jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3 łyżki kaszy mannyCukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy
Bon Appetit Małgorzatydzwonka o grubości około 4 -5 centymetrów. Do garnka z gotującą się wodą (ok. 2,5 litra) wkładamy głowę i ogon, całe cebule, marchewki i pietruszkę oraz ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę(...)ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie. Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Po odmierzeniu wywaru powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę
Kuchnia domowa Anismaku1 liść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości.3. Cebulę drobno siekamy.4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy.6. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż
Kuchnia domowa AniTradycyjną sałatkę jarzynową można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam!Składniki:1 słoik marchewki z groszkiem1 słoik marynowanych pieczarek3-4 ogórki kiszone4-5 jajek1 cebulamajonezprzyprawySposób przygotowania:1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.2. Pieczarki pokroić w plasterki.3. Cebulę drobno posiekać
Kuchnia domowa Anipewnością znają rybę " po grecku ".My proponujemy rybę w naszym, nieco innym wydaniu. Składniki:-1 kg ryby-7 średnich cebul-2 koncentraty pomidorowe po 200 ml-2 marchewki-4 łyżki miodu-1/2 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-olej do smażenia Opłukaną, osuszoną rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem,majerankiem, skrapiamy olejem i odstawiamy(...)cienkie ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Rybę podsmażamy na oleju do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni. Na pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitego
Maminek kulinarnyciepło, ale można podawać ją też na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację. Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować(...)mące. Smażyć na oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podgrzać olej. Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa. Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka
Sto kolorów kuchniPrzepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki2 marchewki, obrane i drobno pokrojone2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2 cebule obrane i pokrojone w kostkę tłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa500 g zielonej soczewicy1 l bulionu warzywnego1 ziemnak obrany i grubo pokrojony6 kaczych nóg confit200 g młodego szpinakusól morska, pieprzczerwony ocet winnyjogurt naturalnybukiet ziół:1 łodyga selera(...)naciowegopęczek tymiankupęczek natki pietruszkiliść laurowy1/2 poraprzygotowaniepokrojone marchewki, seler naciowy i cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.Równocześnie
Stare Garymałych kiszonych ogórków250 g ziemniaków1/2 cebuli1 mała marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól pieprz oliwa + masło do smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać
Stare Garyniejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wodyPrzygotowanie Kalafior podzielić na niewielkie różyczki, włożyć do garnka z gotującą wodą na 30 sekund ( młody wystarczy tylko przelać wrzątkiem)Marchewkę obrać, pokroić w grube krążki. Słoiki wyparzyć. Na dno każdego włożyć 1 część koperku, kawałek chrzanu, ząbek czosnku. Ułożyć różyczki kalafiora i krążki marchewki, na wierzchu czosnek, chrzan i koperek
Stare Garysmażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie.Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, po chwili dodać marchewkę, dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić do miękkości warzyw.Jeżeli warzywa już będą miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu
Kraina Miodem Płynącadoprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól(...)pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut).W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można
Kraina Miodem Płynącaspróbowania :) Dzisiaj zapraszam Was na naszą wigilijną grzybową, tym razem w większej miseczce, żebyście głodni nie byli ;)Składniki na 4 porcje:3 spore garście suszonych grzybów,4 średnie marchewki,ćwiartka średniego selera,3 średnie pietruszki,kawałek pora (około 10-12 cm),3-4 łyżki oleju,200 ml dobrej śmietany (najlepiej kwaśnej),1 łyżeczka mąki pszennej,sól, pieprz do smaku(...)średnie liście laurowe,pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu,natka pietruszki.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, por oczyścić. Opłukane warzywa włożyć do garnka z zimną wodą (około 2 litry), dodać ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i 1 łyżkę oleju. Wszystko razem ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaangielskieliść laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy
NA MOIM TALERZUgroszek z marchewką60 ml wywaru z ryby4 łyżeczki żelatynysólpieprzWykonanie.Karpia ugotować z włoszczyzną i obrać. Wywar połączyć z żelatyną. Ja wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować.Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać z sosem tatarskim
Kulinarny karnet Christophera