ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż na pół(...)będzie wystarczająco gęsty, wrzucić ugotowane muszelki i wszystko wymieszać. Chwilę smażyć, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z patelni , Makarony , Obiad , Obiad na szybko Tagged: makaron , ogórki
https:KKuchniaMniamodrobinę pracochłonne ale na pewno nie jest trudne do wykonania-a efekt zachwyci każdego smakosza,idealna z lekką sałatką ze świeżych warzyw SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY(...)gotować na bardzo wolnym ogniu, bez przykrywki, aż masa zgęstnieje, tzn. ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. doprawić solą, pieprzem , rondelek przykryć, odstawić na chwilę (nie gotować). MAKARON GOTUJĘ PRZEZ OK 2 MIN(DZIĘKI TEMU MAM PEWNOŚĆ ,ŻE BĘDZIE MIĘKKI PO UPIECZENIU UKŁADAMY WARSTWOWO W NACZYNIU LUB NA BLASZCE POSMAROWANEJ ODROBINĄ OLIWY NAJPIERW WARSTWA MAKARONU,MIĘSKO,BESZAMEL
Swojskie jedzonkoMakaron uwielbiany przez całą naszą rodzinę,moja córcia od małego wcinała to danie i mówiła na nie zielony makaronik. przepis jest mojego autorstwa i powędrował już do wielu moich znajomych,nawet tych którzy nie lubią szpinaku po zjedzeniu tego makaronu przekonywali się do niego-szczerze polecam spróbować,tym bardziej ,ze robi się go w 30 min. SKŁADNIKI: ROZDROBNIONY MROŻONY SZPINAK(...)ŚMIETANKA 30%(MAŁA-200G) KOSTKA ROSOŁOWA SEREK TOPIONY PIERŚ Z KURCZAKA 3-4 ZĄBKI CZOSNKU 1-2 MĄKI MAKARON PENNE(RURY) PRZYGOTOWANIE: W GARNKU MIKSUJEMY ŚMIETANKĘ,SEREK TOPIONY I ROZPUSZCZONY W SZKLANCE WRZĄTKU ROSOŁEK,DAJEMY NA MAŁY OGIEŃ SZPINAK ROZMRAŻAMY,PODSMAŻAMY NA PATELNI A JAK ODPARUJE DODAJEMY WYCIŚNIĘTY CZOSNEK,PRZESMAŻAMY JESZCZE CHWILĘ I TEŻ DAJEMY DO GARNKA PIERŚ KROIMY
Swojskie jedzonkoNormal 0 21 Makaron razowy – 200g Kukurydza konserwowa – 1 puszka Groszek konserwowy – 1 puszka Oliwki zielone z papryką – 80 g Cebulka marynowana – 80 g Ogórek kiszony – 2-3 szt SOS: Jogurt naturalny – 150 g Majonez – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Sól Pieprz Normal 0 21 Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączone z zalewy groszek(...)oraz cebulkę. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, polać sosem sałatkę, wymieszać i odstawić na pół godz. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe są podstawą piramidy zdrowego żywienia i powinny stanowić główne
Camilla w kuchniSkładniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej(...)Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Makaron nie musi być ugotowany do zupełnej miękkości. Makaron przelać zimną wodą i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski
W kuchni u MonikiSkładniki: szklanka makaronu w kształcie ryżu, 250g rzodkiewek, 4 jajka, 150g startego sera żółtego, 1 świeży ogórek, 300g szynki gotowanej w plasterkach, puszka kukurydzy, majonez, 1 mały por, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo - gotować w osolonej wodzie, ok. 7-8min. od zagotowania się wody(...)misce układać kolejno warstwami składniki: Makaron. Dookoła makaronu powkładać kilka plasterków rzodkiewki. Makaron przesmarować majonezem. Posolić i popieprzyć. Pokrojony w kostkę ogórek świeży. Starte na grubych oczkach jajka. Rzodkiewka pokrojona w plastry. Kukurydza - z której należy odlać wodę. Szynka pokrojona w paski. Drobno pokrojony por. Majonez. Posolić i popieprzyć. Starty na grubych oczkach ser żółty. Smacznego
W kuchni u Monikiwieczorem ma się ochotę na coś dobrego i ciepłego, to czas zajrzeć do lodówki. Zawsze znajdzie się coś godnego uwagi! I tak oto narodził się smażony makaron na roszponce. Dowolność składników jest całkowita. Kluczowa jest kolejność postępowani a. Składniki niezbędne Jajko Oliwa z oliwek, lub dowolny tłuszcz roślinny Cebula, sos sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku(...)cebulę i pokrojoną papryczkę chili. Podsmażamy. Gdy już będzie gotowa,to wrzucamy po kolei nasze składniki. Zamiast soli dodajemy sosu sojowego, który nada specyficzny smak. Na końcu dodajemy nasz makaron i pokrojony w kostkę omlet. Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem. Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać
Karczma Honoriettytakie chwile, gdy nie mamy czasu na przygotowywanie wydumanych dań, a mamy ochotę na coś specjalnego. Składniki: makaron spaghetti 1/2 kg małży białych 4-5 ząbków czosnku 1 cebula garść świeżego oregano olej rzepakowy aromatyzowany np. chili 10-12 pomidorków koktajlowych szklanka wina różowego szklanka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu(...)momentu wrzucenia makaronu do wody możemy się zająć przygotowaniem sosu. Na patelni rozgrzewamy olej (dobrze mieć aromatyzowany np. chili, jeśli nie - to dodajmy świeże na patelnię). Wrzucamy także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wsypujemy natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Wrzucamy oczyszczone małże i zalewamy szklanką wina. Przykrywamy pokrywką na ok 3 minutki. Makaron powinien już być
Karczma HonoriettyWczoraj rozpoczęła się akcja Odkryj smaki Azji w sieci sklepów Biedronka. Jestem pod ogromnym wrażeniem świetnych produktów w tej ofercie. Za małe pieniądze można kupić naprawdę ciekawe produkty - makaron ryżowy, różnego rodzaju sosy, papier ryżowy, olej kokosowy, tofu i wiele innych. Naprawdę wow! Z zakupów wróciłam bardzo zainspirowana i wyczarowałam poniższy makaron. Dodatkowo wykorzystałam sezonowe warzywa - cukinię i fasolkę(...)szparagową, więc wyszedł taki polsko-azjatycki obiad, a co :) Czego potrzebujemy? - makaron pełnoziarnisty - jedna cukinia - pół papryki - fasolka szparagowa - kostka tofu - kilka łyżek sezamu - sos sojowy - olej/oliwa do smażenia - przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli, imbir Przygotowanie: 1. Tofu odcedzamy i kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy
two broke sistersMakaron z białym serem to danie, które tak samo jak spaghetii ze szpinakiem jest jedzeniem, które może nie do końca pięknie prezentuje się na talerzu, jednak smakuje o wiele lepiej. Szczególnie lubiane przez dzieci ze względu na to, że zazwyczaj jest to słodka wersja dania. Pamiętam, że w dzieciństwie często ratowało sytuacje i było daniem „na szybko”, kiedy byliśmy(...)ugotowanie czegoś do jedzenia. Dziś często stosuje je, gdy dopada mnie kuchenny leń i po prostu nie chce mi się stać przy garach dłużej niż kilka minut ;) Składniki makaron (dowolny rodzaj wedle upodobań) kostka twarogu półtłustego 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania Makaron ugotuj zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. W osobnym naczyniu wymieszaj cukier
Mr. TasteUwielbiam makarony i bardzo często je przygotowuję. Zamieniam tylko sosy i za kazdym razem powstaje inne danie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią(...)śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę
Kuchnia w opałachMakaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy. Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła(...)wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda
Moniki Smakołykisałatkę, która ostatnio brała udział w konkursie makaronowym. Niestety nie udało się wygrać ale mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba bo naprawdę jest bardzo smaczna Składniki: - 100 g makaronu nitki - 4 buraki czerwone (ok. 240g) - 1 brokuł - sól, pieprz - 3 łyżki majonezu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 3 łyżki łuskanego słonecznika - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki octu Składniki(...)osób. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną przegotowaną wodą i pozostawiamy do wystygnięcia. Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Buraki czerwone myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w cieniutkie paseczki tzw. julienkę . Buraki wrzucamy na gotującą się wodę (500 ml) z dodatkiem cukru (1 łyżeczka), soli (1 łyżeczka) oraz octu (2 łyżeczki
Kuchenne Wariacjesię podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory (w sumie 3 całe) 2 łyżki oleju ok. 100 g gorgonzoli kilka igiełek rozmarynu spora gałązka majeranku sól(...)Nastawić wodę na makaron i zacząć przygotowywać dodatek do makaronu. Gdy woda się zagotuje, wsypać sól i makaron. Gotować go al dente. Zetrzeć cukinię (ze skórą) na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Poddusić. Gdy cukinia zacznie zmieniać
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto. Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: makaron 200-250g (najlepiej pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego
Apetyt na Zielone