makarony - 24536 przepisów (strona:295/1636)

Sałatka meksykańska z makaronem 188

Wspaniała, szybka i prosta sałatka do grilla, na imprezę lub kolację.  Z ananasem, porem, kukurydzą, serem żółtym i czerwoną fasolą. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu. Makaron ten nazywamy Orzo i jest to rodzaj makaronu, który kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Stosowany jest do rzadkich zup oraz zup warzywnych, ale świetnie sprawdzi się w sałatkach. Składniki(...)gram makaronu orzo 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa w zalewie 200 gram żółtego sera w kawałku 200 gram mielonej wołowiny, kupuję taką porcjowaną na tatar tłuszcz do podsmażenia wołowiny ząbek czosnku kawałek pora ok 5 cm szczypiorek sól, pieprz majonez 2 łyżki ostrego ketchupu z papryczką habanero Przygotowanie: Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, dodając ząbek czosnku

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron Penne w sosie brokułowym 102

zarówno w sklepach stacjonarnych jak i online. Można ją kupić m.in. w Media Markt i Empiku. Polskie wydanie  w eleganckim pudełku zawiera fajne, przydatne dodatki: drewnianą miarkę do makaronu spaghetti i oraz kod zniżkowy 20 złotych na zamówienie w pyszne.pl. Składniki: Makaron penne 250 g Brokuł 500 g Serek topiony śmietankowy Cebula średnia Czosnek ząbek Śmietana 18 % szklanka(...)pojemności 250 ml Masło łyżka Sól Pieprz Rozmaryn Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie all dente. Brokuła podzielić na różyczki gotować w osolonej wodzie ok . 8 minut. Odcedzić i spłukać wodą tak aby brokuł nie stracił swojego zielonego koloru. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać posiekany ząbek czosnku. Kolejno dodajemy

Kulinarne przygody
Sałatka z zupek chińskich 84

średnie pomidory, 1 długi surowy ogórek, 1 czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, pół pora lub mała cebula, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku.   Makaron pokruszyć, dodać sypkie przyprawy z zupek chińskich, pokrojone w kostkę pomidory, ogórka, paprykę, cebulę (lub pora pokrojonego w półksiężyce), odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wymieszać z majonezem i ketchupem. W razie(...)potrzeby można dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić do lodówki, żeby makaron zmiękł i smaki się "przegryzły". Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. przez noc warzywa puszczą sok,  dzięki któremu makaron nabierze miękkości. Można też makaron zalać niewielką ilością wrzątku,  dzięki czemu od razu będzie miękki. Przed dodaniem warzyw należy odczekać aż makaron wystygnie.  Sałatkę można również

Moja kraina smaków
Makaron z truskawkami 113

Makaron z truskawkami. Dziś zapraszam Was na klasyczny letni obiad. Makaron z truskawkami, to wspomnienie dziecinnych lat. Uwielbiałam go jako dziecko i po dziś dzień chętnie sięgam po tą propozycję. Najczęściej na prośbę moich dzieci. Teraz one się nim zajadają W klasycznej wersji używa się najczęściej śmietany, ja jednak zamieniłam ją na jogurt naturalny. Wychodzi równie pysznie, ale o wiele(...)zdrowiej Do tego obowiązkowo listki świeżej mięty. Pyszny, prosty, tani letni obiad z minimalnej ilości składników. Polecam. Taki makaron z truskawkami możecie również przygotować nawet jesienią. Wystarczy zamrozić porcję truskawek. Jednak latem smakuje najlepiej, prawda? Zobacz przepis na „Makaron z truskawkami” na Blix.pl (klik

Słodkie okruszki
MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 93

wygląd. Teraz kiedy w końcu się odważyłam i spróbowałam, tak mi zasmakowały, że przyrządzam z nimi dość często sałatki. Tym razem postawiłam na krewetki w obiedzie. Wymieszane z makaronem i sosem śmietanowym wyszły obłędne w smaku. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie, idealne na piątkowy, bezmięsny obiad.  Składniki: * 300 g makaronu spaghetti * pół kg krewetek koktajlowych * pół drobno posiekanej cebuli(...)startego na tarce żółtego sera * sól do smaku * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam  Skworcu ) * szczypta pieprzu cayenne (użyłam  Skworcu ) * drobno posiekana natka pietruszki do posypania Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, najlepiej al dente, aby nie był rozgotowany. Na patelni rozpuścić masło, dodać krewetki, czosnek granulowany i pieprz cayenne. Wszystko wymieszać i smażyć krewetki około 4 minut

Zrób to smacznie
SAŁATKA MAKARONOWA DLA DIABETYKA #talerzdiabetyka 277

awokado, rukolą, cebulą, ogórkiem, pomidorem i twardą gruszką, zakwaszona lekkim, dwuskładnikowym dressingiem. Sztos przepis idealny na lato! Sałatka makaronowa dla diabetyka? Powiecie, toż to niemożliwe! Diabetyk nie może jeść makaronu! A jednak! Sekret jak zwykle tkwi w szczegółach. Makaronu nie jest w sałatce dużo, w dodatku jest pełnoziarnisty i ugotowany al dente (na pół twardo), a pierwsze skrzypce grają warzywa(...)roli obiadu. Składniki na 2 porcje : 120g mięsa z piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz łyżeczka oliwy ½ awokado 1 pomidor 1 czerwona cebula ogórek gruntowy ½ zielonej gruszki 30g makaronu pełnoziarnistego garść rukoli 1 łyżeczka ziaren słonecznika Dressing: 1 łyżka oleju rydzowego 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w paseczki

Dietolog
Lasagne ze szpinakiem 98

Zapraszam na bardzo prostą zapiekankę ze szpinakiem i makaronem lasagne. Jeśli lubicie lasagne polecam też: Lasagne z cukinią Lasagne z mięsem Lasagne z grzybami PRZEPIS NA LASAGNE ZE SZPINAKIEM Składniki na lasagne ze szpinakiem: ok 10 szt suchych płatów makaronu lasagne pół kg szpinaku mrożonego lub świeżego (waga bo blanszowaniu i odciśnięciu) 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy(...)grudek, wtedy wlewam resztę mleka, przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotuję cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Składanie zapiekanki: Formę żaroodporną (30x20cm) smaruję oliwą, układam na dnie blaty suchego makaronu. Na makaronie rozsmarowuję warstwę szpinaku a na nim warstwę sosu beszamelowego. Na tym układam płaty makaronu i tak do wykorzystania składników. Na wierzch lazanii wylewam sos beszamelowy. Zapiekam

Dorota Smakuje
Spaghetti carbonara 355

spaghetti carbonara. Bardzo smaczne i zarazem proste oraz szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na obiad oraz kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300-350 gram wędzonego boczku 1 opakowanie makaronu do spaghetti (500 gram) 200 ml śmietany 30% 2 jajka 1 cebula ser żółty np. mozarella a najlepiej parmezan przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)zetrzeć go na tarce) oraz doprawiamy według własnego uznania bazylią, oregano, a także dodajemy szczyptę soli i sporą ilość pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. W zależności od tego jaki posiadamy makaron (zwykły czy ekspresowy – 2 min) wrzucamy do osolonej wody makaron i gotujemy go do momentu aż będzie miękki (lub al’dente). Warto stosować się do instrukcji zawartej

Blog kulinarny S9.PL
Spaghetti Carbonara 118

albo po prostu wybieramy dania, które jesteśmy w stanie przygotować dość szybko. Do takich potraw należy Spaghetti Carbonara, które nasyci niejeden głodny żołądek.    Spaghetti Carbonara  SKŁADNIKI: - makaron spaghetti 250 g - 1 jajko - boczek 250 g - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 400 g śmietany 30% - ser mozzarella 100 g - przyprawy (tymianek, kminek, chili mielone, oregano, rozmaryn – ilość wedle(...)uznania) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ważne by go nie rozgotować. Po odcedzeniu wrzucamy do niego jedno surowe jajko i mieszamy tak by jeszcze w gorącym makaronie lekko się ścięło. Zanim jednak makaron będzie gotowy, przygotowujemy nasz sos. Boczek kroimy w drobne kosteczki, smażymy na patelni razem z pokrojoną cebulą i rozdrobnionym czosnkiem. Gdy składniki przyjmą zarumieniony kolor

Związek na patelni
MAKARON SZPINAKOWY Z PARMEZANEM + FILMIK 129

Makaron szpinakowy jest bardzo smaczny, delikatny i lekko strawny. Nadaje się do podania na słodko, wytrawnie lub do zapiekania. Ja podałam go z oliwą, czosnkiem, pomidorkami i parmezanem. Danie szybie w przygotowaniu i smaczne. Polecam. Makaron przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.     SKŁADNIKI :  2 garście szpinaku 1 jajko  2 szklanki mąki ( 400 g )  pomidorki(...)stolnicę i jeszcze zagniatamy. Następnie odkładamy nakryte folią na kilka minut aż odpocznie.  Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki, dobrze posypujemy je mąkę, składamy i kroimy paseczki.  Makaron podrzucamy aby się nie skleił i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzamy i studzimy.  W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, pokrojone pomidorki i przyprawy. Polewamy nim porcję makaronu

Kulinarne Fantazje Marioli
Klopsiki z dorsza z makaronem z grochu i pesto z bobu 153

Pierwszy raz miałam okazję jeść makaron z  grochu i pozytywnie zostałam zaskoczona. Po pierwsze po wrzuceniu do wrzącej wody i zagotowaniu nie trzeba już go nawet gotować, wystarczy odstawić w tej gorącej wodzie na 5 minut. W przygotowaniu jest szybki jak błyskawica. Bardzo lubię warzywa strączkowe i dlatego makaron mi bardzo smakował. Ma delikatny smak grochu, jest syty(...)zdrowy. Bardzo fajna alternatywa dla wegan, osób z nietolerancją glutenu. Makaron z grochu podałam z pesto z bobu i kotlecikami z dorsza w panierce z sezamu. Cały obiad bez glutenu. pesto z bobu: 1 szklanka obranego ugotowanego bobu 4 gałązki bazylii sól 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki migdałów obranych i zmielonych 1/2 szklanki oleju rzepakowego kotleciki

wesoła kuchnia
Zupa pieczarkowa gotowana z drobnym makaronem 140

Zupa pieczarkowa gotowana z drobnym makaronem to pomysł na szybki, lekki i wegetariański obiad. Jeżeli lubicie rozgotowany makaron to poniższy sposób przyrządzenia zupy przypadnie Wam do gustu 😃 Składniki na 4 porcje: 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu 0,4 kg pieczarek 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka drobnego makaronu typu mini kokardki (100 g nieugotowanego) 2 łyżki śmietany(...)grubych oczkach. Do podsmażonych pieczarek dodać tartą marchewkę. Całość smażyć ze sobą kilka minut (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec wlać gorący wywar/rosół i wsypać surowy makaron. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem około 10-15 minut (od momentu zagotowania się bulionu). Śmietanę zahartować w odrobinie gorącej zupie. Do śmietany dodać mąkę i rozpuścić

Ugotować