Męskiej części rodziny na pewno szczególnie posmakuje, w końcu oni lubią takie klimaty. Mój mąż był nią zachwycony. Składniki: 4 cebule 4 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego marchewka kawałek selera korzeń pietruszki 100 g żółtego sera w kawałki natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz młotkowany z kolendrą, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek kilka kromek chleba 1 łyżeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiczego. Penne ugotowane al dente wspaniale się komponuje z lekko pikantną potrawką z kurczaka i warzyw. *dla dwóch osób Składniki: 150 g makaronu penne mała pierś z kurczaka nieduża marchewka pół cebuli pół cukinii po kawałku czerwonej i żółtej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka suszonej bazylii szczypta chilli pieprz sól łyżka oleju Cebulę i czosnek posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo bardzo aromatyczna rybka, soczysta i delikatna w smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj (klik) ale przerobiłam go pod nasz gust. Do takiej ryby polecam klasyczną surówkę z jabłka i marchewki z odrobiną soku z cytryny. Składniki: 500 g filetów z morszczuka 1 cytryna 1 cebula 1 mała cukinia 2 łyżki masła łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko ząbek czosnku sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie bardziej smakują jak taka lekka zupa mięsna niż tradycyjne flaki ale bardzo je lubię. Składniki: 500 g flaków wołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakawałki. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaryżem, ale kuskus jest gotowy w 5 minut i ma delikatny smak, który pasuje do drobiowego gulaszu. Łatwo i ekspresowo. Składniki: 700 g mięsa drobiowego gulaszowego cebula szklanka marchewki z groszkiem (z mrożonki) kilka różyczek kalafiora (mogą być mrożone) szklanka kuskusu łyżka mąki 2 łyżki oleju 2-3 łyżki kwaśnej śmietany ziele angielskie liść laurowy łyżka suszonej słodkiej papryki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodlewam zalewę z fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor. Składniki: kość od schabu 2 puszki czerwonej fasoli 2 młode marchewki kilka małych młodych ziemniaczków kawałek selera korzeń i natka pietruszki 1/2 cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie, liść laurowy łyżeczka majeranku sól, pieprz śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaburaki (nie znoszę), kiszone rzodkiewki (w tym roku robiłam wersję marynowaną, więc sobie odpuściłam) i kiszone warzywa. I na nie się zdecydowałam. W moim słoiczku znalazły się więc m.in marchewka, seler, korzeń pietruszki, kalarepka i chilli. Ciekawa jestem jak wyjdą w smaku ale o tym przekonam się za kilka dni. Warsztaty bardzo fajne i ciekawe. Szkoda tylko, że takie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrzybnięta to przecież grzyby powinnam jeść 3 razy dziennie. No cóż, lubię marynowane grzyby , ale z owocowymi marynatami nie wygrały nigdy. Jeśli lubicie marynowane dodatki to koniecznie spróbujcie marynowanej marchewki . Jest zaskakująco dobra a pokrojona w efektowne sprężynki będzie ozdobą stołu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalitra gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu
mojewypiekiinietylkofamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 średnich ćwiartek 2 marchewki ½ selera cebula 2 czerstwe bułki 3 ząbki czosnku 2 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy
kulinarnyswiatdomiSKŁADNIKI: 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg) włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku
ClauditteMissCookingwarzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc go na plastry. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a kiedy
Miód i pieprzłyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki tymianku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz i sól olej lub oliwa Bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek 2-3 cm selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Natka pietruszki, liście selera, por 1 litr wody Przygotowanie
Bananowe PoleKolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw. Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą
Maminek kulinarny