Muszę to napisać - makaron mogłabym jeść na okrągło. Po prostu go uwielbiam! znajomi żartują ,ze powinnam zamieszkać we Włoszech ;-) hmm... może kiedyś, kto wie..... Ale dziś jestem gdzie jestem i zapraszam Was na makaron w moim wydaniu. Kto wypróbuje? Składniki; 20 dag makaronu (smakowego - trójkolorowego) 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 łyżeczki pesto bazyliowego(...)Przygotowanie; Filet z kurczaka myje, osuszam i nacieram przyprawami i oliwą. Odstawiam na około 2 godz. Nastepnie smaże go na patelni z każdej strony aż będzie miękki. Makaron gotuje w wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram i kroję w półplasterki a paprykę w kostke. Smaże na maśle, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Fileta
Radość kipiąca uśmiechem.smak. Jednocześnie jest to potrawa, którą robi sie dosłownie 15 minut i zawsze wychodzi! A to przecież bardzo ważne, gdy wieczorem wracamy z pracy, chcemy zjeść coś pysznego. Ten makaron jest do tego idealny. Potrzebne nam będą (na 3 porcje) 5 małych sardeli (anchovis) w oliwie z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaparów spora szczypta płatków chili (wg upodobania(...)puszki pomidorów spora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych) parmezan Makaron Makaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis
Smaki Przyprawy i Koloryczosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 świeże pomidory sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki) Przygotowanie: Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok 1 cm, a następnie na niezbyt grube paski.Zasypujemy w misce sola morską i odstawiamy na co najmniej 20 minut(...)czosnek (tak by go nie przypalić). Dodajemy bakłażana. Często mieszamy i podlewamy ewentualnie małą ilością wody, tak by się nie przypalał. Najlepiej do tego celu użyć wody z gotowania makaronu. Kiedy Bakłażan zmięknie (ale nie będzie rozlazły), dolewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Dusimy do "otworzenia się smaków. Na koniec wrzucamy świeże pomidory i dusimy dopóki lekko nie zmiękną. Mieszamy
Kuchnia po mojemuPomysł na nieskomplikowany, szybki a zarazem smaczny obiad. Makaron sprawia że danie jest sycące. Składniki: Na 2 osoby: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 5 jajek 1 pomidor 2 łyżki majonezu 1 kulka sera mozzarelli Pół płaskiej łyżeczki: pieprzu, soli, oregano i bazylii Sposób przygotowania: 1. Makaron spaghetti wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 10 minut, na al dente. Jajka roztrzepujemy(...)dodatkiem majonezu, pomidora i przypraw za pomocą mątewki. Masą taką zalewamy odcedzony makaron i dobrze mieszamy aż cały makaron połączy się z jajkami. 2. Formę do tarty o śr. ok 20 cm smarujemy tłuszczem (margaryną) i wylewamy masę jajeczno- makaronową. Na wierzch układamy plasterki sera mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 15-20 minut
Kuchnia w czekoladzieOdkąd kupiłam w Lidlu maszynkę do makaronu, jest on u mnie obowiązkowo raz w tygodniu. Przeważnie do rosołku, ale tym razem postanowiłam zrobić swoje własne tagliatelle. Bazylii w domu pod dostatkiem, więc pomysł tym bardziej godny do zrealizowania. Obawiałam się tylko sosu cukiniowego, ale niepotrzebnie, całość smakowała rewelacyjnie. Jeśli więc nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, śmiało możecie(...)zrobić zakupy i wykorzystać mój pomysł. Tym bardziej że do zrobienia tagliatelle nie jest konieczne posiadanie maszynki. Składniki: Dla ok 4 osób Makaron: 2 jajka 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju smakowego Kujawski z bazylią garść świeżych liści bazylii Sos: 2 cukinie (cienkie) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju smakowego Kujawski czosnek
Kuchnia w czekoladzieOstatnio bardzo, ale to bardzo ,chodził za mną makaron. I parmezan. I pomidory i Włochy jednym słowem Nie zrobiłam Bóg wie czego. Zrobiłam chleb powszedni każdego szanującego się Włocha.Zrobiłam to PER L'AMORE DELLA PASTA!- Z MIŁOŚCI DO MAKARONU! Pasta con la salsa. Makaron z sosem i już. Niestety , pomidorów jakie kąpią się w słońcu sycylijskim, prosto z krzaczka(...)łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować pod przykryciem. Dodać oliwy z oliwek. Ostudzić lekko. Przetrzeć przez sito- pozbędziemy się pestek, łodyżek, szumowin wszelakich . Salsa będzie pyszna, gładka, lśniąca i gęsta! Gotujemy makaron al dente. U mnie chifferi rigati MALMA Odcedzamy i wrzucamy na patelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa wspaniale wśliznie się
Z Kuchni Do KuchniOstatnio znalazłam na półce sklepowej ciekawą nowość - makaron z żytem. Według producenta zawiera on 51 % pełnoziarnistej mąki żytniej, a resztę stanowi mąka pszenna również pełnoziarnista. Muszę przyznać, że oferta makaronów ze zdrowych mąk znacznie się poszerzyła w ostatnim czasie. Nie musimy już jeść białej mąki :) Dodatkiem do tego dania jest pyszne pesto z rukoli i suszonych pomidorów z kaparami(...)serem ricotta. Całość jest bardzo kremowa i sycąca. Składniki: 500 g żytniego makaronu świderki np. firmy Lubella 150 g rukoli 500 g ricotty 1 słoiczek pomidorów suszonych + olej z tych pomidorów 1 łyżka kaparów sól pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. 1 łyżka posiekanej mięty 1 łyżka posiekanej bazylii Pomidory kroimy w cienkie paski. Czosnek miksujemy z pomidorami
Chocolate Muffin BlogSzybkie, pyszne, zdrowe danie dla makaronożerców takich jak ja :) Razowe fusilli możemy oczywiście zastąpić każdym ulubionym makaronem pełnoziarnistym :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 150-200 g razowego fusilli 2 pęczki pietruszki 2 ząbki czosnku 100g pestek z dyni sól morska pieprz świeżo mielony 6-8 łyżek oliwy z oliwek kulka mozzarelli lub 100g tartego parmezanu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. W blenderze miksujemy pietruszkę z oliwą, czosnkiem i pestkami dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę drobno siekamy. Odcedzony makaron podajemy natychmiast z pesto i posypujemy serem. Pyszny makaron z pesto pietruszkowym gotowy :) Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeDanie powstało ze składników dostępnych w lodówce i z zapasów różnorodnych makaronów. Ten, którego użyliśmy to makron typu szerokie, pofałdowane wstążki (szerokość około 15 mm). Wyszedł pyszny makaron w sosie z różnych serów. Składniki 150-180 g makaronu ricciarelle 4 łyżki sera pastorella 40 g startego żółtego sera gouda 6 łyżek śmietanki 12% 2/3 łyżeczki musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej 2 plastry szynki prosciutto natka pietruszki sól pieprz biały starty parmezan Przygotowanie Makaron ugotowałem w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie do rondelka wrzuciłem ser pastorella, starty żółty ser i wlałem śmietankę. Mieszałem aż do rozpuszczenia żółtego sera. Dodałem musztardę francuską, gałkę muszkatołową. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem niepełną łyżeczkę oliwy z oliwek
R'n'G KitchenZapraszam Was dzisiaj na sałatkę z grillowanymi warzywami. Prosto, z kilku składników, ale kolorowo i smacznie. Połączyłam makaron, warzywa i twarożek w danie, którym na pewno się najecie :) nikt nie wstanie od stołu głodny, obiecuję :) Trochę pracy jest ze zgrillowaniem małych kawałków warzyw i jak komuś się spieszy, to można cukinię i marchew pokroić wzdłuż(...)długie paski i w takiej formie je zgrillować. Potem już tylko wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Zapraszam zatem do kuchni, a potem do stołu :) Składniki: 200 g makaronu - użyłam kokardek 2 niezbyt duże cukinie 3 średnie marchewki garść pomidorków koktajlowych Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być al dente. Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w grubsze plastry
Codzienna kuchnia niecodziennadomu od dawna, ale jakoś nie mogłam się do niej zabrać. Przy okazji "Włoskiego tygodnia" lepiej przyjrzałam się zamieszczonym tam przepisom i w oko wpadł mi makaron z tuńczykiem i oliwkami kalamata. Chyba już kiedyś pisałam, że ze wszystkich oliwek właśnie te lubię najbardziej. Rzadko jem je w daniach na ciepło, najczęściej w sałatkach. Byłam ciekawa połączenia tuńczyka, anchois, pomidorków(...)filecików anchois garść oliwek kalamata pozbawionych pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili 250 g makaronu bavette Barilla - takie spłaszczone spaghetti:) sól, pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojone oliwki i porwane na kawałki anchois
Kulinarne Inspiracjeząbki czosnku 1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni 1 czubata łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól himalajska i świeżo zmielony pieprz + dodatkowo: ulubiony makaron Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż(...)niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut. Pod koniec pieczenia – ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zrobienie pesto zajmuje dosłownie minutę, dlatego zawsze robię je ‚na ostatnią chwilę’ przed odcedzeniem makaronu. Bazylię, czosnek, płatki migdałów, parmezan i oliwę z oliwek umieść w wysokim naczyniu i całość
Moja pasja smakuMakarony nie dość, że są pyszne w każdym wydaniu, to jeszcze szybko je można przygotować. Polecamy kupowanie różnego rodzaju makaronów, zawsze można coś z nich przygotować niesamowicie pysznego. Przepis na 2 osoby. Składniki 250 g makaronu Capunti 150 g boczku wędzonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 pomidory natka pietruszki 2 łyżki oliwy(...)suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie przez 10 min. Następnie dodajemy makaron oraz pomidory i smażymy razem przez
R'n'G Kitchendomem, dostaje na wynos taki pojemniczek wyciągnięty dzień wcześniej z zamrażarki. Obiad jak znalazł. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm) ok. pół opakowania makaronu lasagne 300 gram boczku wędzonego puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej) 3 cukinie Masa szpinakowa: 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego pół kostki sera białego 3 ząbki czosnku (wyciśnięte) 2 łyżki(...)już mamy wszytko co nam potrzeba: Blaszkę smarujemy oliwą lub olejem. Układamy na dnie połowę porcji cukinii tak, aby przykryła nam dno. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Kładziemy makaron surowy, aby przykrył cukinię. Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią Wykładamy masę szpinakową na całość i wrzucamy równomiernie boczek i kukurydzę (lub fasolę zależnie od upodobań). Lasagne z boczkiem, szpinakiem
Pyza i Surówkawymagają spędzenia ogromu czasu w kuchni (chociaż potrawy czasochłonne także przyrządzać będę, nie wycofuję się z tego). Dzisiaj coś, co z pewnością zdobędzie wasze podniebienia ;) KIEŁBASA NADZIEWANA NA MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Składniki: - 200 gram makaronu spaghetti - 250 gram dowolnej kiełbasy - 2 cebule - 750 mililitrów passaty - woda - pieprz cayenne - pieprz czarny - sól Przygotowanie: Kiełbasę kroimy na średniej grubości plastry(...)podsmażamy. Usmażone mięso nadziewamy na makaron spaghetti. Takie "szaszłyki" wkładamy do garnka i zalewamy passatą. Dodajemy nieco wody, żeby całość nie była zbyt gęsta oraz, by się nie przypaliła. Doprawiamy, na chwilę przed ugotowaniem się makaronu - pieprzami i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyła się kiełbasa. Makaron z mięsem wykładamy na talerz
Życie zamknięte w smaku