marchewka - 20163 przepisów (strona:919/1345)

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem 153

pyzy 300 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach 150 g mąki pszennej 1 jajko  sól  nadzienie 2 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora sól pieprz majeranek jajko Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.  (Rosół przyda się na zupę

Gotowanie jest łatwe
Dorsz z jarzynką 98

dorsz 1 lub 2 tymianek sok z cytryny oliwa sól pieprz 1 marchewka 1 pietruszka pół cebuli 1 pomidor sól pieprz Rybę oczyścić, umyć, skroić sokiem z cytryny, oliwą i posypać ziołami. Warzywa pokroić w paseczki, podsmażyć z cebulką, podlać niewielką ilością wody , dusić pod przykryciem do miękkości , dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor, odparować i doprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Zupa ogórkowa 112

ćwierć kurczaka (ze skrzydełkiem) 2-3 ziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować

Gotowanie jest łatwe
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą i czerwoną soczewicą 129

mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 500 ml bulionu wołowego 50 g kostki wołowej-  domowy wyrób 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 2 łyżki czerwonej soczewicy sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy staropolski szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na tłuszczu, dodać mięso, przysmażyć

Gotowanie jest łatwe
Kurczak w ziołach, ziemniaki i dynia hokkaido z piekarnika 129

zdjąć folię, obok wstawić jeszcze dynię hokkaido i piec wszystko jeszcze ok 30- 40 min. pod koniec włączyć termoobieg do lepszego przyrumienienia. Dodatkowo można podać surówkę, Ja zrobiłam z marchewki i pora, z oliwą

Gotowanie jest łatwe
Zupa krem z papryki i soczewicy. 236

Sycąca  aromatyczna i dietetyczna :) Kolejnym plusem jest łatwość i szybkość wykonania.Wystarczy Wam 45 minut . Składniki: 4 średnie papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy) sól, pieprz  1 łyżka oliwy Cebulę, marchew i pietruszkę zeszklić

Farmażony
Hummus z pokrojonymi marchewkami- pasta na chleb, dip do warzyw 265

rozpropagowana przez wegan oraz wegetarian. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, o której mogliście przeczytać na blogu w poprzednim poście(  http://pausegotowanie.blogspot.com/2015/10/ciecierzyca-jej-wasciwosci-oraz-z-czym.html ).  Hummus w połączeniu z pokrojonymi marchewkami jest świetną przekąską i może być zamiennikiem niezdrowych snacków, często zajadanych przed telewizorem. Przepis: Puszka ciecierzycy konserwowej 3 łyżki stołowe oleju sezamowego Sok z połowy cytryny ząbek czosnku

Pause Gotowanie!
Rosół z kaczki 164

doskonały na jesienne chłody. Jedynie czasu trochę zajmuje - najlepszy jest taki gotowany pół dnia. Potrzebne nam: - 2 litry wody - 1,2 kg porcji rosołowej z kaczki - 3-4 średnie marchewki - pół selera - por - 3 pietruszki - 3 małe cebule - 2-3 suszone grzyby (ja użyłam koźlarzy) - 3 ziela angielskie - niepełna łyżeczka pieprzu w ziarnach - 2 liście laurowe - sól - pieprz - odrobina maggi

W poszukiwaniu inspiracji
Rosół z indyka 176

oczywiście rosół musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczarkowa na zakwasie ( oszukana zalewajka ) 137

cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por).  Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Flaczki wołowe z pomidorową nutką 131

garnku. Następnie wodę zlać i znowu przepłukać pod bieżącą wodą. Jeszcze raz powtórzyć wszystko. Do dużego garnka wlać wywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno

Kuchnia Pokoleń
Dyniowa zupa z klopsikami 246

Mój syn nie przepada za kremowymi zupami. Spróbowałam zrobić wersję w połowie kremową z klopsikami. Bardzo mu smakowała. Składniki 1 szkl pure z dyni 1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem … Czytaj dalej Dyniowa zupa z klopsikami

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 467

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże 3 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 1 mały seler , korzeń 4 ząbki czosnku mały pęczek liści selera 1/2 pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 łyżki soli Do przygotowania naszej

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA WARZYWNA Z KABANOSAMI 244

Sałatka jarzynowa to chyba najbardziej znana sałatka. Mnie się kojarzy ze świętami, bo taka tradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie  PARYS - PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 słoik

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z królika 159

Składniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy  - 3 szt ziele angielskie  - 4  ziarenka   sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka

Kuchnia Danusi