marchewka - 20163 przepisów (strona:944/1345)

Zupa krem z pomidorów z klopsikami w stylu śródziemnomorskim 133

Dzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę. Składniki: 2 spore marchewki Kawałek selera Korzeń pietruszki 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże ) 3 gałązki selera naciowego 1 cebula Ok.2 l wody 2 puszki pomidorów Sól Pieprz Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa

Smaki Ewy
Zupa krem ze szparagów 86

będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 124

licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram

Smaki Ewy
Młoda kapusta zasmażana z karkówką 135

moim wykonaniu, bardziej pożywną. Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Ocet jabłkowy Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem

Smaki Ewy
Zupa porowo – szparagowa 114

szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały 2 -2 ½ l wody Wykonanie: Do osolonej wody dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi

Smaki Ewy
Botwinka z jajkiem 130

lekko zakwaszoną. Była idealna do zupy. Prostszym sposobem jest mrożenie pokrojonej botwinki. Dzisiaj jednak zupa ze świeżej botwinki. Składniki: Ok. 2 l – 2 ½ l wody Ćwiartka z kurczaka 3 marchewki ( ja miałam małe więc było ich  więcej ) Pietruszka korzeń Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele

Smaki Ewy
Ogórki w pomidorowym sosie 103

Oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w plastry ( jak większe to można pokroić jeszcze na połowę ), cebulę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej

Smaki Ewy
Sałatka z wędzonym kurczakiem 177

folianów to 200 mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy

Szybko Tanio Smacznie
MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA 109

możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu   Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone pióra kopru 1 liśc laurowy 3 pieprze 2 ziela ang zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 1 niepełna łyżka soli cukier- ok pół szklanki

Z Majeczką w kuchni
Bigos z wolnowaru 155

wolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy  30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory  kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i  przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , ustawić

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pomidorami w zalewie. 152

się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli

Kuchnia Beaty
Zupa kurkowa ze śmietaną 209

podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny  sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią, 1 seler z nacią) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 mały kubek śmietany 18 proc.(200 g) 2 łyżki klarowanego masła Sposób przygotowania

W SMAK
Ciasto marchewkowe z wytłoków 219

upiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek cukru, - 2 łyżki sody, - ¾ szklanki oleju, - 1 łyżeczka cynamonu, - szczypta soli - garść rodzynek, - garść siemienia lnianego, - ok. 2 kubków

Co na wege obiad?
Sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i cebulą 186

obraniem ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z pieczarkami 166

pierogi. Do przygotowania farszu wykorzystałam przyprawę do pierogów, którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . W skład przyprawy wchodzą: pieprz, czosnek, cząber, majeranek, kolendra, sól, cebula, kozieradka, koper, pietruszka, marchew, pasternak, cukier, papryka oraz grys. Dzięki przyprawie pierogi były bardzo aromatyczne i wspaniale smakowały. Serdecznie zapraszam do sklepu  RAFEX , gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w przystępniej cenie

Tradycyjna kuchnia Kasi