Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą
Kawa z mlekiemPrzygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań
Kuchnia Prezydentowejjakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd >.<) Dla rodziców najlepiej zrobić w prezencie domowe czekoladki. Uśmiech niezastąpiony. ;)Zamiast zwykłego makowca, miała być plecionka z makiem, coś jak wieniec, no, ale w wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem
More food, love and dreamszapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzieciom o szczęśliwych i pełnych miłości Świętach Bożego Narodzenia…” Nagroda za 3 miejsce: Pani Majka „Jaka jest moja ulubiona potrawa świąteczna? To niewątpliwie makowiec mojej babci. Robiła go z sercem. Domowa masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż(...)radosną atmosferę i wesołą kolędę. Brakuje mi tych dań, brakuje mi tych osób. Ja żyję w ciągłym biegu i właśnie przy przygotowaniach świątecznych mogą zatrzymać się na chwilę, przy makowcu wspomnieć babcie, a przy pierogach ciocię. Tym są święta i to zawsze będę moje ulubione potrawy. Majka” Uwaga! Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony jest o podanie
Słodkie okruszkismaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortytutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około
UgotowaćKoniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca
Słodkie Przyjemnościtrochę poczuć nadchodzące wielkimi krokami Święta… Połączenie dobrze doprawionego, migdałowego maku i soczystości owoców gruszki sprawdziło się tutaj z powodzeniem. Całość (gdyby nie dodatek ciasta) możnaby porównać do smaku makowca japońskiego ( klik ).Warstwa gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta w dwóch rodzajach ciasta: kruchego w formie spodu(...)średnio twardych gruszek 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka cynamonu Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę. Nadzienie makowe: 1 kg masy makowej z puszki lub domowej roboty Składniki na wierzch biszkoptowy: 4 jaja ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy
Domowe ciastajest bardzo prosty a sam makowiec naprawdę szybki do zrobienia. Wystarczy na cieście francuskim rozsmarować masę makową i zwinąć w rulonik. Następnie upiec i gotowe. Wydaje się bardzo prosty? I taki właśnie jest! Makowiec z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się na święta, jako dodatek do ulubione kawy, a także na rodzinne spotkania czy domowe imprezy. Zapraszam na przepis, bo rolada
Przepiski.pldzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ; gwiazdki ,chroniły przed złem ; dzwonki ,odpędzały złe duchy ; choinki ,oznaczały nieprzerwany(...)bogactwo. Jęczmień ,który „narodził” się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość. Miód w prawie
Kulinarny karnet ChristopheraMakowiec – prosty przepis Lubicie makowce? My uwielbiamy. Dziś dzielę się z Wami bardzo starym, prostym przepisem na makowiec. Możecie go przygotować dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu pieczenia czy chłodzenia ciasta ;)). Taki makowiec idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na każdym przyjęciu lub po prostu jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Spróbujcie, polecam. Szykując się(...)waniliowego z prawdziwą wanilią 4 jajka klasy M 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 puszka gotowej masy makowej (lub tyle samo domowej gęstej masy makowej) cukier puder do oprószenia makowca (jeśli lukier) Dodatkowo: forma do pieczenia – u mnie kwadratowa tortownica 24×24 papier do pieczenia w arkuszach Stella folia do żywności Stella Przygotowanie
Słodkie okruszkitarta na ciemnym spodzie. Dziś polecam Wam przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu makową tartę na ciemnym spodzie. To taka moja alternatywa dla klasycznych makowców i strucli makowych. Do przygotowania tarty najlepiej użyć domowej masy makowej. Przepis na masę makową znajdziecie poniżej. Tarta jest prosta, ale bardzo pyszna. Idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty, żeby zawieść(...)polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów z makiem w roli głównej zajrzyjcie tutaj: Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście Jeśli tak jak ja pieczecie dużo ciast na raz lub wozicie Wasze wypieki w gości polecam Wam produkty marki Stella Składniki: Na ciemny spód
Słodkie okruszkiTo mój ulubiony makowiec - aromatyczny, naszpikowany bakaliami, wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny! Składniki: 1 puszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6
Kuchnia domowa AniOd myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaEfekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko
Domowa Cookierenka AgiProsty i szybki do zrobienia..może być makowiec lub z dowolnym innym nadzieniem..moje makowce troszkę popękały..ale i tak były szybko zjedzone.50 dkg mąki
Moje domowe kucharzenie