szybko minęła. A póki co rozkoszuję się zapachem i smakiem wakacji w kubku :) Oczywiście do wykonania koktajlu owoce można użyć dowolne , ja uwielbiam połączenie truskawek z jeżynami albo malinami. Truskawkowa rozkosz :)...k oktajl truskawkowo-jeżynowy Składniki: -0,5 l owoców świeżych lub mrożonych -1 l kefiru lub maślanki - 1 szklanka mleka
Aromatyczne PodróżeTiramisu możemy również wykonać na spodzie z biszkoptów (wtedy będą potrzebne 2 opakowania podłużnych biszkoptów )i układać bezpośrednio w pucharkach, a całość przyozdobić świeżymi lub mrożonymi truskawkami lub malinami. Smacznego
Aromatyczne Podróżemaślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni
Aromatyczne Podróżewysmarowaną tłuszczem.Na wierzch układać truskawki lub inne owoce sezonowe czy też mrożone. Pieczemy ok 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Do ciasta idealnie pasują truskawki, maliny brzoskwinie czy też inne sezonowe owoce. Po upieczeniu ciasto można posypać lekko cukrem pudrem, choć to nie jest konieczne. Smacznego
Aromatyczne Podróżejuż doszłam do jakiej takiej wprawy, same wyskakiwały ze skórki! A dzisiejsza tarta jest właśnie z mielonymi migdałami - czasy na całe szczęście się zmieniły :) Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli
Posadzone i zjedzonekonsystencji niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki. Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :) Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową Budyń: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki
Posadzone i zjedzoneprzetrwają. W zeszłym roku sadziłam je z miniaturowych „patyczków” z niteczką korzonka, w strasznym upale. Maliny i róże pnące zaczynają rozwijać pierwsze listki. Zagony warzywne - czosnek, który sadziłam jesienią KLIK ma się całkiem dobrze. Jest już wysoki na 20 cm ! A ten zagon przykryty agrowłókniną
Posadzone i zjedzonezimnej śmietanki 30% 1,5 opakowania śmietanfixu cukier puder - do smaku - 2 łyżki lub trochę więcej 1,5 słoiczka konfitur wiśniowych oraz: świeże jeżyny do przybrania (lub maliny) kilka kostek białej czekolady Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić. W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem
Posadzone i zjedzonemiękkiego masła 100 g cukru (drobny cukier do wypieków) 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 80 ml mleka w temp. pokojowej 1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 175°C . Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne kawałki masła. Mikserem lub za pomocą widelca zagnieść ciasto
Posadzone i zjedzonechodzimy na grzyby ), za stawem, są stare, opuszczone ogródki działkowe. Kiedyś, gdy nie miałam jeszcze swojej działki chodziłam tam, przedzierając się przez chwasty wyższe ode mnie i zbierałam zdziczałe maliny, porzeczki, później jabłka. Owoce dodawałam do kompotów i ciast, ciesząc się własnoręcznie zebranym niepryskanym jedzeniem. Leśne ogródki działkowe dziczeją z roku na rok coraz bardziej, trudno znaleźć tam jakieś jabłonki
Posadzone i zjedzonejeżynami i odrobiną soku malinowego. Do tego wpadło kilka plasterków grejpfruta i świeży rozmaryn. Wyszło ciekawe połączenie. Składniki butelka wina musującego (u mnie Prosecco) – schłodzona sok z malin kilka świeżych jeżyn 1/2 grejpfruta świeży rozmaryn Sposób przygotowania Do kieliszka/szklanki włożyć gałązkę świeżego rozmarynu, docisnąć łyżką do dna, rozetrzeć. Następnie dodać plasterki grejpfruta i kilka jeżyn. Wlać 2 łyżeczki
Pink Envelopeblogu znajdziecie już syrop z owoców czarnego bzu oraz syrop z owoców czarnego bzu i malin. Dzisiaj proponuję Wam syrop z czarnego bzu i jeżyn, dlatego że są bardzo ciekawym dodatkiem smakowym do bzu i podkreślają jego smak. Moim zdaniem warto, choć 3 słoiczki :) Potrzebujemy: 400 g owoców czarnego bzu 300 g jeżyn 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody Owoce
MamaOskarkaálfar (radosny taniec elfów). Składniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada). Składniki: galaretka z malin, olej kokosowy rafinowany, smalec gęsi, mus gruszkowy, chipsy z leśnych grzybów, przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataporcji masy serowej, przykryć kolejnym blatem ciasta, wylać kolejną porcję masy serowej. Przykryć ostatnim blatem i na wierzch wylać cienką warstwę masy serowej. Na wierzchu ułożyć owoce, np maliny, borówki, truskawki lub inne. Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Tort chłodzić przez kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowobrownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin – pęczek kolendry KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego
karmelowy