makarony - 24536 przepisów (strona:271/1636)

Cannelloni z mięsem mielonym 170

Dziś zapraszam Was na kolejne danie z makaronem w roli głównej. Będzie to zapiekanka zdecydowanie dla miłośników mięsa, makaronu i sera. Jest to świetne danie zarówno na obiad jak kolację czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jakiś czas temu robiłam go z farszem szpinakowym. I powiem Wam, że obie wersje są pyszne i ja nie umiem się zdecydować, która wersja jest(...)pomidorów ( pokrojonych), 0,4l przecieru pomidorowego, sól, pieprz, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,   Dodatkowo:   makaron cannelloni, 150 g żółtego sera   Wykonie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję

Passion of Cooking
Tagliatelle z owocami morza 135

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna, robiony jest jak świeży makaron, idealnie nadaje się do sosów z wołowiny, cielęciny lub innych. Ja postanowiłam zrobić z owocami morza. Tagliatelle z owocami morza Składniki: - makaron Tagliatelle 250 g - opakowanie owoców morza 200 g - 1 - 2 pomidory - 5 dkg wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli(...)ząbki czosnku - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Smażymy chwilkę i dodajemy mieszankę owoców morza bez rozmrażania, smażymy około 10 min i dodajemy obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. Drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 2 łyżek) mieszamy ze wszystkim

Kulinarne życie
Zapiekany makaron z białym serem 182

przypomina mi czasy gdy półki w sklepach świeciły pustkami, dlatego nieraz przygotowywało się dania proste i szybkie a zarazem z dostępnych składników. W pamięci najbardziej zapadł mi mój ulubiony makaron z serem który przygotowywałą moja mama. Z siostrą zawsze walczyłyśmy o to by mieć jak najwięcej górnej zrumienionej warstwy która była najlepsza. Zapiekany makaron z białym serem Składniki(...)makaronu (najlepiej świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany

Kulinarne życie
Makaron z boczkiem i curry 157

Makaron zawsze przyrządzałam w tradycyjny sposób, dziś będzie w trochę innym wydaniu, podobnie jak risotto.  Makaron z boczkiem i curry Składniki: - 250 g makaronu wstążki Lubella - 200 g boczku wędzonego - 1 cebula - bulion  - curry w proszku - 2 łyżki śmietany 18 % - oliwa - pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i całość smażymy(...)Dodajemy makaron, chwilę podsmażamy, posypujemy łyżeczką curry, mieszamy i zalewamy częścią bulionu. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i uzupełniejąc bulionem małymi porcjami(gdy makaron będzie al dente powinien wchłonąć cały bulion). Dodajemy śmietanę, chwilę dusimy i doprawiamy pieprzem. Jeżeli będzie mało pikantne można dodać curry. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Świderki z dynią 163

Jesienny makaron z dynią i boczkiem, coś pysznego dla każdego, można zrobić też wersję bez boczku. Świderki z dynią Składniki: - 250 g makaronu świderki - 300 g dyni (obranej) - 1 mała cebula - 100 g boczku w plasterkach - 50 g parmezanu - 330 ml śmietanki  18% - sól - pieprz - olej Przygotowanie Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na średnim ogniu. Dynię kroimy na małe kawałki(...)dodajemy do miękkiej cebuli. Wlewamy śmietankę i dusimy aż dynia będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron i smażymy boczek do chrupkości. Gdy dynia będzie miękka rozdrabniamy ją widelcem, jeżeli chcemy żeby zostało kilka większych kawałków rozdrabniamy tylko część. Całość solimy i pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy 2/3 do makaronu oraz połowę parmezanu

Kulinarne życie
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami (Fit) 176

tygodniu przypada mi zaszczyt bycia gospodarzem w wydarzeniu „ W 2016 nauczę się gotować” . Tematem jaki wybrałam na następne kilka dni są proste dania z makaronu. Kiedy ja przeprowadziłam się na „swoje” najbardziej interesowały mnie potrawy szybkie i smaczne. Jako, że jestem fanem makaronu w każdej postaci, to najlepiej właśnie z jego udziałem. Każdy z nas wracając po 8 godzinach pracy(...)który dostałam od koleżanki z pracy. Robi się go w kilka chwil, z kilku produktów, a do tego jest pyszny. Polecam! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób ( ja użyłam nitki) Cukinia Ok. 12 suszonych pomidorów ( mniej więcej ¾ słoika) + odrobina oleju ze słoika Ok. 100g sera typu włoskiego lub fety Oliwa z oliwek Nastawiamy

Kolizje Smaków
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 190

Szybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany(...)odrobina gorącej wody przyprawa do dań kuchni włoskiej zielone oliwki pokrojone w plasterki - ilość wedle uznania ser żółty - u mnie 100 g olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu przelać zimną wodą. 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Farfalle ze szpinakiem i kurczakiem 128

już kiedyś pisałam uwielbiam makarony i szpinak pod każdą postacią, więc dziś zapraszam Was na pyszny i syty makaron farfalle z kurczakiem i szpinakiem. Bardzo prosty i szybki do przygotowania.   A jego smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Makaron możemy dać dowolny.   A lubiący sosy śmietanowe pod koniec gotowania mogą dolać śmietany najlepiej(...)Składniki ( na 3- 4 porcje) : 1 pierś z kurczaka, 2 cebule mniejsze lub 1 duża, 300 g mrożonego szpinaku, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia, ok. 400 g makaronu Farfalle   Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy. Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka, smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem. W połowie smażenia kurczaka dodajemy

Passion of Cooking
Pesto z awokado 132

bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka orzeszków nerkowca świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 300 g makaronu spaghetti Przygotowanie: Do blendera wrzucić obrany czosnek i orzeszki, rozdrobnić dodając oliwę. Następnie dodać miąższ z awokado, listki bazylii i sok z cytryny. Wszystko w miarę równomiernie rozdrobnić(...)odpowiada), pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby oblepiło makaron. Po nałożeniu na talerze wierzch można posypać tartym parmezanem. Zobacz również: Pesto z makaronem

Kuchcik gotuje
Makaron z sosem serowym z opieńkami 123

Bardzo lubię sosy grzybowe pod każdą postacią, tym razem do sosu z opieniek dodałam serek topiony, wyszedł bardzo delikatny i smaczny. Do dania użyłam makaronu orkiszowego od Rodzinnej wytwórni makaronów  Fabijańscy .   Składniki: 0,5 kilograma opieniek-mogą być mrożone 100 gram kremowego serka topionego Sól, pieprz 2 łyżki masła Makaron orkiszowy wstążka od  Fabijańscy Sposób przygotowania: Opieńki(...)wlewamy niewielką ilość wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Dodajemy serek topiony, podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Na talerzu układamy porcję makaronu, polewamy sosem

Bajeczna Kuchnia
Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 170

Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej(...)też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka - makaron soba 2 porcje - natka pietruszki - 3 ząbki czosnku - sos sojowy

SMYKWKUCHNI
Spaghetti aglio e olio 125

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was. Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej. SKŁADNIKI: 500g makaronu spaghetti sól 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 4-5 ząbków czosnku papryczka pepperoni natka pietruszki parmezan PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. W czasie(...)kiedy gotuje się makaron na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki lub opcjonalnie przeciskamy przez praskę lub szatkujemy. Papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek wraz z papryczką przesmażamy chwile na oliwie uważając żeby nie przypalić. Dodajemy odsączony makaron i razem przesmażamy jeszcze dwie minutki. Całość posypujemy natka

Pyry na Gaz
Pesto z suszonych pomidorów i nerkowców 158

Makaron z pesto z suszonych pomidorów i nerkowców (Dwie porcje) Nigdy nie widziałam sensu kupowania gotowych pesto w słoiczkach. Przygotowanie własnego trwa tyle co ugotowanie makaronu, czyli 7- 10 minut. Podzieliłam się już wcześniej z wami przepisem na pesto bazyliowe z orzechami włoskimi- TUTAJ  . Gorąco polecam spróbować, tym co jeszcze nie próbowali robić domowego pesto, bo jest to dziecinnie(...)proste i dużo tańsze.  Składniki: około 150g makaronu tagliatelle 10 suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 30g orzechów nerkowca (mogą być wcześniej namoczone) mały ząbek czosnku 20g startego sera cheddar lub parmezanu sól listki bazylii Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu i zaleceń producenta. W tym czasie

Moja Micha
Makaron z mascarpone 191

Serek mascarpone zazwyczaj używamy do kremów i słodkich wypieków. Warto pamiętać o nim również przy obiedzie, zwłaszcza makaronach, bo np. sosy z jego udziałem są bardzo smaczne. :-) Tutaj jest jeszcze prościej, bo cały obiad mamy w kilkanaście minut. Zapraszam na makaron penne z mascarpone i mielonym mięsem. Pychota! 500g mięsa mielonego 300g makaronu penne 200g żółtego sera 2 cebule 200g(...)serka mascarpone 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mascarpone, pokrojoną natkę pietruszki, starkowany ser, doprawiamy solą i pieprzem.  3. Łączymy wszystko z ugotowanym makaronem, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, i serem

Szefowa kuchni
Makaron z brokułami w sosie serowym z gorgonzoli 1461

Makaron z brokułami w sosie serowym z gorgonzoli (Jedna duża porcja) Od niedawna stałam się wielką miłośniczką serów pleśniowych, od których stroniłam całe życie. Teraz codziennie czy to na śniadanie, obiad czy kolację obżeram się camembertem, gorgonzolą czy serem lazur. Nawet nie podejrzewałam jak fantastycznie aromatyczne sosy można z nich zrobić, które gorąco polecam. Składniki: 60g makaronu tagliatelle kilka(...)różyczek brokuła 50g kremowego serka typu Philadelphia 50g sera gorgonzola duża łyżka śmietany 12% lub 18% sól i pieprz oregano lub rozmaryn Przygotowanie: Makaron i brokuła gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelnie lub do garnka wkładamy wszystkie składniki na sos: gorgonzolę, kremowy serek i śmietanę i łączymy ze sobą. Podgrzewamy na małym ogniu

Moja Micha