Opis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych(...)oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLetnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony na zimno łosoś. Całość bliska jest oryginalnemu smakowi i konsystencji – ale lżejsza, bardziej wysublimowana. I odchudzona o kilka kalorii. Makaronowi zostaje 7-8 minut do czasu, aż ugotuje się do stanu al dente(...)ogniu. Do zeszklonej dodajemy czosnek i smażymy do czasu, aż straci mocny zapach surowizny. W miseczce bardzo dokładnie mieszamy całe jajka ze śmietanką, pieprzem, koperkiem i startym serem. Odcedzamy makaron, zostawiając sobie łyżkę wody z gotowania. Odcedzony makaron przekładamy do rondla z zeszkloną cebulą i czosnkiem, wlewamy wazową łyżkę wody po gotowaniu i śmietanę z jajkami, wsypujemy mięso łososia. Całość
Karo in the KitchenBrak pomysłu na obiad? U mnie zazwyczaj kończy się to jakąś zapiekanką. Makaron mam zawsze, jakieś dodatki też się znajdą. Do tego sos beszamelowy z mleka i mąki... czyli wszystko co większość z Was ma w swojej kuchni. Składniki: Makaron 1 opakowanie (ja zmieszałam makaron szpinakowy z pełnoziarnistym) szpinak mrożony lub świeży około 300 gram 15 dag sera mozzarella(...)masła przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Sos: Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy. Zapiekanka: Makaron ugotować al-dente. W między czasie poddusić szpinak z odrobiną soli, pieprzu i zmiażdżonego czosnku. Wszystko razem mieszamy: do makaronu dodajemy szpinak, zalewamy sosem i wsypujemy startą mozzarelle. Zmieszane składniki
Tradycyjna KuchniaKURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół(...)przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej
Martyna Cooksniektórzy o lekkiej wersji marzą, dlatego z warzywami polecam przygotować i smakiem się rozkoszować. Marchew, cukinia i szparagi cieniutko w paseczki pokrojone, na patelni lekko podsmażone, z makaronem wymieszane i do całości listki bazylii dodane. Doprawione greckimi przyprawami i można „zajadać” się spaghetti z warzywami. Składniki: 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 80 g), 120 g szparagów białych(...)łyżeczka ziół greckich– mieszanka przypraw, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeża bazylia tajska i czerwona. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Szparagi płuczemy i osuszamy, obieramy obieraczką (oprócz główek). Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką
Moniki Smakołykimnie tak chyba nie motywuje do działania jak konkurs, w którym mogę wygrać coś fajneg o! To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :) Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :) Składniki(...)makaronu np. casarecce siciliane 1 mała młoda cukinia 2 duże garście świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100ml słodkiej, 30% śmietanki 3 łyżki oliwy z oliwek 70g sera pleśniowego „Lazur” 50g orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy
Kuchnia w czekoladzieilości zrobię co najmniej dwa dania i jedno to właśnie będzie bardzo proste spaghetti z młodym groszkiem. Lubię takie potrawy, typowe włoskie danie, gdzie prym ma wieść makaron i jeden składnik podkreślający jego dostojność. Paczkę pasty (makaronu) prosto z Włoch dostałam jakiś czas temu w prezencie i czekał na dobry moment aby go rozpieczętować. Danie nie wymaga wielu składników(...)też czasu. Sprawdźcie listę składników i zróbcie sobie małą włoską ucztę ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu (użyj jak najlepszej jakości) - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 2- 3 ząbki czosnku - chlust białego wina - chlust cydru - różowy pieprz ewentualnie świeże chili opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb. W rondlu, bądź
SMYKWKUCHNIdziś obiadek na szybko, mało roboty dużo pyszności.Wielbiciele makaronu zapraszam, bo to coś dla was. Składniki na makaron: 100 gram mąki jajo szczypta soli Składniki na farsz: szpinak brykiet 6 szt ser biały z pomidorkami suszonymi 300 g czosnek 6 ząbków sól do smaku pieprz do smaku jogurt naturalny do smaku 300 g Makaron: Na stolicę silikonową wsypujemy(...)wałkujemy je cieniutko,podsypując mąką.Kroimy na paseczki koło 5 mm. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i wlewamy 2 łyżki oleju( nie będzie nam się sklejał).Wrzucamy makaron do wrzątku i gotujemy,kiedy wypłynie znaczy , że już gotowy.Wyjmujemy,przepłukujemy pod wodą i zostawiamy na chwilę. Farsz: Na patelnie wkładamy ser z pomidorkami suszonymi i podsmażamy( rozpuści
Różowa kuchniaZdrowe, lekkie i szybkie danie, w którym składniki poddane są jedynie minimalnej obróbce termicznej. Przygotowując je zaczynamy od ugotowania różyczek brokuła oraz makaronu ryżowego. Krewetki smażymy na tartym imbirze, czosnku i cebulce. Pamiętajcie, ż krewetki są idealnie miękkie i soczyste już po kilku minutach smażenia, a zbyt długie trzymanie ich na gazie zadziała na ich niekorzyść. Staną się suche, twarde(...)gumowate, a tego zdecydowanie chcemy uniknąć. Jeśli tylko macie okazję, kupujcie krewetki surowe i nieobgotowane - zarówno świeże jak i mrożone. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i brokuły. Karmelizujemy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki i łączymy go z resztą składników na patelni. Skrapiamy całość olejem sezamowym i sokiem z limonki. Posypujemy listkami kolendry i papryczką chili. SKŁADNIKI
cool and mintyMakaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to pyszny, sycący posiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut. Wszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące. Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną(...)porcje ¹⁄₂ pęczka zielonych szparagów 1 cebula 4 ząbki czosnku 4-6 suszonych pomidorków ze słoiczka 4 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 100 g szynki parmeńskiej 120 g makaronu spaghetti 4 łyżki tartego parmezanu sól morska, pieprz, chili w proszku WYKONANIE Odłamujemy twarde końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy na około
cool and mintySpaghetti bolognese to typowe włoskie danie. Makaron serwowany z sosem i posypany serem. Bardzo szybkie i smaczne danie. U mnie dość często gości na stole, bo domownicy bardzo je uwielbiają. Dzisiaj przygotowałam z kolorowym makaronem. Może i Wy skusicie się na taką propozycję obiadu. Polecam! Składniki 1 opakowanie makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego 1 ząbek czosnku 1 cebula(...)puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz bazylia oregano majeranek Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, na koniec dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Wszystko razem przesmażyć aż mięso ściemnieje. Wlać pomidory, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i chwilę smażyć Makaron ułożyć
O kuchni z uczuciemMakaron bavette to spaghetti tylko niezaokrąglony, a na płaski zrobiony. Tak jak dobre spaghetti smakuje, ale z widelca podczas jedzenia się nie ześlizguje :P. Moje danie jest bardzo smaczne i zdrowe. Kurczak musztardą jest nacierany, następnie grillowany, cukinia podsmażana przyprawą – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią doprawiana. Mięso i cukinia z makaronem zmieszana, bazylia czerwona w dużej ilości(...)dodana, grana padano dołożone i pieprzem doprawione. Składniki: 2 - 3 porcje makaronu bavette, 1 mała cukinia, 10 g sera grana padano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, pieprz cytrynowy do smaku, 1 filet z kurczaka, 1 łyżeczka musztardy miodowej Dijon, olej rzepakowy, 1 płaska łyżka przyprawy – suszone pomidory
Moniki SmakołykiPrzepis ten to wynik wielu eksperymentów z tym daniem, ale było warto, bo efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Jest po prostu mniam! :) Kolejny przepis na danie z wykorzystaniem makaronu, który ubóstwiam. Lasagne to danie legenda, każdy o nim słyszał, ale wciąż jest wiele osób, które jej nie próbowało. Wielka szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Nie jest trudna w przygotowaniu, może(...)jest mdły i zyskuje dodatkowy aromat. Lasagne: 16 płatów lasagne 150 g mozzarelli w wiórkach 50 g startego parmezanu 1 słoiczek suszonych pomidorów pokrojonych w paski - opcjonalnie Makaronu nie musimy gotować, suszone pomidory są opcjonalne - dodają dodatkowego smaku, dlatego warto je wykorzystać. Gdy sos boloński i beszamelowy są gotowe, możemy zabrać się do składania całego dania. Formę smarujemy masłem
Cooking MonsterJakiś czas temu postanowiłam zakupiony świeży szpinak wykorzystać w makaronie. Najpierw myślałam zrobić zwykły makaron, a z przygotowanych liści przygotować sos. Po namyśle zaryzykowałam i zrobiłam makaron ze szpinakiem, który podałam po prostu z białym serem. Smakowało mi bardzo, a uprażone pestki dyni dodawały lekkiego aromatu całej potrawie. Składniki: Dla dwóch osób 1,5 szklanki mąki 1 duża garść szpinaku(...)wraz z solą dodajemy do składników. Siekamy całość, a następnie wyrabiamy. Podsypując mąką wałkujemy cieniutko a następnie za pomocą maszynki lub noża kroimy na paski o szerokości ok 6mm. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. 2. Odcedzony makaron łączymy z pokruszonym białym serem, oliwą z oliwek oraz uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni. Podajemy
Kuchnia w czekoladzieMyślę, że makaron z truskawkami to deser, który był, jest i będzie wspomnieniem każdego z nas z lat dzieciństwa :) Tym razem w zestawieniu z makaronem czekoladowym, który przypadkowo wypatrzyłam w sklepie. Składniki na 2 porcje: ok. 200 g makaronu czekoladowego (u mnie z Biedronki) 20 szt. truskawek + kilka truskawek do dekoracji 4 łyżeczki brązowego cukru 150 mleka 4 łyżki śmietany(...)kostki startej czekolady (gorzkiej) Przygotowanie: Makaron ugotuj al`dente - odcedź i zahartuj zimną wodą. Do blendera wrzuć truskawki, cukier i wlej mleko - miksuj ok. 30 sekund. Do miseczek przełóż makaron i polej sosem truskawkowym. Udekoruj ćwiartkami truskawek, wiórkami czekoladowymi i listkami mięty ... podawaj
Alutka-Gotuje