roboty) 100g rodzynków 100g posiekanych orzechów włoskich (ja pominęłam) cukier puder do posypania Jajka z cukrem i olejem ubijamy na puszystą masę. Część mąki mieszamy z marchewką, dodajemy do masy i mieszamy. Do reszty mąki dodajemy wszystkie suche składniki i wsypujemy do masy, mieszamy, następnie dodajemy ananasy i rodzynki, dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto na wyłożoną papierem
Rozpustne gotowaniewolę taką zupę z torebki. Jest to szybkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne danie. Składniki na barszcz biały 5 kiełbasek białych surowych 1 kostka rosół drobiowy 4 średnie marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 4 średnie ziemniaki kawałek pora 1 opakowanie barszczu białego w proszku (lub w butelce- jak kto lubi) 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarna ziela
Rozpustne gotowaniejest zawsze tylko dodatkiem. Ale jest! I jest pyszna! Delikatna, kremowa, idealnie skomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się
Rozpustne gotowaniedrobiu. Polecam, bo jak na zupę z resztek jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej 1 szczypta
Rozpustne gotowanieSezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę
Rozpustne gotowaniePewnie większość z Was zna ciasto marchewkowe. Nie skłamię jeśli powiem, że bardzo je lubię. Tym razem zmodyfikowałam jednak nieco przepis i zamiast marchewki użyłam cukinii. Nikt nie chciał uwierzyć, że to ciasto z cukinii, wszyscy za to byli zachwyceni jego soczystością, miękkością i niebanalnym smakiem. Ciasto dodatkowo wzbogaciłam dodając do niego brzoskwinie :) i banany. Mówię Wam, pyszności! Składniki
Rozpustne gotowaniezupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz papryka słodka 3-4 łyżki
Rozpustne gotowaniezapraszam na pyszną zupę rybną z dodatkiem warzyw. Jest treściwa, sycąca, pyszna! Świetny sposób na przemycenie ryby ;) Polecam!!! Składniki na zupę rybną z warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki
Rozpustne gotowaniegłównej, czyli na surówkę colesław. Niesamowicie prosta i szybka do zrobienia, a do tego baaardzo smaczna. Polecam! Składniki na surówkę colesław z młodej kapusty: 1 młoda kapusta 1 duża marchewka 1 cebula sól 1-2 łyżeczki białego octu winnego (ewentualnie jabłkowego lub soku z cytryny) 2-3 łyżki majonezu (można go zastąpić lub pomieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym
Rozpustne gotowanieczasu warto podać je w ten sposób. Rodzina była zachwycona, więc szczerze polecam!!! Składniki na uda z indyka "na dziko": 3 uda z indyka lub mięsista kaczka MARYNATA: 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1/4 korzenia selera 1 pokrojona w plastry cebula 250 ml wody 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 10 lekko zgniecionych jagód suszonego
Rozpustne gotowaniedodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól Warzywa drobniutko
Rozpustne gotowanieburaczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest to duże wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego
Rozpustne gotowanieużyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy folią aluminiową
Marder&Marder Manufacturedopiero zobaczycie jaka dziwna botwinka będzie :) Składniki : 5 pęczków botwinki ( miałam centralnie z pola jeszcze nie urosła jak widać więc,aż 5 pęczków potrzebowałam) marchewka 1 szt ( starta na tarce) włoszczyzna kostka 4 łyżki ( marchew , pasternak, seler ,por) Agnex 2-3 łyżki oleju rzepakowego ( będę smażyła na nim warzywa) Dodatkowo: liść laurowy 3 szt ziele
Różowa kuchniadzięki czemu jej smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 6 szt. * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * świeży koper- pęczek * masło
Kraina Miodem Płynąca