makowiec św - 500 przepisów (strona:3/34)

Makowiec na cieście cytrynowym 228

Makowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła  - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy

Gotuj Z Muzyką
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 208

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki(...)zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością lub nawet z niego zrezygnowaćMoje posty

Słodka Strona
Makowiec świąteczny 238

Makowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny.Następnie zmielić z cukrem i margaryną.Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek.Dokładnie wszystko wymieszać.Ciasto drożdżowe ułożyć na stole, posmarować białkiem, wyłożyć masą

WojnaNaSmaki.pl
Co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały. 138

Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały.                             Życzę udanych wypieków

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 233

Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Bakaliowy makowiec 167

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki

Mix smaku
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 282

pogodzić. Święta już za moment, w wielu domach rozpoczęły się przygotowania. Całe miasto już ustrojone, bożonarodzeniowa atmosfera roztacza się dookoła.Zapraszam na szybszą wersję (z gotową masą makową) świątecznego makowca. Endlich erscheinen auf dem Webblog Weinachstrezepte! Studium ist unterhaltsame Sache und nicht alles kann man mit Einklang bringen. Gleich sind schon Weihnachten, in viele Häuser haben die Anstalten angefangen. Ganz

W kuchni Karmel-itki
Makowiec zawijany 173

ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego

Aga w kuchni
Makowiec ze śliwką 171

Składniki: 1 opakowanie masy makowej 5 jajek 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 2 łyżki

Luźna Kuchnia
Makowiec z jabłkami 452

Mam taki jeden zeszyt z przepisami, który założyłam będąc w 7 lub 8 klasie szkoły podstawowej. Tak, tak... "w tych czasach" nie było gimnazjów

bistro mama
Makowiec dla zapracowanych 153

składnikiciasto* 125 g margaryny* 250 g mąki pszennej* 3 żółtka* 3 łyżki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej

Mix smaku
Makowiec w piaskowym cieście 138

składniki* 6 jajek* 250 g masła lub margaryny (kasia)* 250 g mąki pszennej* 70 g mąki ziemniaczanej* 1 szklanka cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 łyżeczki

Mix smaku
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 624

Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko

Smaczne Zdrowe
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 377

staropolski z kremem cytrynowym i powidłami Tort mocno czekoladowy Bursztynowa szarlotka Domowe masło orzechowe Pomarańczowe muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe(...)trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka

My Culinary Art