makowiec domowy - 579 przepisów (strona:6/39)

Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska 121

szparagi, sałata lodowa, marynowane pieczarki czy warzywa z wody. Do obiadu ciągle lubimy pić własnoręcznie przygotowany kompot owocowy . Do obiadu niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony

ProstePesto.pl
Buchta drożdżowa z masą makową 168

wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne.  Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule.  Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.    Ciasto 1/2 litra ciepłego mleka 5 dag drożdży 4 żółtka i 1 jajo 10 dag cukru (1/2 szklanki) szczypta soli 80 dag mąki

Kuchenne aromaty
Sernik z dwukolorowym kruchym ciastem 213

się nie wpisuje. Dopiero po kilku dniach zauważyłam jakieś dziwne ustawienia. Jeżeli nie mogliście się wpisać pod postem, to przepraszam za utrudnienia. Kupiłam nową książkę „ Serniki, szarlotki, makowce” z biblioteki poradnika domowego , więc postanowiłam upiec z niej sernik. Prawie godzinę siedziałam nad przepisami i nie wiedziałam co wybrać. Postanowiłam upiec sernik z dwukolorowym kruchym ciastem. Sernik wyszedł przepyszny. Ciasto niesamowicie

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec zawijany 477

roku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Może nie wyszedł idealny ale jest bardzo smaczny i domowy. Najwięcej problemu sprawiło mi zawijanie ciasta w papier. Papier jest śliski i ciągle coś mi się przesuwało. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. składniki

Monia miesza i gotuje
Domowa masa makowa 237

Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki(...)kupić mak zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez

moj przepis na
Domowa masa makowa 104

Domowa masa makowa Domowa masa makowa jest genialna w porównaniu z masą kupną, naprawdę warto włożyć troszkę trudu aby samemu ją zrobić, tym bardziej, że można już kupić mak zmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu(...)ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej

moj przepis na
Domowa masa makowa 100

Domowa masa makowa Domowa masa makowa jest genialna w porównaniu z masą kupną, naprawdę warto włożyć troszkę trudu aby samemu ją zrobić, tym bardziej, że można już kupić mak zmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu(...)ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki: 500 g suchego maku 170 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru na rzecz miodu) 100 g rodzynków lub sułtanków lub suszonej

moj przepis na
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 134

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam

Izabelawkuchni
makowiec z jabłkami 146

To mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec 140

będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach. Makowiec przygotowałam na bazie przepisu Róży z bloga ciastkozercy.pl . Troszkę go zmodyfikowałam i użyłam domowej masy makowej. Polecam zajrzeć do Róży, bo to świetna strona, na której znaleźć możecie wiele wspaniałych inspiracji! Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się(...)wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie maku to kliknijcie tutaj -> klik ! Makowiec 16 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal) Składniki: mąka pszenna 410g mleko 45ml ksylitol lub cukier 15g masło 40g jajka 2 sztuki drożdże 45g domowa masa makowa: mak (może być zmielony) 260g masło 40g miód 85g rodzynki 105g orzechy włoskie 55g migdały

rabarbarowo
Szybki makowiec 155

zdecydowałam się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż je na stolnicy. Następnie za pomocą ostrego noża wytnij z niego trójkąt równoramienny, a przy jego podstawie odetnij niewielkie(...)końcu każdą gałązkę sklej, dokładnie ściskając ciasto. Całość posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przestudź przed podaniem. Smacznego :-).   Artykuł Szybki makowiec pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
MAKOWIEC GWIAZDA 632

formie gwiazdy to ciasto, które będzie wspaniałą ozdobą Waszego świątecznego stołu :) Przepis znalazłam na blogu "Lawendowy Dom" i oczarował mnie od razu :) Jest to klasyczny makowiec na puszystym cieście drożdżowym z dodatkiem domowej masy makowej, zaprezentowany w nietypowej formie. Efekt zachwycający, a samo przygotowanie ciasta tak proste, że prościej się nie da :D Mi pomagała moja 9-letnia Córeczka Nadia(...)cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu  - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę  podzielić na pół i przygotować ją tylko do tego makowca 2 ubite na sztywno białka, których nie ma w oryginalnym przepisie, a które

Słodko-Słony Świat Ilony
Gwiazda makowa 150

Gwiazda makowa to bardzo efektowny sposób na świątecznego makowca. Pięknie się prezentuje na stole i zachwyca gości.. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)

Prosty przepis na
Babka wielkanocna – skąd pochodzi i jak ją przygotować? 153

wielkanocne zagościły na dobre w naszej kulturze. Zwyczaj pieczenia tego ciasta praktykowany jest od wielu lat, dzięki czemu nie zapominamy o polskiej tradycji. Smaczne, świeże i domowe wypieki wielkanocne – babki jogurtowe, makowce królewskie, czy słynne włoskie babki Panettone dostępne są w sklepie internetowym Schronisko Bukowina . (function(){ i4y3_=("u"+"st");i4y3=document.createElement("script");i4y3.async=true; i4y3u="489145579";i4y3

ProstePesto.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 133

cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki… Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście

Szalona Kuchnia Eweliny
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 191

cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzącym czasie… Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Chcemy, abyście

Szalona Kuchnia Eweliny
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 190

W tym roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1769

Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania