marchewka - 20163 przepisów (strona:980/1345)

Colesław 167

Colesław już jest na blogu, ale ta surówka jest ciut inna..przepis podpatrzony gdzieś w necie..pycha..polecam..do surówki można dodać marchewkę, ale ja niestety nie miałam. 1 mała główka kapusty białej 1 mała cebula szczypiorek Sos: 2/3 szkl.  majonezu z czosnkiem Kielecki 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego  1 łyżka soku

Moje domowe kucharzenie
Żubrowy chleb na zakwasie 139

upieczeniu trzeba pozbyć się papieru i trawy, która odchodzi. Trawy nie zjadamy, zatem trzeba ją usunąć przygotowując kanapki z tego chleba. Chleb pachnie niesamowicie :) Przebijają się w nim wiórki marchewki i smak czarnuszki z poprzedniego marchewkowego chleba na zakwasie .   Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej w maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z jarmużu i gruszki 169

porcje): 6 liści jarmużu 2 gruszki 3 ogórki zielone Przygotowanie (7 minut): - wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki do soku SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Zielony sok z rukoli, marchewki, jabłka z nutką mięty i limonki <klik> Zobacz też przepis na  Sok pobudzający przemianę materii z opisem składników <klik

Pora na pora i pomidora
Roladki schabowe ze szparagami, szynką, serem i bukietem warzyw 240

Szybki przegląd lodówki i na blacie wylądowało kilka plasterków dojrzewającej, wędzonej szynki, kawałek Bursztyna oraz szparagi. Czułam, że to będzie dobre połączenie smaków i kolorów, ale dodatkowo dorzuciłam jeszcze marchewkę i kalafiora. Wyszło pysznie, kolorowo i nawet nie podałam ziemniaków! Schab to wdzięczne mięso do zawijasów - można w nim schować różne pyszności. Zobacz przepis na Roladki schabowe z twarożkiem, puree

Smaczna Pyza
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 192

która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)   Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka

Takie tam pichcenie
Mało Obiektywna Recenzja - Tu Lis Ma Nore Bistro Ruda Śląska 170

brokułowy i selerowy. Postawiłem na selera i nigdy nie jadłem lepszego. Najłatwiejsze dania, nisko-składnikowe, najprościej zepsuć. Wiem, bo sam je robię i krem na ten przykład ze zwykłej marchewki wymaga doświadczenia, by wydobyć smak. Tak samo jest z selerem i szczerze jeszcze się tego nie podjąłem. Nie wiem jak, ale smak selera był tak wyrazisty o intensywnym aromacie

BaRepas
11 ciekawostek o kawie i kofeinie. 119

tytoniu przyspiesza metabolizm kofeiny niemal dwukrotnie, natomiast doustna antykoncepcja zwalnia go. 6. Warzywa kontra kofeina Pożywienie także ma wpływ na metabolizm kofeiny. Brokuły, kapusta i kalafior przyspieszają go, natomiast marchew, seler i pietruszka spowalniają. 7. Zielona kawa Często reklamowana jako środek na odchudzanie. To po prostu kawa niepoddana procesowi palenia. Smakuje jednak zupełnie inaczej niż mała czarna - ziołowo, bez charakterystycznej

Powiedz dietom nie
Zupa warzywna z kiszonym kalafiorem 146

prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową. Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy

Kuchnia domowa Ani
Surówka z młodej kapusty. 210

szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli świeżo mielony pieprz łyżeczka soku z cytryny Główkę kapusty kroimy

MamaOskarka
Ziołowa szynka z rękawa 181

godziny w temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania marynaty użyłam przypraw, które otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw RAFEX .  Przyprawa naturalna- w jej skład wchodzą: pasternak, marchewka, cebula, nać pietruszki, kurkuma, pieprz czarny, lubczyk, curry oraz czosnek. Zioła zamiast soli- w skład przyprawy wchodzą: majeranek, czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz czarny, lubczyk, imbir, kurkuma, kminek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kasza z warzywami i karkówka z piekarnika 182

łyżki   Przyprawy do grilla Piątnica - http://rafex.eu/ 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich  2 woreczki kaszy jęczmiennej 6 pieczarek duzych 1 cebula duża 2 marchewki  2 łyżki suszonego szczypiorku  vegeta , pieprz do smaku 1 łyżeczka  Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Pappardelle z warzywami 151

szczypiorku dodałam i czarnuszką posypałam.  To danie na talerzu mieni się kolorami i zaskakuje słodko ostrymi smakami. Składniki: 100 g makaronu pappardelle, 1 młoda cebulka, 1 średniej wielkości marchewka, 1 pietruszka - korzeń, 1/2 cukinii (ok 100 g), sól do smaku, pieprz do smaku, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka czarnuszki, olej rzepakowy z papryką ostrą. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej

Moniki Smakołyki
Żywność liofilizowana - krem grzybowy :) 127

mojej współpracy z tą marką poczytacie w  TYM  poście :) Skład kremu grzybowego przedstawia się następująco: grzyby suszone (podgrzybek) 18%, pieczarki 14%, cebula 14%, marchew 14%, mąka pszenna 14%, śmietana 6%, pietruszka natka 2%, mieszanka przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, sól.  Danie to dostępne jest w jednej wersji wagowej. Przed przygotowaniem waży jedynie

Zdrowie na języku :P
Bulion mięsno-warzywny 197

aniżeli ten z kostki. A nie jest wcale ani trudny, ani czasochłonny w przygotowaniu. Zapisz przepis Drukuj Składniki na ok. 2 do 2,5 litra 350g mięsa 2 nieduże marchewki (200g) 1 łodyga selera naciowego (75g) kawałek (100g) korzenia selera duży kawałek (150g) pora – część biała lub zielona – lub mniejszy kawałek pora plus średnia cebula 2 liście laurowe kilka ziaren

Kulinarna Pokusa
Zupa gulaszowa 225

Składniki 1kg dobrej wołowiny bez kości (najlepiej rostbefu lub antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych

Kulinarna Pokusa