powstała przypadkiem z gotowej, przyprawionej już surówki jaką można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Miało być coś dietetycznego i tylko to się nadało. U mnie surówka z dodatkiem kukurydzy, marchewki i papryki. Surówkę zalewamy 2 litrami wody, dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu
Gotowanie moimi oczamiSkładniki korpus z kurczaka lub cały kurczak marchewka, 2-3 szt korzeń pietruszki, 1 szt seler, 1 mała szt natka pietruszki, 2 pęczki koperek zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 5 łyżek ziele angielskie, 6-7 kulek liść laurowy, 3 szt sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, stawiamy na gaz. W międzyczasie obieramy i myjemy
Gotowanie moimi oczamiSkładniki wieprzowa porcja rosołowa boczek wędzony, 200g ziemniaki, 4 duże szt marchewka, 1 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 duża szt natka pietruszki, kilka gałązek kminek mielony, 1/2 łyżeczki majeranek, 2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl masło, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól, pieprz kostka rosołowa, 1 szt Przygotowanie Do dużego garnka wrzucamy porcję rosołową, boczek i kostkę rosołową
Gotowanie moimi oczamiSkładniki 1 1/2 kubka surowego ryżu 3 kubki rosołu 4 marchewki seler pora sól pieprz do smaku olej Sposób przygotowania : Warzywa obrać , marchew i seler potarkować na dużych oczkach, porę pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na oleju ( ok 4 - 5 łyżek ), dodać ryż i wymieszać. Jeszcze chwilę podsmażać. Dodać rosołek. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem
Darcia w kuchnimoja mama. Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki
Darcia w kuchnimąki pszennej 1 jajko woda f arsz: 0,5 kg mięsa mielonego ( zmieliłam łopatkę ) sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku wegeta rosół: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku sposób wykonania: Z w/w składników ugotować rosół. Mąkę zagnieść z jajkiem
Darcia w kuchniprzecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3 sztuki papryka czerwona 1 sztuka ziemniaki 2 szt przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie SPOSÓB WYKONANIA: Marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę. Por umyłam, oczyściłam, pokroiłam w półksiężyce. Warzywa zalałam wodą,dodałam kostki rosołowe,liść laurowy, ziele angielskie.Gotowałam przez około 20 minut. Mięso mielone
Darcia w kuchniObiad na 4 - 6 porcji. Składniki: 30 dag obranej marchewki 15 dag obranego selera 15 dag obranej pietruszki 1 średni por 15 dag fasolki szparagowej masło 600 gram łopatki przyprawy: sól, pieprz, musztarda, papryka słodka, magi, pieprz w ziarenkach ,liść laurowy, ziele angielskie dodatkowo : ryż - ugotowałam Parboiled Sposób wykonania: Obrane, umyte warzywa pokroiłam w plasterki,por w półksiężyce, fasolkę
Darcia w kuchniSkładniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso
Darcia w kuchnipora 100 ml oliwy z oliwek Sposób wykonania: Czosnek obrałam, rozgniotłam. Na rozgrzaną patelnię nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek rozgnieciony czosnek i cebulkę, zeszkliłam. Dodałam 50 g masła, marchewkę, seler, por pokrojony w półksiężyce, sól, pieprz,tymianek. Chwilkę poddusiłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Królika ( u mnie comber ) podzieliłam na mniejsze kawałki , natarłam solą, pieprzem, podlałam odrobiną oliwy z oliwek
Darcia w kuchnidania :) SKŁADNIKI 3 woreczki brązowego ryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 2 garście włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por) pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie
Moje Kuchenne Rewelacjeilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde
Projekty ze smakiempieczoną dynie i bataty znajdziecie również tu i tu . Na blogu są również inne przepisy na zupę z dynią w roli głównej: zupa dyniowa z marchewką , zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , zupa-krem z pieczonej dyni. Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g pieczonych batatów
Kulinarne przygody GatityOwoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Masło z orzechów włoskich Składniki: 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki oleju z orzechów włoskich szczypta soli Przygotowanie: Orzechy przekładamy od blendera, dodajemy olej
Moja smaczna kuchnia