dzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61 przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów wykorzystujemy przez cały rok. No bo, kto mi zabroni zjeść np. w lutym tatar
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataroku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały czas przez te kilka dni? :) zielona soczewica z cebulką w orzechowym sosie dyniowym (vegan) Marchewka z ciecierzycą w sosie orzechowym z kasza
More food, love and dreamsświęta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka 90 g cukru 2 jajka 10 dkg masła 1 łyżeczka soli 25 g drożdży świeżych masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce
Moje domowe kucharzenieZapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki
kawawszklancezapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki
O kuchni z uczuciemciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy
Miód i pieprzDziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik z białek
Moje Małe Czarowanietrzymaj je z całej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły! Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka, pysznego karpia, apetycznego śledzika, wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca! Najlepszego Wszystkim
Grunt to przepis!Odliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta
Grunt to przepis!galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4 - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść
AZgotuj!święta podjęłam kolejną próbę. Tamta owszem pięknie pachniała, ale niestety zamieniła się w skamieniałą pomarańczową bryłę. Ta jest ok, także posyłam przepis dalej. Może jeszcze zrobicie przed świętami. Do makowca, sernika czy masy makowej jak znalazł. Dla kogo: dla fanów cytrusów dla chcących spróbować zrobić własną skórkę dla kochających zapach pomarańczy w wypiekach Składniki: skórki z 2 pomarańczy
Mania WypiekaniaJeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :) Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu
Dzieje kuchennej Wiewióryzaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką. Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym, to jak można tego dania nie kochać :) Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania . Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g miękkiego masła
Smak mojego domu