szkl.octu 200 ml. oleju 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego [ dałam 1 Pudliszki] Ogórki obrać i pokroić w plastry [ ja wyręczyłam się maszynką] , cebulę pokroić w piórka a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny[w tym czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat
Moje domowe kucharzeniePasztet drobiowy z jajkiem Składniki: - 1 kg mięsa drobiowego z kością lub bez - marchew, pietruszka, kawałek selera - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 2 listki laurowe - 6 ziarenek pieprzu - 2 ziarna ziela angielskiego - sól - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - 2 łyżeczki ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn) - ząbek czosnku - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - 3 surowe jajka - 3 duże jajka ugotowane
Kuchnia co dniaGulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie
Kuchnia co dniaMakaron z grzybami mun po chińsku Składniki: - mięso z karkówki - 1 cebula - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 20g suszonych grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona
Kuchnia co dniaSałatka jarzynowa Składniki: - duży ziemniak - 1/2 pietruszki - marchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka) - 1 jajko na twardo - 1 średni ogórek kwaszony - jogurt naturalny - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz dodatki: - natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam, studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem
Kuchnia co dniaprasowanka) Składniki: - 600g ud z kurcząt - 500g fileta z kurczaka - 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier) - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10 łyżeczek żelatyny
Kuchnia co dniamężczyzn, jak i u kobiet. Sprawdźcie zatem czy działa. Ja dopiero zjadłam zupkę na jego bazie więc zaczekam, aż moce zaczną działać:):):) Składniki: 1 cebula biała 2 marchewki pęczek selera naciowego por pęczek lubczyku świeżego 3 łyżki oliwy 2l wody Wykonanie: Warzywa myjemy. Cebulę, marchew, seler i por kroimy na mniejsze części, ale nie na drobno. Do garnka
Apetyt na Zielonedodać przyprawy i gotować. W międzyczasie na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy. Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić
Lubczyk i Waniliaśrodku połóż upieczonego łososia, na bokach rozsyp krążki czerwonej cebuli, kawałki wędzonego łososia i posyp fasolę szparagową jak bierki oraz wstążki marchewki. Z boku talerza w małym ceramicznym pojemniczku podaj sos vinaigrette tak, żeby każdy mógł dodać tyle sosu ile lubi
AZgotuj!Składniki: 259 gram kurek 100 gram podgrzybków 2 łyżki oliwy 1 pomidor cebula czosnek marchewka 2 łodygi selera naciowego 1,5 litra bulionu śmietana gałązka rozmarynu świeżego gałązka lubczyku kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy odrobina gałki muszkatołowej pół szklanki mąki jajko odrobina wody do rozrzedzenia ciasta śmietana Przygotowanie: 1. Grzyby oczyść ( ja myję
AZgotuj!mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z białym serem
AZgotuj!suchych drożdży 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki letniej wody 3 jajka 1 łyżka masła pół szklanki mleka olej Farsz: 2/4 szklanki soczewicy 2 marchewki 2 pietruszki korzeń cebula sól pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Do miski wlej letnią wodę, dosyp 1 łyżkę mąki, drożdże i cukier. Odstaw
AZgotuj!przegotujemy ziaren soczewicy. W sam raz na nadchodzącą jesień. Składniki: szklanka zielonej soczewicy 1 duży pomidor bez skórki 1 bardzo ostra papryczka 1 marchewka pokrojona z cieniutki talarki cebula w kosteczkę drobno pokrojona i zeszklona 2 litry wywaru z warzyw 1 łyżeczka soli morskiej lubczyk Przygotowanie: Do wywaru warzywnego wsyp wypłukaną
AZgotuj!kawałki łososia owinąć w Pomysł na Papirus Winiary makaron ryżowy czerwona papryka papryczka Habanero 2 cm tartego świeżego imbiru cebula w piórka ząbek czosnku marchewka pokrojona w paseczki dymka 3 łyżki sosu sojowego kilka kropel oleju sezonowego 1 łyżeczka octu ryżowego sałata Łososia przygotuj według przepisu Winiary Pomysł na...Papirus
AZgotuj!Dzień dobry mój organizmie. Składniki: pół fenkułu 2 liście sałaty klika kropel soku z cytryny 2 marchewki z ekologicznej uprawy burak 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki natki pietruszki Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez sokowirówkę. Skrop sokiem z cytryny. Smacznego
AZgotuj!