Dzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek selera Korzeń pietruszki 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa
Smaki Ewybędzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy
Smaki Ewylicznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram
Smaki Ewymoim wykonaniu, bardziej pożywną. Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Ocet jabłkowy Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem
Smaki Ewyszparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały 2 -2 ½ l wody Wykonanie: Do osolonej wody dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi
Smaki Ewylekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele
Smaki EwyOleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry ( jak większe to można pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej
Smaki Ewyfolianów to 200 mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy
Szybko Tanio Smaczniemożemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone pióra kopru 1 liśc laurowy 3 pieprze 2 ziela ang zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 1 niepełna łyżka soli cukier- ok pół szklanki
Z Majeczką w kuchniwolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy 30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , ustawić
Moje domowe kucharzeniesię sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli
Kuchnia Beatypodniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią, 1 seler z nacią) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 mały kubek śmietany 18 proc.(200 g) 2 łyżki klarowanego masła Sposób przygotowania
W SMAKupiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek cukru, - 2 łyżki sody, - ¾ szklanki oleju, - 1 łyżeczka cynamonu, - szczypta soli - garść rodzynek, - garść siemienia lnianego, - ok. 2 kubków
Co na wege obiad?obraniem ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
Kuchnia domowa Anipierogi. Do przygotowania farszu wykorzystałam przyprawę do pierogów, którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . W skład przyprawy wchodzą: pieprz, czosnek, cząber, majeranek, kolendra, sól, cebula, kozieradka, koper, pietruszka, marchew, pasternak, cukier, papryka oraz grys. Dzięki przyprawie pierogi były bardzo aromatyczne i wspaniale smakowały. Serdecznie zapraszam do sklepu RAFEX , gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w przystępniej cenie
Tradycyjna kuchnia Kasi