marchewka - 20163 przepisów (strona:983/1345)

Surówka z młodej kapusty. 220

Właśnie teraz jest czas na najlepszą młodą kapustę. Moim ulubionym daniem z jej jest surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i koperku. Smakuje po prostu pysznie, a do tego jest mega łatwa w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia marchew 2 jabłka 3 łyżeczki koperku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki soli

Kuchnia Łukasza
Sałatka z kaszą kuskus II 183

Składniki : 1 opakowanie kaszy kuskus 2 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe 1/2 pęczka rzodkiewki 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku sól, pieprz 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotować wg przepisu z opakowania. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, przyprawić

A Ty Smakuj Mnie
Sorgo z wątróbką i szparagami - przepyszny eksperyment 184

dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę. Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem. ----------- Podobne: Sałatka z wątróbką Sorgo z marchewką i roladą drobiową Sałatka z wątróbką

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 250

twardy owoc, wtedy wszystko sprawnie idzie, nie trzeba nawet używać popychacza. Takie proste a jednocześnie super pyszne. Do picia na pierwszy ogień poszedł nietypowy sok Składniki: - 4-5 marchewek, - pół pęczka białych szparagów, - 4 duże łodygi selera naciowego. Wykonanie: Przy pomocy nakładki z najdrobniejszymi sitkami i dodatkowo zakładając na dzbanek sitko wycisnęłam super klarowny sok, pyszny i do tego zdrowy

Co na wege obiad?
Pieczone warzywa 215

dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry

Mama Gotuje
Ziemniaczane miseczki z jajkiem i warzywami 167

łyżeczki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * jajka- 4 szt. * świeży koper- do posypania Dodatkowo: * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem. Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka z kaszy bulgur i młodej kapusty 106

Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego 1 średnia marchewka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego sól pieprz ziołowy 150 g sera żóltego Wykonanie. Kaszę ugotować według przepisu podanego wyżej. Na dwie szklanki kaszy należy wlać 5 szklanek

O kuchni z uczuciem
Baba ziemniaczana 120

leżał w spiżani Wszystkie warzywa obieramy z ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub za pomocą takiej oto cud maszyny: Szczerze: dupy to cudo (Lidl- 88 zł) nie urywa, test marchewki na wszystkich oczkach (w sumie 5 wielkości/rodzajów) przeszła ale 3 kg ziemniaków ogarniała godzinę- fakt palce ocaliłam. W trakcie tej męczarni opatentowałam jedno- ścierać całkowicie jednego ziemniaka

greenscarf
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 209

zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe

W SMAK
Wiosenna zupa z białymi szparagami 149

ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler

Smakowity Blog Kulinarny
Golonka z indyka pieczona z warzywami 155

pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr), studzimy

Poezja smaku
Duszona golonka 157

świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się oryginalna zawartość młynka soli Azjatico) świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka papryki wędzonej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać

ClauditteMissCooking
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 151

bardzo moje kubki smakowe wtedy, więc dziś do kalafiora i octu zastosowałam łagodzące dodatki, łącząc tym samym smaki typowo polskie z bliskowschodnimi. Szczegóły niżej. Składniki : pół kalafiora 3 marchewki 2 liście laurowe źdźbło trawy żubrowej łyżeczka soli 3 czubate łyżeczki tahini 2-3 łyżki octu jabłkowego 6 dużych liści mięty pół pęczka kolendry olej Warzywa obrać. Kalafiora podzielić na mniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z panierką amarantusowo-zaatarową 155

wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką z selera Roladki z amarantusa Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 161

najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem

Kuchenne aromaty