Postanowiłam kolejny raz poeksperymentować- tym razem padło na makaron. Skierowałam się ku pachnącym słońcem Włochom i tak w przepisie znalazły się: spora ilość zielonej roszponki, chilli, czosnku, świeżo tartego parmezanu, dobrej oliwy a do tego makaron al dente i kilka innych dodatków. Musicie spróbować koniecznie z lampką czerwonego, wytrawnego wina. Składniki: duża garść roszponki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek(...)papryczka chilli parmezan makaron spaghetti (ja użyłam Malmy) kilka zielonych oliwek 2 suszone pomidory odcedzone z oliwy anchois (opcjonalnie- jeśli nie lubicie pomińcie) sól morska orzechy laskowe w całości 1 łyżka orzechów laskowych mielonych Sposób przygotowania: Roszponkę miksujemy z czosnkiem, mielonymi orzechami, chilli, spory chlustem oliwy z oliwek i parmezanem. Dodamy pomidory, oliwki i anchois. Całość miksujemy na gładko. Makaron
Wielki apetytPrzez chwilę, w moim domu zapachniało Sycylią. Zastanawiacie się, dlaczego tylko przez chwilę? Ponieważ przygotowany makaron zniknął z patelni, nawet nie wiem kiedy :) Zostały tylko brudne naczynia i delikatny aromat czosnku. Lubię takie chwile, mam wtedy pewność, że domownikom smakowało :) Wprowadziłam do przepisu lekką modyfikację, gdyż znalezienie twardej Ricotty (sera z mleka owczego) w moim otoczeniu, graniczy z cudem. Zastąpiłam(...)myślę że z sukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków świeżej bazylii tarty ser Cheddar A jak to zrobić: Bakłażana pokroić w 1 cm kostkę, obficie posolić, wymieszać
Kuchnia w opałachRisotto z makaronu przygotowałam i z warzywami go zmieszałam. Nie było tradycyjnie z ryżu ugotowane, ale to danie naprawdę w smaku wyszło udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska(...)brokułu, 20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski, pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem, ok. 3 cm powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego
Moniki SmakołykiCoś szybkiego, mega kalorycznego ale bardzo pysznego. Makaron przygotowuje się w max.30 min. Najlepszy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze. Do tego dania, proponuję kieliszek dobrego, lekko schłodzonego wina. Dla 4 osób Potrzebujemy: 250g makaronu - sprawdzają się bardzo małe kolanka (można dostać np. w tesco) 9 frankfurterek 1 puszka kukurydzy(...)duża garść szczypiorku Sos 40g masła 40g mąki 425ml mleka S&P 1 łyżka musztardy (delikatesowa) 180g sera (cheddar) Przygotuj 3 garnki. Pierwszy na makaron, drugi do grzania kiełbasek i trzeci największy do sosu. Ugotuj makaron i nastaw kiełbaski aby się grzały. W największym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy po trochu mleko, ciągle mieszamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Chodził za mną przepis na nadziewane muszle z makaronu. Taki duży makaron nadziewany szpinakiem i serem. Niestety przepisy jakie przeglądałam wymagały składników jakich akurat nie posiadałam w swojej lodówce, więc postanowiłam zrobić zapiekankę z tego co mam, a podstawy miałam: makaron, szpinak i pomidory. W lodówce jeszcze znalazłam... Dla 4 osób Potrzebujemy: 450g mrożonego szpinaku - liście 1 pierś z kurczaka(...)ząbki czosnku 1 cebula 2 puszki pomidorów makaron duże muszle ( kupiłam w Sieci34) 1/2 kostki fety bazylia chilli ocet balsamiczny ser żółty do zapiekania S&P Pierś kurczaka gotujemy. Szpinak rozmrażamy (można na patelni), podsmażamy z solą i czosnkiem. Studzimy i drobno siekamy. Pierś z kurczaka po ugotowaniu również drobno siekamy. Szpinak i kurczak lądują w misce. Dodajemy fete
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/śmietany. Trzeba uważać aby kotletów schabowych nie wysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min. Dla 4 osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki(...)łyżka musztardy francuskiej około 24szt pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru S&P Dodatkowo: makaron, gnocchi, kopytka Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą i tymiankiem. Wkładamy do piecyka. Jeżeli mamy możliwość włączenia grilla to włączamy, albo samą górną grzałkę. Czas pieczenia, to czas
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/świątecznym jedzeniu, czas znów przejść na coś lżejszego. Proponuję chiński makaron, z mieszanką warzyw i krewetkami. Szybko, łatwo i hmmm przyjemnie. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu chińskiego (tego grubszego) 10 krewetek (dużych, rozmrożonych) pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego wrzątek do zalania makaronu Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki solimy, pieprzymy(...)zmieniały kolor z brzydkiego szarego na piękny pomarańczowy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na tą samą patelnie wrzucamy mieszankę chińską, smażymy. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerz, na niego warzywa i na wierzch krewetki. Wszystko. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony. składniki(...)smaku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka lub bulionu 400 g pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1 szklanka makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu balsamicznego świeżo starty parmezan do podania przygotowanie W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym
Stare Garypiórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką -lubczyk, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia -400 gram makaronu pełnoziarnistego -200 gram startego żółtego sera Makaron niezależnie od informacji na opakowaniu wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę z kroplą oliwy na 5 minut. Cedzimy. Na łyżce masła szklimy cebulę, dorzucamy(...)smażymy na dużym ogniu 4-6 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę puszki z pomidorów oraz połowę śmietanki, solimy i przyprawiamy bazylią; nie mieszamy. Wykładamy połowę makaronu, na niego mięso z cukinią, kolejno pieczarki z cebulą. Wszystko przykrywamy pozostałą częścią makaronu. Na makaron wykładamy resztę pomidorów. Przykrywamy startym serem i podlewamy resztą śmietanki. Wkładamy bez przykrycia
BaRepasDelikatna , pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana z dodatkiem szpinaku, kukurydzy i zielonego makaronu …również ze szpinakiem. Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie dodając do ciasta makaronowego ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany szpinak. Należy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników(...)zupy można wykorzystać również makaron gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru sól /do smaku czerwony pieprz w ziarenkach /do dekoracji
Zakamarki mojej kuchnipoczątku przygody z rozszerzaniem diety, mali ludzie radzą sobie z niektórymi kształtami makaronów. W przepisie użyłam makaronu świderki, który da się łatwo uchwycić i zbiera dużo sosu, który dziecko z nich chętnie wysysa :) Oskar - 7 miesiąc. Potrzebujemy: garść makaronu świderki 2 łyżki puree z awokado łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki serka naturalnego, ja użyłam Bielucha Makaron gotujemy według zaleceń(...)producenta. Z reszty składników robimy sos, po prostu je ze sobą mieszając. Gorący makaron mieszamy z sosem i gotowe do jedzenia. ;) Skomentuj
MamaOskarkamieszamy do uzyskania jednolitej konsystęcji Trzepaczką mieszamy i powoli dodajemy mleka, cały czas mieszając Sos powinnien mieć konsystęcje podobną do gęstej śmietany Lasagne: 9 płatów makaronu do lasagne ser żółty nadzienie mięsne sos beszamelowy Makaron gotujemy ok 4 min aż lekko nie zmięknie, pozostawiamy do ostygnięcia W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy(...)pokoleji : makaron, sos beszamelowy. nadzienie mięsne, ser żółty i znów makaron, sos beszamelowy, madzienie mięsne, ser żółty i na sam wierzch makaron i jeśli zostanie sos beszamelowy ( który ładnie nam się na wierzchu podpiecze) Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniamało mamy, a tu obiadu brak – oj bywa właśnie tak! Dlatego polecam danie makaronowe, bardzo szybkie bo w 10 min. gotowe. Pesto w czasie gotowania makaronu robimy, szynkę kroimy, potem tylko całość podgrzewamy i mieszamy. Zapraszam :) Składniki na 2 porcje: pesto: 2 garście rukoli, ½ łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka orzeszków piniowych, 10 g startego parmezanu(...)szczypta soli, 50 ml oleju rzepakowego, pozostałe składniki: 200 g czarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem, 100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie
Moniki Smakołykiporcje) Polędwiczki: 2 plastry polędwiczki wieprzowej szczypta soli szczypta pieprzu 1-2 łyżki miodu odrobina oliwy do smażenia- w przypadku zwykłej patelni (na patelni grillowej- smażyć bez tłuszczu) Makaron: pełnoziarnisty makaron typu: tagliatelle 250 ml śmietany 36% 2 ząbki czosnku- wyciśnięte odrobina świeżo mielonego pieprzu szczypta soli Dodatki: zblanszowane pół brokuła (Blanszować- do małego garnuszka, bądź miseczki włożyć róże brokuła(...)patelni grillowej bądź na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oliwy do momentu aż mięso będzie złociste, ale nadal miękkie w środku. Uważać by nie było suche. 4. Ugotować makaron al dente. 5. Po ugotowaniu makaron położyć na patelnię, dodać soli, pieprzu, śmietankę, czosnek, delikatnie przemieszać. Postawić na mały ogień tylko na kilka sekund mieszając. 6. Makaron przełożyć na talerze, zrobić
KreatywnePinyDziś na obiadek przegląd lodówki :D tzn. Makaron z wędzonym łososiem, krewetkami i groszkiem w sosie śmietanowo- serowym SKŁADNIKI: 250g makaronu - typu Pappardelle 50 g wędzonego łososia 10-15 krewetek Tiger zielony groszek z puszki śmietana 12% serek topiony pół cebuli sól, pieprz, kapary, czosnek, suszona pietruszka, odrobina białego wina Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Mój gotuje się(...)śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać ser topiony. Doprawić solą, pieprzem. Pokroić łososia na mniejsze kawałki i dodać do sosu wraz z kilkoma kaparami. Gdy makaron już jest aldente odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać z suszoną pietruszką. Lubię czasem taki delikatny śmietanowy makaron
MarciochaKucharzy