makarony - 24536 przepisów (strona:284/1636)

Makaron 147

Pyszny, domowy makaron, o niebo lepszy od tego kupnego. W dzieciństwie robiony makaron gościł co niedzielę na naszym stole. Spróbujcie a już nigdy nie użyjecie kupnego makaronu;) Serdecznie polecam.  Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 650 5 średniej wielkości jajek szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, przesiać. W mące zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić(...)elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm, delikatnie posypać mąką i zostawić do podeschnięcia. Następnie pokroić gotowy makaron na paseczki bądź inny dowolny kształt, do tego celu można też użyć maszynki. Makaron można od razu gotować(jak kupny) bądź też pozostawić do całkowitego wyschnięcia i schować do szczelnego pojemniczka

Krakowskie smaki Ani
MOJE ULUBIONE SPAGHETTI PEPPERONI 238

Lecz postawię na prostotę właśnie - będzie smacznie, bez przerostu formy nad treścią, prosto, z odrobiną ekstrawagancji i szczyptą luksusu. SPAGHETTI PEPPERONI /własny;/ 1  porcja 50-70g makaronu spaghetti 1/2 czerwonej papryczki pepperoni 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki oregano  3-4 łyżki(...)oleju roślinnego W wysoki, wąskim garnku zagotowuję niecały litr wody, dodając łyżkę soli. Jak mawiał jeden Włoch, którego poznałam na warsztatach w moim mieście, woda na makaron musi być słona jako ocean, bo nie dodaje się do gotowania  makaronu oleju - we Włoszech to zbrodnia. Do wrzącej wody wrzucam makaron i gotuję go do miękkości.  Odcedzam i odstawiam. Papryczkę

W kuchni Karmel-itki
Penne Carbonara 431

Przepis mojego Ukochanego na makaron Penne Carbonara :) Składniki dla dwóch osób: 200 g śmietany 36% 200 g boczku pokrojonego w kostkę 300 g makaronu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 żółtka, roztrzepane sól, pieprz parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni(...)boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy roztrzepane żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jeszcze ciepły makaron. Przesmażamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie nim oblepiony. Przekładamy na głębokie talerze i posypujemy tartym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego

My Culinary Art
Makaron ręcznie robiony,włoski---Pasta fatta a mano, italian 162

Składniki Makaron... nie taki makaron straszny jak go malują... 4 duże jaja 400g mąki typ 400, lub 450                                               Wykonanie Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy(...)Rozwałkowane gotowe ciasto zwijamy w rulon.. Zwinięty rulon kroimy na paseczki 0,4-0,6 milimetra ,lub jaką kto chce szerokość makaronu. Albo przez wykrojniki do makaronu Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut

w mojej kuchni
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO BROKUŁOWYM 6112

Bardzo syte, pyszne danie obiadowe. Szybko się je robi,a  to wielki plus, szczególnie jak nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: 2 szkl makaronu świderki   50 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1,5 szklanki śmietany 30 % Mlekovita 2 serki topione naturalne trójkąciki z Mlekovity sól,pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Brokuł dzielimy(...)przyprawą do gyrosa, obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią dodajemy bulion, wlewamy śmietankę oraz wrzucamy serki. Na małym ogniu redukujemy sos, który zacznie gęstnieć. Dokładamy brokuła i makaron, doprawiamy solą i pieprzem, mieszajac chwilkę podsmażamy.  Do przygotowania dania użyłam makaronu świderki  MAKARONY POLSKIE  . Zapraszam serdecznie na ich stronę, gdzie znajdziecie wszystkie dostępne produkty

Z Majeczką w kuchni
Makaron z indykiem, pieczarkami i cieciorką! 359

Pyszny makaron z sosem z indyka i pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi chili, wzbogaciłam go dodatkiem imbiru, czosnku i cieciorki. Świeża natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie(...)płaska łyżeczka sosu sojowego jasnego - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli lub 2 szalotki - przyprawa do indyka - świeża natka -2 pęczki - łyżka mąki kukurydzianej - oliwa z oliwek i masło - makaron ja użyłam Lu-belli penne Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący). Podudzia kroimy, i usuwamy

SMYKWKUCHNI
SZPINAK dla opornych - DANIE Z MAKARONEM 199

bardziej jędrne liście i ogólnie lepszy smak. Po drugie myjemy go porządnie, żeby ziemia nie chrupała potem w zębach ;) Po trzecie - gotujemy. Zaczynamy od wstawienia garnka z wodą na makaron - razowe świdry albo spaghetti będą pasować najlepiej. Teraz kroimy szpinak - cały, łącznie z łodyżkami, usuwamy tylko grube końcówki. Ile szpinaku? Około 0,5 kg na 2 osoby to wg mnie(...)mniejsze kawałki a nie posiekane :) Nawet bardzo szerokie pasy skurczą się na patelni a przynajmniej będzie to potem wyglądać jak szpinak a nie np. pietruszka ;) I teraz tak - wrzucamy makaron do garnka z gotującą się właśnie wodą; rozgrzewamy suchą patelnię, na patelnię przerzucamy górkę szpinaku, posypujemy pieprzem, solą i wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, polewamy łyżką albo dwoma oleju, mieszamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron z piersią kurczaka na maśle cytrynowym. 314

jestem makaroniara osoby które mnie znają już wiedzą , to że lubię różne połączenia makaronu też wiedzą i to jest nie zmienne wręcz, że moja wiedza i smak w tej dziedzinie rozrasta. Nie zawsze mam czas na długie stanie przy garach a czasem się po prostu nie chce(tak to mówię ja Basia w kuchni) :)) czasem zmęczenie bierze górę(...)takiej opcji, aby choć jeden posiłek nie był ciepły, nie ma opcji bez obiadu. Szybko, prosto z minimalną ilością składników tym razem to makaron, cytryna, masło, pierś z kurczaka, sól, pieprz do smaku i  świeże zioło tym razem była to bazylia, ale świetnie się komponuje z pietruszką. SKŁADNIKI : makaron ok 100 g na osobę  cytryna  masło

Basia w kuchni
Makaron z grzybami, winem i mascarpone 217

Przepyszne danie z makaronem, będące moją wariacja danie Nigellii Lawson. Przepyszne połączenie kremowego mascarpone, aromatycznych grzybów i czerwonego wina. Makaron z grzybami, winem i mascarpone   Składniki          400g makaronu barwionego sepią        6 pieczarek        250g mascarpone       100ml wytrawnego czerwonego wina(...)łyżki posiekanej natki pietruszki       Łyżka maki       Łyżka masła       Gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, sól Sposób przygotowania Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odsączamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wyschło. Pieczarki myjemy i zalewamy winem i woda tak, aby przykryły grzyby. Zagotowujemy i pozostawiamy na 10minut w roztworze. Kroimy

Pyry na Gaz
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 289

kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans(...)imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty. W woku bardzo mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy imbir pokrojony w plastry (wcześniej obieramy go przy pomocy łyżeczki). Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby

OstryKęs
Makaron z sosem warzywnym i drobiowymi klopsikami 234

Uwielbiam makarony z lekkimi sosami lub pesto za to mój mężczyzna, jak większość, we wszystkich potrawach lubi mieć mięso. Myślę, że to danie jest kompromisem dla mojej miłości do warzyw a jego miłości do potraw z mięsem. Składniki: 100 gram makaronu spaghetti- u mnie bezglutenowy makaron, kukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa(...)oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano natka pietruszki opcjonalnie Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, chwilę wyrabiamy w dłoniach, następnie formujemy niewielkie kulki. Na oliwie z oliwek smażymy

Mango Papaja
Pyszne danie makaronowe w 10 minut 213

Lubię takie spontaniczne potrawy, a, że makaron mam zawsze w domu i nie miałam ochoty na rosół, przygotowałam danie inspirowane moją ukochaną Italią. Przepis jest dla jednej osoby. Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Składniki: makaron duże fusilli (świderki) dla jednej osoby 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 garście świeżej rukoli 2 duże pieczarki 1 łyżeczka suszonego(...)łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej liśćmi laurowymi, chili i różowym pieprzem 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę. Nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy umyte, osuszone i pokrojone na kawałki wielkości makaronu pieczarki, porwaną rukolę, tymianek, ocet balsamiczny, makaron, mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Makaron z brokułami i chili 173

Dziś jest " Światowy dzień ostrego jedzenia" Co na ten dzień mogła przyrządzić makaroniara :) Połączenie energii, koloru, ostrości, witamin. Coś na szybko czyli makaron z brokułami, chili i  nutą czosnku. W 15 minut mamy obiad na stole. Resztę historię ostrości opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI :   makaron dowolnego kształtu ok 100 -150 g ma osobę (wedle upodobań) brokuły 4 większe(...)połowę chili ) czosnek 1 większy ząbek  2 łyżki oliwy (możemy spokojnie też użyć oleju rzepakowego) ser parmezan wedle upodobania  sól, pieprz do smaku   SPOSÓB WYKONANIA : - makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu (ważne, aby nie rozgotować ) - w osobnym garnku gotujemy brokuły mają być lekko twardawe ( po ugotowaniu dobrze jest przelać zimną woda, aby zakończyć proces gotowania

Basia w kuchni
Makaron z czerwoną cebulą wg Jamiego Olivera. 109

Składniki: 500g makaronu fusilli (długie świderki) oliwa 2 łyżki masła 2 białe cebule  3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili  200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło(...)przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 8 minut. Wszystko musi się lekko zarumienić. Dodaj listki tymianku, przypraw solą i pieprzem oraz gałką.  W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania. Do cebuli dolej gorący bulion, po czym rozgnieć połowę ziemniaków. Posyp startym cynamonem i przypraw

O kuchni z uczuciem
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 203

Pomysł na szybki obiad? Zdecydowanie makaron! U mnie ostatnio króluje szpinak - w każdej postaci. Niedługo dodam jeszcze pomysł na jajecznicę z jego dodatkiem. Dzisiaj jednak zdecydowałam się na makaron z pomidorkami koktajlowymi i sosem na bazie śmietany i jogurtu naturalnego. Danie można uzupełnić dowolnym serem, ale ja najchętniej wybrałabym pokruszony ser kozi. Składniki /dla 2 osób/: 1/2 opakowania makaronu penne(...)garście świeżych liści szpinaku (u mnie baby) 8 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 100 ml śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i poddusić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku. Dodać opłukany i osuszony szpinak

Pasja Smaku