Zupa krem z kukurydzy i kurczaka Składniki: 1 pierś kurczaka (ok. 250 g) 200 g kukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka (ok. 50 g) 3 listki bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 150 g jogurtu 4 łyżki oliwy z oliwek 1,2 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka myjemy
Marder&Marder Manufactureindyka Marynata: 150 g jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu do smaku Sos: esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 50 ml oleju marchewka, pół pietruszki, kawałek selera, kawałek pora i 1 mała cebulka 1 łyżka cukru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml czerwonego wina wytrawnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 50 g posiekanych suszonych
Marder&Marder Manufacturechyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wanilia i Kardamoncukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć. W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Wanilia i Kardamonpiramidek ułożonych warstwowo,wyszło estetycznie i zachęcająco do konsumpcji.Jest to świetna propozycja na wigilijny stół. Składniki 25 dag makaronu łazanki-użyłam MIĘDZYBRODZKI Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu
Wanilia i Kardamonserka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko SYS Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa
Wanilia i Kardamonjako dodatek do drugiego dania, czy też jako zupa. Dzisiaj polecam serdecznie zupę krem właśnie z brokuła. Składniki: 1 duży brokuł 3 - 4 szklanki bulionu 5-6 dużych ziemniaków marchewka śmietana do zaprawienia natka pietruszki sól i pieprz 3-4 kromki czerstwego chleba 3 ząbki czosnku udko z kurczaka Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczki. Brokuł dzielimy
ChilliJemyjest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka 2 łyzki oliwy oregano, bazylia Przygotowanie: Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej
ChilliJemyzewnątrz ryby nacinamy niezbyt głęboko w trzech miejscach, by powstały "kieszenie". Do nich wkładamy porcję czosnkowego mesełka. Wewnątrz rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę kroimy w cienkie paski, wielkości odpowiedniej, by "schować" je w rybie, co też starannie czynimy. Ja nigdy warzyw nie żałuję.. nawet jeśli czas pieczenia ryby
Kuchenna Kontrrewolucyazupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek selera ziemniaki w ilości odpowiedniej do ilości osób konsumujących;] kilkanaście ziaren ziela angielskiego, kilka liści laurowych garść majeranku sol, pieprz w ziarnach/ew. vegeta lub inna
Kuchenna Kontrrewolucyaklarowności zupy, którą i tak będziemy "zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią
Kuchenna Kontrrewolucyadobra ryba, ale to i tak skandal! 70 dag ryb słodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku nieduża papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby kroimy w średnie kawałki i wrzucamy razem
Kuchenna Kontrrewolucyamimo, iż spodziewałam się czegoś innego, cała była mało, że jadalna; po prostu pyszna! Składniki podaję jednak na warzywa normalnej wielkości. ;) 2 małe kalarepy 5 średnich ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki połowa małego selera łodyżka i łyżka posiekanego lubczyku 1 mały por 1 cebula 3 liście laurowe sól, pieprz, masło posiekany koperek maggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw
Kuchenna Kontrrewolucyacebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego ok. 10 ziarenek ziela angielskiego 5 listków laurowych łodyżka i kilka liści lubczyku pieprz, sól łyżka oleju do smażenia pół małego selera 2 marchewki Mięso płuczemy (jeśli tego wymaga - opalamy nad gazem) i zalewamy w dużym garnku zimną, posoloną wodą z zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu wody zdejmujemy z powierzchni brunatną szumowinę, dorzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyanależy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze
Kuchenna Kontrrewolucya