marchewka - 20163 przepisów (strona:965/1345)

Pstrąg pieczony w ziołach 156

mielonym pieprzem. Nie użyłam soli !!! Tak przygotowane zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na 25 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. W tym czasie ugotowałam na parze brokuły, marchew (około 15 min) i ziemniaki ( 20-25 min). Warzywka na talerzu polałam masełkiem z czosnkiem i cebulką.  Jak ktoś lubi bardziej chrupiące pstrągi musi je po prostu dłużej piec

Jemy Pijemy
Zupa grzybowa Mushroom soup 172

Przepis na około 4 osoby na bardzo delikatną zupkę grzybową. 2 marchewki 2 korzenia pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora kilka liści selera natka pietruszki 2 garści suszonych leśnych grzybów 3 suszone chińskie grzyby szmaciaki ( w Polsce pod ochroną) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe woda ok 3l sól  pieprz sos sojowy 2 łyżki masła Warzywa zetrzeć na grubej

Jemy Pijemy
Młoda kapusta duszona z boczkiem 128

przygotowania tego dania potrzebne są: główka młodej kapusty 20 dag boczku wędzonego 4-5 średnich marchewek ( najlepiej młodych) 1/2 kostki margaryny 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szkl wody  sos sojowy łyżeczka brązowego cukru Boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć w garnku. Jak już się zarumieni dodać pół kostki margaryny, następnie pokrojoną w cieńkie plastry marchew

Jemy Pijemy
Zupa pomidorowa po mojemu 192

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Na garnek około 6 litrowy: Jedna duża porcja rosołowa z indyka lub z kurczaka 2 udka z kurczaka włoszczyzna ( por, cebula, ok 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera) 4-5 puszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól  pieprz  sos sojowy  natka pietruszki bazylia  prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany

Jemy Pijemy
Makaron po chińsku krok po kroku 136

początku na gorący olej ( można kupić podobny w lidlu "Do Woka") wbć jajko. Intensywnie mieszać. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę. Zamieszać. Wrzucić garść kiełków fasoli mung. Zamieszać. Dodać 2-3 listki kapusty pak choi. Zamieszać. Do wszystkiego dołożyć makaron ( sojowy, ryżowy). Zamieszać. Polać sosem sojowym i dodać szczypiorek. Na wierzch dodać ostrą pastę z papryki. Zjeść ze smakiem

Jemy Pijemy
Prosta zapiekanka z kaszy jaglanej i warzyw 143

szklanki kaszy jaglanej 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 pomidory 1 zielona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mały bakłażan 2 łyżeczki curry ser lazur kilka kulek kolendry suszonej sól  pieprz oliwa z oliwek Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić do smaku curry, rozgniecioną kolendrą , solą

Jemy Pijemy
Aromatyczna pieczeń z karkówki 151

powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi lub innym długim przyrządem nakłuć mięso a w otwory powpychać

Jemy Pijemy
Odchudzona ogórkowa 178

mnie ma same zalety. Jest pyszna, zdrowa, ma mnóstwo witamin i dobrze rozgrzewa :) Idealna po sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela

Jemy Pijemy
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 247

cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi  4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego

Jemy Pijemy
Bigos wegetariański smaczny i zdrowy 191

Lubię bigos pod każdą postacią. Dziś przedstawiam wam przepis na wersję wegetariańską. Wyszedł zaskakująco dobry i będę robić go zdecydowanie częściej :) Składniki: 520 g kapusty kiszonej z marchewką 1 mała ( dosłownie ) główka białej kapusty 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 5-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki masła 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

Jemy Pijemy
Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą 227

witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można również dodać ziele angielskie ale zapomniałam ) 5-6 ząbków

Jemy Pijemy
Młoda kapusta z marchewką i koperkiem 114

warzyw. Żal byłoby przepuścić taką okazję i czegoś nie upichcić. Przemawiała do mnie kapusta więc nie mogłam z niej zrezygnować :) Uwielbiam :) Składniki: 2 małe główki młodej kapusty 3 średnich marchewki  1/2 kostki margaryny lub masła 1/2 pęczka koperku 1/2 szklanki białego wina 3/4 łyżeczki soli Na margarynie lub maśle podsmażyć pokrojoną w cienkie plastry marchew. Odczekać aż lekko zmięknie

Jemy Pijemy
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 219

pierwszym miejscu nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś

Jemy Pijemy
KASZA MANNA NA SOKU OWOCOWO - WARZYWNYM Z CZEREŚNIAMI 111

kolejnych 5 minut na konsumpcję, zakręć nakrętkę i zabierz słoiczek ze sobą ;) SKŁADNIKI: 5-6 łyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie

Kuchnia w opałach
Oranżadka drożdżowa na piękną cerę 290

Następnie należy przerwać kuracje na około miesiąc, znów można powtórzyć kurację w razie potrzeby. Kuracja będzie miała lepsze efekty jeśli codziennie wypijesz małą szklankę soku z marchewki oraz zrezygnujesz w diecie z mocno solonych i ostrych potraw. Nie zapomnij również o: ćwiczeniach, spacerach, odpowiednim nawodnieniu organizmu, odpowiedniej porannej i wieczornej pielęgnacji skóry i o odstawieniu junk food. Systematyczność i wytrwałość

KreatywnePiny