Składniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół
A Ty Smakuj MnieSkładniki : 1 mała kapusta pekińska 1 marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypioru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do surówki. 4. Szczypior pokroić. 5. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 młoda kapusta 3 marchewki 1 pęczek szczypioru, pietruszki, kopru 2 gałązki lubczyku 1/2 kg kiełbasy śląskiej 20 dag boczku wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka warzywna sól, pieprz, ziarenko smaku Kluski: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki soli ciepła woda (ok 1-1,5 szklanki) Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić. Przełożyć(...)garnka i zalać wodą (ok.1,5 litra). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. 3. Szczypior, pietruszkę i koper drobno pokroić i przełożyć do garnka. Gotować i co jakiś czas przemieszać. 4. Kiełbasę i boczek pokroić. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do kapusty. 5.Dodać kostkę warzywną. 6.Gdy kapusta już będzie miękka dodać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 3kg ogórków gruntowych 3 marchewki 4 czerwone papryki 3 cebule 5 ząbków czosnku Zalewa: 2 szklanki octu ( 10% ) 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki ( nie obierać ). 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3. Z papryki wyciąć gniazda nasienne
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 opak. białej fasoli ( 500g ) 0,5 kg mięsa wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 3/4 szklanki(...)całą noc). 2.Przygotowaną fasolę przełożyć do garnka wraz z mięsem, zalać wodą i gotować do momentu aż fasola będzie wpół miękka. 3.Do fasoli dodać pokrojoną w plastry marchewkę, seler oraz korzeń pietruszki, a także kostkę rosołową, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. 4.Kiełbasę pokroić w dowolny sposób, podsmażyć na patelni. 5. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę oraz
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 6 skrzydełek ( lub inna część kurczaka o podobnej wadze) 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 1 por 1/2 małego selera 1 mała cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1 kostka rosołowa sól,pieprz Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyć i przełożyć do garnka. 2. Warzywa obrać i dokładnie umyć. Marchewkę pokroić w słupki, cebulkę obsmażyć na łyżce oleju. 3.Kurczaka
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną w talarki(...)marchewkę. Dodać mięso, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. 2. Do wywaru dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz starte na tarce na grubych oczkach ogórki. 3. Dodać kostki rosołowe lub warzywne. 4.Gdy ziemniaki będą miękkie zupę doprawić solą oraz pieprzem. 5. Dodać śmietanę dosyć szybko mieszając oraz koperek. Gotować
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 4 skrzydełka lub 150g wędzonego boczku (można pominąć) 2 kostki rosołowe lub warzywne 1 torebka kaszy jęczmiennej 4 ziemniaki 3 łyżki drobno pokrojonego kopru 1 gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 15 dag pieczarek + 10 dag do sosu 1 bułka 2 cebule 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 kostka rosołowa 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 jajko mąka do obtaczania sól, pieprz 1 łyżka posiekanego kopru (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania(...)oraz doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki obtaczając w mące. 2. Przygotowane pulpeciki usmażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu po ok. 2 min. z dwóch stron. 3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z litrem wody. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. 4. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 część selera 1 korzeń pietruszki 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego gałązka lubczyku (u mnie mrożona) 4 ziemniaki 2 laski kiełbasy 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% jajka Sposób przygotowania: 1. Do 3 litrów wody dodać obrane i pokrojone w talarki marchewkę oraz obraną pietruszkę i seler. Dodać
A Ty Smakuj Mniebiałej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści botwinki/bietola , można zastąpić jarmużem 1 cebula mały kawałek pora 2 marchewki 2 łodyżki selera naciowego 2 ząbki czosnku gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti(...)zachować. -Połowę fasoli zmiksować, resztę pozostawić w całości. -Warzywa obrać . -Oliwę rozgrzać w głebokim rondlu. -Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. -Dodać pokrojone warzywa / por, marchewki , seler ,liście bietoli i kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę i poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać
Zakamarki mojej kuchnikursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki: 600-800 g dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw(...)rybnym i sokiem z limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić w całości. Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki dorsza, plasterki shitake i po kilka plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim. Podchodząc do zupy kreatynie możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy
SzczyptaSmaQPrzepyszna, szybka zupa. Idealna na zimę. Można ją doprawić ciut ostrzejszymi przyprawami - chili i curry, wtedy będzie rogrzewać na dłużej! potrzebujemy: - 5 marchewek - kawałek imbiru - 1 cebulę - 1 mleko kokosowe - 2 małe pomarańcze - ok 200g mięsa z indyka/kurczaka - sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz. Na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki
Szybko Tanio Smacznieprostocie tkwi istota smaku. To jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 2-4 PORCJE kilka łyżek oliwy cebula 1-2 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati 1 marchewka sól, pieprz 1 łyżeczka cukru bazylia 1litr wody lub bulionu warzywnego Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z czosnkiem. Dusimy chwilkę, po czym dodajemy obraną i pokrojoną(...)plasterki marchewkę. Po 2-3 minutach dodajemy pomidory z puszki , łyżeczkę cukru (dla podkręcenia smaku), sól, pieprz, zioła. Zlewamy wodą lub bulionem i gotujemy ok. 15 minut (nie dłużej, bo warzywa stracą smak i kolor). Na koniec miksujemy blenderem i zjadamy na słonecznym tarasie zagryzając czosnkowymi grzankami:) Smacznego
KUCHARNIApietruszką, smak rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą. Czy wiecie, że do XVIII wieku był jednym z podstawowych warzyw, zastępując nieznane wówczas w Polsce ziemniaki, marchewkę czy buraki? Nazywano go wówczas "ptasim gniazdem" za sprawą charakterystycznych baldachów, które często były kryjówką dla drobnego ptactwa. Pasternak posiada całe mnóstwo wartości leczniczych - m.in. uspokaja i pobudza trawienie(...)Jest też aż trzy razy bardziej bogaty w wartości odżywcze od marchewki. To prawdziwy rarytas. Pomyślałam, że warto popracować nieco nad jego wizerunkiem. Ubrać w smak, który rozwiewa wszelkie wątpliwości, łamie uprzedzenia i kusi .... dźwiękiem. Czy jest bowiem ktoś, kto nie uległ magii kruszącej się tafli karmelu? W ten sposób na moim kuchennym moście powstał creme brulee
KUCHARNIA