duże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając do niej czosnek. Pomidory obieramy ze skórki
Garniec MagalieKiedy wiosną pojawiają się młode warzywa rzucam się na nie jak głupia. Marchewkę chrupię zaraz po opłukaniu, kalarepkę faszeruję i duszę a szparagi dodaję gdzie się da. Na kapustę też czekam niecierpliwie to młoda smakuje zupełnie inaczej niż taka, którą można kupić jesienią i zimą. Najbardziej lubię uduszoną z koperkiem, ale wyjątkowo dobre są też młode gołąbki . Duszoną kapustę można
Smaczna Pyzabardziej pasuje mi ta pierwsza opcja. A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;) Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych 0,5 kg brokuł 2 małe marchewki pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku pieprz do smaku wegeta domowa do smaku makaron typu łazanki bulion śmietana Wykonanie: Bulion przelać
Krakowskie smaki AniPyszny i syty gulasz, podany z kaszą ... niebo w gębie! Na 4 porcje 0,5 kg żołądków z indyka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz 1 łyżka chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% Żołądki umyć i oczyścić, następnie ugotować
Jadło i czytadłoPowiem szczerze, pietruszka i seler to chyba jedyne warzywa, których nie lubię, nie jadam szczególnie gotowanych, zawsze wyławiam je z rosołu jeśli ktoś mi poda pokrojone z marchewką i oblepiam nimi talerz. Nie lubię nawet ich zapachu. Tymczasem będąc na diecie zachciało nam się strasznie frytek. Wśród przepisów diety South Beach znalazł się przepis na frytki z selera. Córka mnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikplastry. Składniki -schab wędzony -swojska kiełbasa -ser typu feta -rzodkiewka -pomidor -czerwona świeża papryka -czerwona marynowana papryka -cukinia marynowana -oliwki -świeży ogórek -brokuł na parze -młoda gotowana na parze marchewka -czerwona cebula- nie wiem czemu nazywa się czerwona skoro fioletowa jest! -majonez -pieprz z młynka najlepiej -sól himalajska różowa -masło -chleb Dużo wcześniej najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki i powkładać
Z Kuchni Do KuchniDziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć
Tradycyjna Kuchniaswojsku i coś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie
Tradycyjna Kuchniasymbolem postu i wyczekiwania. Groch natomiast zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodaje siły i zdrowia. Składniki: 4-5 śledzi w occie z olejem ½ kg ziemniaków 25 dag łuskanego grochu 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 5 suszonych grzybów Sól Pieprz Majeranek Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa, w razie potrzeby doprawić
Tradycyjna Kuchniabogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Niestety nie wszyscy moi pozostali domownicy podzielają to zdanie. Dlatego wymyśliłam alternatywę tej potrawy :) Składniki: ½ kg mięsa drobiowego Opakowanie kotletów sojowych 3 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, natka pietruszki 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka majeranku Wykonie: Kotlety przyrządzić według opisu na opakowaniu. Mięso drobiowe z warzywami ugotować i doprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniaciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną Składniki na sałatkę ziemniaczaną: 2 ugotowane marchewki 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 2 kiszone ogórki lub świeże ½ szklanki śmietany lub majonez Kminek Sól do smaku Wykonanie sałatki żmudzkiej: Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć
Tradycyjna Kuchniakaszy jaglanej lub sałatka z kaszy jaglanej ). Dziś w formie paluchów- palce lizać! Składniki: 25 dag kaszy jaglanej 35 dag selerów 2 szklanki wywaru warzywnego 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały por 4 jajka 1 łyżka masła Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Wykonanie: 2 jaja ugotować na twardo i posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i ugotować
Tradycyjna KuchniaGruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy
Tradycyjna Kuchniawarzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić
Tradycyjna KuchniaPyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić
Tradycyjna Kuchnia