obiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti 1 świeża papryczka peperoni 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wina 2 garści rukoli parmezan w płatkach sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Na oliwie podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą
kulinarnyJaWłoskiego jedzenia, na dobrą sprawę, nie było mi dane jeszcze spróbować. Jedno jest pewne - wina kupione za 2 euro są smaczniejsze niż większość win kupionych poniżej 30zł w Polsce. Makaron taniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie(...)przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcu Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki
W kuchni wieczoremMakiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii. Makiełki - Składniki: 500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów 60 g orzechów włoskich 50 g daktyli(...)Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy. Na końcu wszystko łączymy z makiem. W tym samym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 2 łyżek oleju gotujemy makaron '"łazanki". Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do garnka, dodajemy ok. łyżkę masła i mieszamy. Makaron łączymy z podsmażonymi bakaliami i makiem. Makiełki podajemy na ciepło. Moje posty
Słodka Stronapyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula(...)grudki) następnie powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smarujemy oliwą, układamy warstwę makaronu, połowę sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy
Niezły Młyneksmak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny. Potrzebne nam będą (na 3 porcje) 5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów spora szczypta płatków chili (wg upodobania(...)puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis
Kulinarna rozmowaMakaron bardzo lubię i uważam, że można z niego „wyczarować” naprawdę smaczne i oryginalne dania. Jeśli przygotujecie sobie wcześniej roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy. Smacznego Składniki na 4 porcje: 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki, 250 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 sucha pszenna kajzerka, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka(...)zdjęciu), a następnie wysmażone pieczarki. Mięso zaczynając od dłuższego boku zwijamy do środka formując roladę. Roladę skręcamy w folię jak cukierek i gotujemy na parze ok. 25 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente . Pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je na złoty kolor. Z cukinii nożykiem do obierania warzyw wycinamy po długości cienkie plasterki
Moniki Smakołykizupek chińskich z tuńczykiem. Połączenie tych smaków bardzo przypadło mi do gustu, chociaż w pełni świadoma jestem, że sałatka ta byłaby o niebo zdrowsza, gdybym pozbyła się tego chińskiego makaronu :) W drodze wyjątku makaron z zupek chińskich można zastąpić np. makaronem spaghetti , chociaż wiadomo, że smak będzie troszkę inny. Sałatka ta idealnie spisze się jako sałatka na Sylwestra. Sałatka(...)tuńczykiem – Wykonanie: Zupki chińskie pokruszyć drobno, wsypać do nich sypkie przyprawy z paczki (przyprawę curry + przyprawę złoty kurczak), zalać 100ml wrzątku i przykryć pokrywką na kilka minut, by makaron nieco napęczniał. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć dokładnie z zalewy. Kapustę pekińską poszatkować dość drobno. Paprykę oraz ogórka pokroić w kostkę. Mały pęczek szczypiorku posiekać drobno. Wszystkie składniki wrzucić do jednej
Kulinarne PrzebojeSuper szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę(...)Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem szpinakowo - łososiowym
Stare GaryCarbonara to włoska potrawa składająca się z makaronu spaghetti oraz kremowego sosu na bazie żółtek i boczku. Mimo, że połączenie makaronu z jajkami może wydawać się dość kuriozalne, zachęcam do wypróbowania przepisu, ponieważ danie to jest niezwykłe i niejednej osobie przypadnie do gustu. Spaghetti Carbonara - Składniki: ok. 350 g makaronu spaghetti 300 ml słodkiej śmietanki 30% 4 żółtka(...)przyprawy: gałka muszkatołowa, natka pietruszki, bazylia, tymianek, czosnek w proszku, biały pieprz oliwa z oliwek (ok. 3-4 łyżki) ok. 40 g żółtego sera Spaghetti "Carbonara" - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pokrojony w kostkę czosnek zrumieniamy na oliwie, dodajemy pocięty na małe kawałki boczek i całość podsmażamy. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy śmietankę z żółtkami
Słodka StronaLasagne - włoska potrawa składająca się z prostokątnych płatów makaronu o tej samej nazwie przekładanych farszem. Poniższy przepis prezentuje lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym. Dobrze doprawiony, lekko pikantny szpinak idealnie współgra z delikatnym, kremowym sosem beszamelowym, a serek pleśniowy zwieńcza dzieło tworząc charakterystyczny, wyjątkowy smak dania. Lasagne ze Szpinakiem i Sosem Beszamelowym - Składniki: Ok. 15 płatów lasagne(...)Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Formę 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ok. 1/3 farszu ze szpinakiem i polewamy ok. 1/3 przygotowanego
Słodka Stronapomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;) Składniki: makaron(...)pszennej , mała cebula , 2 ząbki czosnku , sól , pieprz , żółty ser , 2 łyżki oleju . Celowo nie podaję dokładnych proporcji - każdy ustala je sam, według własnego smaku. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć lekko szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany
Codzienna kuchnia niecodziennawyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy do słonecznej Italii, stolicy makaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy(...)odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli om nom nom * 3 piersi z kaczki 1 owoc granatu 1 mango 4 oscypki (małe) 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego 100 g chilijskich rodzynek 80 g orzechów nerkowca
Food SquareSzukając pomysłu na szybki obiad, wpadłem na paczkę kolorowego makaronu trottole, który zalegał w szafce już od jakiegoś czasu. Od razu wtedy pomyślałem, że będzie pysznie jeśli dodam do niego suszone pomidory, liście szpinaku i mozzarellę. Akurat wszystko miałem pod ręką, więc myśl wcieliłem w życie. Oczywiście wyszło pysznie. ;) Składniki (na 4 porcje) : 500 g trottole tricolore(...)innego makaronu np. fusilli 250 g liści młodego szpinaku 1 słoiczek suszonych pomidorów 2 kulki mozzarelli 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa suszona ostra papryka oregano sól Przygotowanie: Zagotować wodę na makaron. Suszone pomidory pokroić w paski, szpinak umyć, a czosnek posiekać. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente. W tym czasie podgrzać na patelni kilka łyżek oleju pozostałego
Food Squaredzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki K uchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się stąd, że w powszechnym(...)dzień taki jak dzisiaj lub jak kto woli dla leniwej gospodyni ale też dla kobiety pracującej, która żadnej pracy się nie boi... Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 3 łyżki oliwy 8 filecików anchois, odsączonych i drobno posiekanych 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane 2 papryczki chilli, pozbawione nasionek, drobno posiekane puszka krojonych pomidorów 150g
Smakowity Blog KulinarnyJest bardzo proste, smaczne i świetnie nadaje się na szybki obiad. Sos pochodzi z regionu Rzymu, a wymyślili go prawdopodobnie alianccy żołnierze podczas II wojny światowej. Połączyli oni włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. I tak powstała znana nam wszystkim Carbonara, którą w klasycznej wersji przyrządza się z boczku, żółtek, parmezanu, oliwy i pieprzu. Ja mój sos wzbogaciłam odrobiną(...)śmietany. Składniki: 500g makaronu spaghetti 150g boczku 100ml śmietany 4 żółtka 50g sera parmezan sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zarumieni. W misce mieszamy żółtka, śmietanę i ser. Na patelnię z boczkiem wlewamy pół szklanki wody z gotującego się makaronu, zmniejszamy płomień
Smakowity Blog Kulinarny