wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z wędzonym łososiem smakują wybornie;) Polecam bardzo;) Składniki: 1 duża cukinia 2 marchewki 1 duża młoda cebula 2 ząbki czosnku garść poszatkowanego koperku 2 jajka 4 łyżki śmietany 12 % 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól pieprz papryka
Krakowskie smaki Anipowstała prosta sałatka z ciecierzycą o tureckich korzeniach. Zjedliśmy na kolację z kawałkiem płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych
Pełny talerzobiad jak najbardziej trafiony. Prosta, aromatyczna, pyszna zupka, tym razem nie z ziemniakami a z makaronem. Jest przepyszna! Składniki: 1/2 kg pieczarek garść makaronu świderki 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera łyżka masła pęczek natki pietruszki 2,5 l bulionu warzywnego śmietana do zabielenia Wykonanie: Na roztopione masło wrzucone drobno posiekaną cebulę, dokładamy też pokrojone w plastry
Z Majeczką w kuchniWersja I: 1/4 główki kapusty 1 marchew 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu winnego sól siekany koperek Wersja II: 1/4 główki kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 czerwona papryka siekana natka pietruszki i selera sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, odstawić na kwadrans. 2. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki: marchew
Kuchnia domowa Anizebrać przetwory na zimę w postaci rożnych sałatek. Może na coś się skusicie. Zapewniam ,że są dobre i wypróbowane. KROKODYLKI SAŁATKA WIELOWARZYWNA SAŁATKA Z SELEREM SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna, a zarazem słodka, jej aromat unosił się po całym mieszkaniu. :) Składniki: 1/4 dyni hokkaido 1-2 średnie pomidory 1/2 marchewki 1/4 pietruszki 1/4 selera 1 średni ziemniak liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz cytrynowy warzywko papryka ostra mielona czosnek granulowany margaryna do smażenia lub masło klarowane 2 skrzydełka woda
Truskawkowa FiestaŁopatka wieprzowa z grilla to doskonały pomysł na obiad. Doskonale smakuje z marchewką, papryką i ziemniakami z grilla. Składniki: 1 kg. łopatki wieprzowej 5 ząbków czosnku łyżka mieszanki przypraw grill łyżka musztardy francuskiej trochę oleju Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz
Smaczne Potrawyobciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiekać spód jeszcze przez 5 minut. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i warzywa podsmażyć na oleju kokosowym, przez kilka minut. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać bez koncentratu pomidorowego. Podpieczony spód tarty posmarować koncentratem pomidorowym, wyłożyć
Smaczne Potrawynastawiam rosołek. Mięso z królika jest jednym z najzdrowszych mięs. Jest też słodkie więc rosół wychodzi trochę inny niż z kury, jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku. kawałek królika 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler liście selera 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego podpieczona cebulka sól pieprz lubczyk natka pietruszki/koperek Królika włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dorzucić obrane warzywa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedawnej Europie wyczerpani wojnami żołnierze, podpatrując swoje wierzchowce zaczęli sami podjadać owoce rokitnika, dzięki czemu ponownie nabierali w sile! Ciekawostki : Witaminy A rokitnik zawiera trzy razy więcej niż marchew!!! Witaminy E rokitnik zawiera cztery razy więcej niż pestki słonecznika!!! Witaminy C rokitnik zawiera 10 razy tyle co pomarańcza!!! Co ważne witamina ta w rokitniku jest niezwykle trwała i bardziej
Zdrowie na języku :Płyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki kakao niesłodzonego Składniki mokre: 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. W misce wymieszaj przesiane przez sito suche składniki
Powiedz dietom niewywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ziemniaki 3-4 szt · boczek wędzony 10 dag · marchew · pietruszka · seler korzeniowy · pieczarki 4-5 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać
Camilla w kuchniszklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyWitam. To ostatnia zupka dla niemowlaka, jaką znalazłam w swoim archiwum ze zdjęciami. Składniki: kawałek buraka kawałek kurczaka ziemniak marchewka pietruszka seler ryż masło woda Sposób wykonania: 1. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. 2. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części. 3. Warzywa i mięso zalewamy wodą, gotujemy, po jakimś czasie dodajemy łyżkę ryżu. Całość gotujemy do miękkości, w razie potrzeby
Kuchnia domowa Anikupicie świeże ryby i szybko zamrozicie, będziecie się nimi cieszyli jeszcze długo po urlopie w domu, wspominając wakacje i zajadając chrupiącą flądrę. ;-))) SKŁADNIKI: - 4 sztuki flądry - ziemniaki młode - młoda marchewka - cytryna - olej i masło (proporcja 50/50) - mąka pszenna Ziemniaki, marchew kroję w słupki jak na frytki. Polewam odrobiną oliwy, układam na blaszce i piekę w piekarniku na złoty kolor. Rybę
SMYKWKUCHNI