Składniki 3 łyżki oleju lub masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekanego 1/4 szklanki mąki (lub mąki ryżowej ) 2 szklanki bulionu mięsnego ,lub warzywnego 2 szklanki mleka około 700 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 230g szynki, pokrojonej w kostkę 1 szklanka
w mojej kuchniwychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD. Należy unikać białego pieczywa, ciast, słodyczy, cukru oraz jak najmniej używać soli. Z przypraw ziołowych najlepsze będą
Naturalna Kuchniaosób, z pewnością będą najedzone;) Grochówkę podałam na talerzu Julia Gold- Porcelana Bogucice Składniki: 500 g grochu łuskanego 500 g wędzonego boczku 5 wędzonych żeberek 1 duża marchewka 3 cebule 1 duża pietruszka sól do smaku 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majeranku 6 ziemniaków zasmażka (opcjonalnie) Wykonanie: Groch namoczyć przez minimum 2 godziny a następnie porządnie
Krakowskie smaki Aniduży ogórek papryka żółta 4 ziarenka ziela angielskiego oliwki zielone i czarne pomidorki koktajlowe małe plastry wędliny boczek wędzony cebulki koktajlowe plasterki kukurydzy marynowanej malutkie ogórki marynowane plasterki marchewki marynowanej kilka liści sałaty lodowej wykałaczki Wykonanie: Ogórek myjemy ,osuszamy i odcinamy cieniutki plasterek wzdłuż ogórka tworząc podstawę tak by leżał stabilnie na talerzu. Wycięty wcześniej pasek wykorzystujemy na łapki krokodyla
Podróż w kulinariaSkładniki 1 średnia cukinia 1 kg parówek 30 dag boczku wędzonego 40 dag cienkiej kiełbaski po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona) 4 pomidory 2 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę
Podróż w kulinariapewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 30 dkg szynki 0,5 l wywaru z rosołu 4 łyżeczki żelatyny warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy
Podróż w kulinariażycie przeżyć :) Z racji, że szybko, że zawsze czasu brakuje to i pomysły, szybkie i łatwe do zrobienia :) tortilla z pieczonym kruczkiem, dyniowym hummusem, warzywami (ogórek, marchewka, pomidor) Dyniowe placki z kaszy gryczanej; z sosem orzechowym i podsmażoną cebulką Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy
More food, love and dreamsOczywiście zupy typu krem to zdecydowanie moje ulubione zupy. Ta jest wyjątkowo sycąca dzięki dodatkowi soczewicy, oraz pełna witamin i składników odżywczych dzięki marchewce, cebuli, pietruszce i olejowi lnianemu. Ma lekko orientalny smak, ale to właśnie tak dobrze komponuje się z soczewicą
Milion SmakówZamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody Składniki na zupę
Passion of Cookingwywaru na zupę dla czterech osób 700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą dodając do garnka wszystkie warzywa i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia
Miód i pieprzprzecież znana na całym świecie z najlepszych noży czy scyzoryków. Nawet mój S posiada ich kilka i od lat jest bardzo zadowolony. Obieraczki idealnie sprawdziły się przy ogórkach, marchewce czy ziemniakach, także przygotowywanie obiadów było miłą czynnością. Doskonale nadają się do obierania jabłek czy gruszek. Są bardzo ostre i wytrzymałe. Myślę, że posłużą mi na dobrych kilka
Magiczne Życie MartyMielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej wielkości marchewka, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 jajko, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, przyprawa maggi, pieprz, sól, olej, ½ arkusza gotowego ciasta
Nie tylko w kuchnijest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około
Nie tylko w kuchni