego cukru 1/2 szkl startego cukru palmowego, np. Skworcu (można zastąpić zwykłym) niepełna
TrufelkowoDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
Trufelkowoteraz zapraszam Was na pyszne ciacho! :) Miesiąc temu kupiłam mąkę orkiszową, i nie miałam na nią żadnego pomysłu, aż do dnia wczorajszego :). Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję mojego ulubionego marchewkowego ciasta. Zamiast cukru pudru, na wierzchu jest posypka słonecznikowo-migdałowa. A zamiast zwykłej mąki, mąka orkiszowa. Zapraszam! Składniki: 2,5 szkl mąki orkiszowej 4 duże marchewki 5 jajek 1/3 szkl cukru
Trufelkowobędzie tylko moja :) Kuchnia to chyba moje najważniejsze i najbardziej wyczekiwane miejsce w mieszkaniu... Po prostu nie mogę się doczekać.. :) Dzisiaj zapraszam Was na szybką zupę. Krem marchewkowo-kalafiorowy. Są chętni? Szybko, zdrowo i pysznie :). Składniki: 1,5 l wody liście laurowe pieprz w kulkach ziele angielskie 4 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalafior 2 ziemniaki
TrufelkowoJesień też ma swoje uroki.. Jednym z nich jest kocyk, ulubiona książka, świeczki, herbata z sokiem malinowym i cynamonem, a do tego pyszne orkiszowe ciasto marchewkowe. Uwielbiam takie wieczory i uwielbiam jesienne ciasta. Składniki na ciasto: 4 marchewki 2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki
Trufelkowo