strony na zloty kolor. Odstawić roladki na talerzyk. - Na tłuszczu który został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą marchewkę. Po 2-3 minutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić
Eli GotowanieBarszcz 1 litr wody grzybowej ( tego po gotowaniu grzybów na uszka) 2 kg buraków 1 duża cebula 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora 5 ząbków czosnku łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek kolendry. sok z jednej cytryny cukier dla równowagi sól i pieprz mielony czarny. Wykonanie
Eli Gotowaniekoniec gotowania dodać sól ,pieprz , gorczycę , posiekany czosnek Spróbować jeśli potrzeba doprawić. - Ugotowaną włoszczyznę wyjąć , marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do mięsa . Odstawić z palnika. - W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić żelatynę, dokładnie mieszać. - Przestudzony roztwór wlać do butelki
Eli GotowanieOstatnio odkryłam zupki błyskawiczne . Ale nie te z torebki czy kostki , tylko domowe . Gotowane 5-10 minut i już są . Składniki 4 porcje 1 puszka groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 3-4 ziemniaki sól , pieprz do smaku oliwa rzepakowa do smażenia Wykonanie 1 . Umyte warzywa pokroić drobno (ziemniaki też) 2. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić
Eli Gotowaniemoim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten tarasowy warzywniak zadowalam się czym popadnie + moja rzeżucha z kuchennego okna. Składnik 1 cebula 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 4 łodygi selera naciowego 1 mały ogórek 1 łyżka ziaren białego sezamu rzeżucha sok z cytryny 1 łyżka oleju sól,pieprz do smaku
Eli Gotowanieminuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli Gotowaniełososia! Rany jakie to było pyszne! Pobudza kolorem, smakiem i aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku
Plate of Joynaszych ulubionych przysmaków warzywno-ryżowych. Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 2 szklanki bulionu + 4-5 łyżek 300g ry żu długoziarnistego 400g piersi z kurczaka 300g pieczarek 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka zielonego groszku 2 ząbki czosnku 100g sera żółtego (może być parmezan, ale my zwykle używamy goudy
Przepysznik - BLW i nie tylkoszybko przyrządzanych i zdrowych. Według mnie jednak to właśnie haute cuisine najlepiej charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka
Przepysznik - BLW i nie tylkorewelacyjnym zestawieniu nawet mój mięsożerny M. skusił się i polubił. Soupe au pistou fasola biała i czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii
Przepysznik - BLW i nie tylkonawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu, 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Kurczaka i wątróbkę dokładnie umyć, wrzucić do wody, razem
Przepysznik - BLW i nie tylkosmak nierozerwalnie łączy się dla mnie z Wielkanocą, najlepiej jeszcze w złączeniu z chrzanem i ćwikłą. Pasztet wielkanocny 1kg indyka (udo) 0,5kg wołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem 5 jajek 1 gałka muszkatołowa pieprz, sól do smaku plastry słoniny/olej Indyka i wołowinę wrzucamy do zimnej
Przepysznik - BLW i nie tylkoznajomej, przed wami moja wersja rosołu. Rosół 2 udka z kurczaka 200g wołowiny rosołowej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu włoszczyzna (seler, 2 pietruszki, 2 marchewki, por) 1 średnia cebula mieszanka ziołowa z lubczykiem (bez soli i glutaminianu) Mięso umyć i wrzucić do ok. 3 litrów zimnej wody, razem z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim
Przepysznik - BLW i nie tylkoZupa pomidorowa 1,5kg świeżych, dobrze dojrzałych pomidorów mięso rosołowe (udko z kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej) pieprz w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5l wody 2 marchewki 1/2 selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietany Pomidory dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, wykroić zielone końcówki (można też sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, jeśli ktoś
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkłądniki; 60 dag schabu bez kosci pół sredniej głowki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 cebula lisc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa uniwersalana, slodka papryka 1 łyzka oleju 1 łyzka mąki Schab umyc i osuszyć a następnie pokroić w duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wzucac
Radość kipiąca uśmiechem.