hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g
Kuchnia Bon Appetittakiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie
greenscarftakim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz tym, którzy wolą lżejsze ciasta, niż pełne bakalii tradycyjne makowce . Makowa panienka Ciasto można przygotować w całości i po wystudzeniu przekroić na dwa blaty lub upiec dwa osobne ciasta. Ja wybrałam opcję z podwójnym pieczeniem, żeby mieć pewność
Pełny talerzdomu, dlatego w ogóle nie poczuję ich atmosfery. Ale dla tych którzy, którzy szukają alternatywy lub po prostu innego dodatku do tradycyjnych ciast lub po prostu nie lubią makowców, albo mają zajęty piekarnik jakąś inna potrawą przygotowałam krótkie zestawienie ciast bez pieczenia. Każde z nich ma inny walor smakowy i oparty jest na innych składnikach, tak żeby każdy
RelaxtimeDzisiaj poniżej przedstawiam Wam propozycje ciast, które możemy zrobić na Święta, taka ściągawka, żeby nie szukać po blogu, wszystko w jednym poście :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa
kruche babeczkiPrzepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania
BullioUwielbiam pomarańczowe smaki w szczególności w wypiekach i deserach. Dziś zapraszam Was na szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem w świątecznej odsłonie. I choć, to nie tradycyjny makowiec czy keks , to na pewno umiliłoby nie jedną świąteczną chwilę z bliskimi. Spróbujcie. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko. W mojej opinii po prostu nie może się nie udać. Ja swoje przygotowałam z pomocą
Słodkie okruszkizgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego. Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec
wesoła kuchniaWysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej przyjaciółki, której amerykańska teściowa piecze
To co kochamoże Narodzenie nie może istnieć bez makowca! U mnie przez lata był on przygotowywany w formie rolady. W zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą
Food Squarepolecam również Mulled Wine marki TET True English Tea - herbatę o smaku grzanego wina, która idealnie komponuje się nie tylko z Mince Pie, ale również z naszym tradycyjnym makowcem. Herbata w polskiej tradycji świątecznej? Okazuje się jednak, że i w Polsce w świątecznej tradycji pojawia się herbata. Pijało się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej
Poezja Smaków - blog kulinarnyczasem zostaje nam masa makowa po zrobieniu makowca,możemy zrobić sobie te proste i pyszne ciasteczka. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szkl.masy makowej (domowej lub kupnej) Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy.Smarujemy cienko masą makową całe ciasto francuskie.Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego boku.Zrolowane ciasto kroimy w 1 cm ciasteczka.Rozkładamy na blaszce.Pieczemy przez 25 minut w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarneroku zawsze robiłam makowce zawijane i z gotową masą ze sklepu,ale w tym roku troszkę inaczej i z masą makową własnego pomysłu.Ciasto szybko się wyrabia bez dłuższego zagniatania. Ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1/2 kg.mąki 3 dag.drożdży 1/3 szkl.cukru 1/2 łyżeczki soli skórka starta z 1 cytryny ( ja dałam kandyzowana własnej roboty-przepis na starym blogu) 1/2 kostki masła
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczytał wpis o babeczkach z serem ten już wie ( kto jeszcze nie, tego zapraszam ), że wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was Świąteczny Konkurs! Upieczcie sernik lub makowiec z naszego przepisu, zróbcie zdjęcie i dodajcie je w komentarzach pod wpisem. Do wygrania mnóstwo nagród – z robotem firmy Kohersen na czele :) Czas trwania konkursu: 04.12 – rozpoczęcie konkursu 24.12 – zakończenie konkursu
Ciastkozercy