marchewka - 20163 przepisów (strona:918/1345)

,,Kolorowe leczo z parówkami” 113

Składniki 1 średnia cukinia 1 kg parówek 30 dag boczku wędzonego 40 dag cienkiej kiełbaski po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona) 4 pomidory 2 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę

Podróż w kulinaria
,,Wielkanocne jajeczka po królewsku” 15482

pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 30 dkg szynki 0,5 l wywaru z rosołu 4 łyżeczki żelatyny warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por           Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy

Podróż w kulinaria
Kilka pomysłów na... 182

życie przeżyć :)  Z racji, że szybko, że zawsze czasu brakuje to i pomysły, szybkie i łatwe do zrobienia :)  tortilla z pieczonym kruczkiem, dyniowym hummusem, warzywami  (ogórek, marchewka, pomidor) Dyniowe placki z kaszy gryczanej; z sosem orzechowym i podsmażoną cebulką  Spaghetti z sosem z pieczonej papryki i pomidorów, z pieczonym kurczakiem i fetą Zielony makaron ryżowy

More food, love and dreams
Zupa krem z marchwi i soczewicy 107

Oczywiście zupy typu krem to zdecydowanie moje ulubione zupy. Ta jest wyjątkowo sycąca dzięki dodatkowi soczewicy, oraz pełna witamin i składników odżywczych dzięki marchewce, cebuli, pietruszce i olejowi lnianemu. Ma lekko orientalny smak, ale to właśnie tak dobrze komponuje się z soczewicą

Milion Smaków
Zupa grzybowa 133

Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami.   Zresztą przekonajcie się sami.   Zapraszam!!!   Składniki na bulion warzywny:   3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 5 l wody     Składniki na zupę

Passion of Cooking
wywar rybny 243

wywaru na zupę dla czterech osób  700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą dodając do garnka wszystkie warzywa i przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia

Miód i pieprz
Recenzja obieraczek do warzyw - ostry-sklep.pl 147

przecież znana na całym świecie z najlepszych noży czy scyzoryków.  Nawet mój S posiada ich kilka i od lat jest bardzo zadowolony. Obieraczki idealnie sprawdziły się przy ogórkach, marchewce czy ziemniakach, także przygotowywanie obiadów było miłą czynnością.  Doskonale nadają się do obierania jabłek czy gruszek. Są bardzo ostre i wytrzymałe. Myślę, że posłużą mi na dobrych kilka

Magiczne Życie Marty
Mielone jak kłębki włóczki 141

Mielone z piekarnika, które pięknie prezentują się na półmisku. Na pewno zaskoczycie nimi swoich gości :) Składniki: 500–600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo – wołowe), 1 średniej wielkości marchewka, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majonezu, 1 jajko, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany,  przyprawa maggi, pieprz, sól, olej, ½ arkusza gotowego ciasta

Nie tylko w kuchni
Sałatka Szuba na pumperniklu 160

jest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g),  jogurt naturalny, sól,  pieprz   Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około

Nie tylko w kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 155

dopełnieniem jest ryż. Na pewno nie raz wykorzystam ten sposób na pulpecikowe mięso w swojej kuchni – tak szybko znikającego obiadu dawno nie widziałam :). Składniki: 2 torebki ryżu (200g), 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól

Nie tylko w kuchni
Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami 165

przygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni. Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości), 500 g kiszonej kapusty, 4 marchewki, duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, kostka mięsna, sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa maggi, olej do smażenia, natka

Nie tylko w kuchni
Pierś kurczaka w delikatnym sosie 181

pikantne dania. Tym razem postanowiłam ugotować coś delikatnego. Efekt -  s maczne mięsko oraz aksamitny i pachnący sos :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 marchewka, ½ brokuła, pęczek koperku, 150 ml słodkiej śmietany 12 lub 18%, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, maggi, kostka bulionowa, mąka, olej Sposób przygotowania: Marchew oraz cebulę obrać

Nie tylko w kuchni
Wieprzowy gulasz na piwie. 141

Gulasz z delikatnym akcentem piwa i imbiru. Składniki: 700 – 800 g wieprzowego mięsa gulaszowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, kostka mięsna, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, 300 ml piwa, olej lub smalec, czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem

Nie tylko w kuchni
Kapuśniak na wędzonym boczku 146

chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać

Nie tylko w kuchni
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym 153

bardzo smaczną propozycję obiadową - mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w aromatycznym sosie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g), 5 – 6 dużych ząbków czosnku, 1 duża  marchewka, kostka mięsna lub rosołowa, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 – 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, śmietanka 12%, mąka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Czosnek i marchew obrać, opłukać

Nie tylko w kuchni