szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty
królestwo garówWiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć i wykazać się nową potrawą z nowym smakiem. Takie właśnie miałam zadanie, kiedy zaprosiliśmy naszych znajomych na obiad. Dla mnie to zawsze
Kuchnia u KrysiDawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach. Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej. Ostatnie
Kuchnia u KrysiTreściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych
cool and mintykilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.: - błyskawiczne babeczki z kremu rafaello - pyszny blok czekoladowy - jaglany makowiec
Smakuje zdrowomnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki
I tu będę miała takie tezimnym mleczkiem lub gorącą kawą. Zjecie szybko. Uważam, że za szybko. Szczególnie, że cała baba daje około 4800kcal. Jednak i tak zjecie ją szybko. ;) My zjedliśmy. Smacznego! #baba #drozdzowe #makowiec #wykwintnedrozdzowe #itbmtt
I tu będę miała takie tezdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery Autor: Dorota Świątkowska Wydawnictwo: Egmont Liczba stron: 303 Data premiery
Tetiisherinachalny smak zepsuje smak każdego dobrego piwa. Ze względu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki: Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania
Kuchnia PROzdrowotnaSkórka kandyzowana to świetny , aromatyczny dodatek do świątecznych wypieków. Idealna do keksa, makowca, sernika .....i wielu innych fantazji kulinarnych. Pięknie się prezentuje jako dodatek i dekoracja zwykłych kruchych ciasteczek. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć. Obieramy je dokładnie, pozbywając się białej części. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kilka minut , wylewamy wodę i czynność tę powtarzamy
WYSPA SZCZĘSLIWARozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”, oraz jest wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprócz chleba na listę produktów tradycyjnych wpisane zostały również: makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami, wszystkie produkowane w piekarni IZA. Obdarowani na drogę ponad 2 kilogramowym jeszcze ciepłym chlebem możemy stwierdzić, że jego zapach w samochodzie w trakcie podróży
królestwo garówSerniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 daktyli bez pestek kawałek skórki z pomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego
nietadietapozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrujemy i ozdabiamy
magiczna kuchnia KasiPrzyznam, że nie znałam tego ciasta z dzieciństwa - tak samo jak kiedyś ciasteczek z płatków owsianych ( klik ). Moja mama serwowała nam inne pyszności, a babcia zachwycała drożdżówką i makowcem. Ale to nic - sama nadrabiam przepisami - tymi nowymi i takimi zapomnianymi. Wracając do ciasta... Jest rewelacyjne i pomimo prostoty - smakuje obłędnie. W sumie ta łatwość w przygotowaniu jest jego
Di gotujezawsze lubimy jeść i karmić innych tak po prostu, dla wspólnych chwil przy stole. Makowe panienki, trochę bułeczki trochę mini makowce, pieczemy często dla całej rodziny na śniadanie lub na deser do kawy lub herbaty, zwłaszcza dla małego Franka - rodzinnego niejadka. Każda jego wizyta to nie lada wyzwanie kulinarne, często zmienia upodobania i to co smakowało mu kilka dni wcześniej
SzczyptaSmaQ