Pyszna i prosta zapiekanka. Pożywny makaron a do tego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki 350 g świeżego łososia bez skóry 7 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 50 ml wody 2-3 łyzki posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka maki 1 kulka mozzarelli starty ser żółty masło do posmarowania formy(...)Makaron ugotować al'dente. Łososia pokroić w kostkę i opróczyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić
Monia miesza i gotujeMoja wersja pasta alla Norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorami :) SKŁADNIKI 300g pełnoziarnistego fusilli (świderki) 1 większy bakłażan 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii tarty parmezan lub inny ser (np. corregio, pecorino ) oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)oliwie do miękkości, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy pomidory z zalewą, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut. Na końcu dodajemy bazylię. Sos podajemy z makaronem, posypujemy tartym serem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki na 2 porcje: 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki 2 średnie piersi z kurczaka 1 op. kuleczek mozarelli GMO free oliwa z oliwek sól pieprz papryka słodka i ostra czosnek granulowany staropolski lub klasyczny bazylia i oregano Przygotowanie: kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, nacieramy oliwą, czosnkiem i papryką, odstawiamy do lodówki wstawiamy wodę(...)się zagotuje solimy i wrzucamy makaron następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podsmażamy kurczaka, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy. nie podgrzewając, dosypujemy bazylię i oregano oraz kuleczki mozarelli. przekładamy od dwóch mniejszych lub jednego większego żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na ok. 10-15. minut Smacznego:) P.S. Do makaronu można też dodać pomidorki koktajlowe nadają
Luźna Kuchniaczosnku 2 łyżki oliwy (oleju) 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) świeża lub suszona bazylia 250 g makaronu lasagne ok. 2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól, pieprz gałka(...)Następnie porcjami dolewamy zimne mleko. Gdy uzyskamy beszamel (konsystencja prawie jak budyń) doprawiamy go solą i gałka muszkatołową. Do garnka z wrzącą osoloną wodą wkładamy po 3 płaty makarony do lasagne ( trzeba uważać aby makaron nie skleił się w garnku. Gotujemy około 2-3 min. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty makaronu
Amatorka kuchennaUwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle(...)uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron i gotować ok. 12-15 minut (w zależności od firmy - posłużyć się informacją na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić na bok Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Lubię, jak w pieczarkowej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciekawy przepis, a mianowicie tagliatelle w śmietanowym sosie tatarskim. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego ciekawego połączenia. Trochę zmodyfik owałam przepis, zwiększyłam proporcje kilku składników, ponieważ lubię makaron z większą ilością sosu. Zrezygnowałam tylko z kaparów za którymi nie przepadam. Jeśli lubicie korniszony i cebulkę marynowaną ten przepis jest właśnie dla was. Składniki: 60 g cebulek marynowanych(...)korniszonów 30 g solonego masła 200 g śmietanki kremówki 30% 420 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 400 g jajecznego makaronu tagliatelle 3 żółtka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego w paseczki sera gouda) sól i pieprz do smaku Odsącz cebulki i korniszony z zalewy. Posiekaj ogórki. Włóż masło
noteskulinarnyfigapoprawia smaku rosołu jak samodzielnie przygotowany makaron. Zrobienie go nie wymaga dużo wysiłku, a kiedy raz spróbujecie zupy z takim makaronem trudno wam będzie z niego zrezygnować. Domowy makaron Drukuj przepis Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda listonic_name = "Domowy makaron (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda " document.write(...)cienko rozwałkowujemy. Posypujemy dużą ilością mąki aby się nie sklejało. Zawijamy ciasto w rulonik i kroimy na cieniutkie nitki. Krok 3 Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu makaron przelewamy zimną wodą. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePLwszystkich którzy kochają szpinak oraz smak serka mascarpone naprawdę polecam :) Potrzebujemy: 400 g makaronu pappardelle całe opakowanie szpinaku w liściach (ja użyłam świeżego, ale może być także mrożony w brykiecie) 2 ząbki czosnku 250 g serka mascarpone sok z pół cytryny masło Liście szpinaku myjemy, osuszamy oraz lekko siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy nasz szpinak. Kiedy szpinak będzie(...)miękki dodajemy zmiażdżony czosnek. W miedzy czasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. I czas na mascarpone! Musimy wszystko dokładnie wymieszać i dodać sok z cytryny i chwilkę pozostawić na ogniu. Nasz gotowy sos powinien wyglądać tak: Odcedzony makaron ląduje na patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i nic tylko zjadać :) Smacznego! Koniecznie dajcie znać
Kolejny blog o gotowaniupracy. Niestety głodne towarzystwo domaga się czegoś konkretnego na ząb, więc trzeba zebrać resztki sił i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze ratują mnie potrawy z makaronem, nie ma chyba nic prostszego i szybszego:) Dziś proponuję pappardelle w stylu trochę azjatyckim, z mięsem mielonym, pieczarkami, warzywami i zielonymi papryczkami chilli. Niezwykle przyjemne i łatwe danie dla rodziny(...)tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli (4-5 porcji) Składniki: 500 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki
karmelowyPycha, jednym słowem niebo w gębie. Super szybkie, smaczne i mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;) Bardzo polecam;) Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym(...)sól do smaku pieprz do smaku łyżka natki pietruszki 2 plasterki sera żółtego Wykonanie: Makaron ugotować jak zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez
Krakowskie smaki Aniniej miejsce na kuchnię włoską . Kocham ją za prostotę i umiłowanie do doskonałych lokalnych produktów, które nie wymagają zbyt wielu przypraw. Wystarczy po prostu dobrej jakości oliwa, makaron, słońce i doborowe towarzystwo. Wszystko to czekało na mnie przed dwoma tygodniami na sygnowanych przez Malmę warsztatach " Kuchnia makaronowa we włoskim stylu ", na które zaprosiła mnie agencja Synertime. W otoczeniu(...)uroczej włoskiej czerwonej kratki i całej gamy makaronów Malmy gotowaliśmy pod okiem uroczego (czy w przypadku Włocha może być inaczej?) Sycylijczyka - Andrea Scarantino , szefa kuchni w restauracji Mamma Marietta . Pod okiem Andrea przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią oraz penne w sosie szparagowym (mój faworyt - przepis poniżej). Oczywiście nie mogło się obyć bez deseru, którym był
KUCHARNIAmniut.W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie bób 10 minut Gdy się lekko ostudzi obieramy go z szarych łupin. Makaron gotujemy al dante ,przelewamy zimna woda i odstawiamy.Szpinak kroimy na cieniutkie paseczki.Wszystkie skladniki tj.makaron bób,truskawki, ,szpinak łączymy ze soba .Polewamy zrobionym sosem i mieszamy.Odstawiamy na 5 minut do połączenia składników(...)Smacznego ps...Makaron al. dente oznacza makaron ugotowany tak by był elastyczny i stawiał lekki opór zębom. Aby uzyskać makaron pożądanej twardości należy przede wszystkim przestrzegać zasady: '1 na 100' czyli 1 litr osolonego wrzątku na 100g suchego makaronu
w mojej kuchnipostawiłam na łagodniejszy smak ze względu na mojego męża. Jako włoski smak postanowiłam przygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks. Spaghetti Tandoori Curry Składniki: makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki(...)ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą (około 6 łyżek), przyprawy: sól, czosnek, bazylię, oregano i paprykę. Następnie rękami mieszamy wszystko ze sobą aż do połączenia się składników. Potem formujemy małe pulpeciki wielkości piłeczki do golfa. Gotowe pulpeciki
Projekty ze smakiemzasadzie nie jadam makaronu, bo to zło, ale raz na miesiąc sobie pozwalam :) Udało mi się dziś kupić na Kleparzu przepyszny bundz z pomidorami i bazylią. Oto on... I już wiedziałam, że muszę go zapiec z makaronem. A oto składniki : makaron (jakikolwiek), bundz, oliwa, pomidor, przyprawy do posypania pomidorów: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, kminek czosnek opcjonalnie (na zdjęciu(...)poniżej jest) Przygotowanie: makaron gotujemy, ser kroimy podłużnie, pomidory też kroimy, ugotowany makaron kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego ser i pomidory, które następnie posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą i to wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min. Podajemy zawsze z oliwą do podania (aż się
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisysmaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej 2 . Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi na nasze jajka w koszulkach. Na największym palniku rozpalamy woka(patelnie) a gdy zacznie dymić wlewamy łyżkę oleju(...)cały czas mieszać mięso a gdy się zrumieni i będzie jeszcze widoczna soczystość (około 3 minuty) dodać kurki i smażyć jeszcze przez minutę a następnie wyłożyć na ugotowany makaron. (nie będę opisywać tutaj banalnie prostej czynności jaką jest ugotowanie makaronu) ;) Wróćmy jeszcze do jajek w koszulkach , jak widać na zdjęciu moje jaja były dość stare ponieważ nie zawiązało się
Wspólne smaki