makarony - 24536 przepisów (strona:297/1636)

Makaron z kurczakiem gyros i szpinakiem 157

Składniki: 2 duże piersi kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g grubego makaronu (na zdjęciu bezglutenowe penne) sól Sposób wykonania: Mięso wkładamy do miski, nacieramy przyprawą gyros oraz olejem i odstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane mięso kroimy w paski i wrzucamy razem(...)olejem na rozgrzaną patelnię. Smażymy na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż będzie rumiane. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, odcedzamy (po odcedzeniu pozostawiamy 1/2 szklanki wody zgotowania). Mięso wykładamy z patelni a na jego miejsce wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plastry. W dalszym ciągu

Qchnia po prostu
Makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie 141

Kilka podstawowych składników, takich jak drobny makaron, mięso kurczaka, cebulka i koncentrat pomidorowy. Do tego szczypiorek i roztapiający się pod wpływem ciepłej potrawy ser żółty. Tyle potrzeba, by zadowolić głodne brzuszki. Lubicie takie proste potrawy? U nas makaronowe dania z dodatkiem pomidorowego sosu często pojawiają się na obiad czy ciepłą kolację. W zależności od możliwości finansowych, czasu czy ochoty, zmieniają(...)się jedynie dodatki, ale przyznać muszę, że wersja z kurczakiem jest chyba tą najulubieńszą. Spróbujcie i Wy. 350-400 g drobnego makaronu np kolanka około 500 g piersi kurczaka 1 puszka polpy pomidorowej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy: bazylia, tymianek, oregano mielona papryka słodka sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser żółty cebulka dymka

Smaki Na Talerzu
Makaron "zielono mi" z fasolką szparagową, szpinakiem i cukinią 135

Makaron "zielono mi" - bo warto czasami zrezygnować z mięsa na obiad na rzecz warzyw:). Do makaronu dodałam ich sporo, wszystkie zielone. Fasolka szparagowa, szpinak i cukinia dały świetny mix smaków! Przepis na 1 dużą porcję.  100g ulubionego makaronu, u mnie spaghetti 150g zielonej fasolki szparagowej  200g szpinaku 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku  oliwa(...)oliwek do smażenia 100g sera mozzarella  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy wszystkie warzywa przez około 10 minut, po tym czasie podlewamy niedużą ilością wody, dusimy kolejne 15 minut do miękkości fasolki.  3. Makaron mieszamy z warzywami i serem

Szefowa kuchni
Zapiekanka makaronowa w kremowym sosie pomidorowym 106

miałam zamrożone z poprzedniego obiadu), z choriso czy z zielonym groszkiem. Z każdym składnikiem będzie smakować dobrze. Mega plusem jest to, że praktycznie robi się sama! Składniki: 500 g makaronu penne 2 puszki pomidorów w kawałkach 3 ząbki czosnku 400-450 ml wody 1/2 opakowania mascarpone (125g) 1/2 opakowania świeżego szpinaku baby (100-150g) 1/3 łyżki soli, pieprz, papryka(...)plastry choriso, mini pulpeciki*, 1/2 opakowania mrożonego groszku, plastry kiełbasy Piekarnik nagrzewamy do 180 C (góra i dół). Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron. Następnie wlewamy puszki pomidorów, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy dodatki (u mnie pokrojone choriso, które kupiłam w Lidlu podczas tygodnia hiszpańskiego) i olej/oliwę. Mascarpone rozrzedzamy w wodzie i zalewamy

CookYourself
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym, groszkiem i boczkiem 146

można sobie przygotować szybciej to danie i później tylko odgrzać. Jeśli nie potraficie zrobić sosu beszamelowego, to tutaj w przepisie podam uproszczony sposób na jego przygotowanie. SKŁADNIKI opakowanie makaronu rurki -rigatoni 1/2 l sosu beszamelowego 200 g boczku mała cebula 250 g mrożonego zielonego groszku ( lub słoiczek konserwowego ) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1\2 l mleka(...)żółtego miękkiego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu "al dente" - to znaczy że ma być trochę nie dogotowany. Gotujemy o minutę krócej. Ugotować sos beszamelowy. Sposób uproszczony: Od pół litra mleka odlać pół szklanki i w noej rozpuścić dokładnie mąkę. Pozostałe mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego mleka

zielonacukinka
Makaron z awokado i nerkowcami 86

moim zdaniem super i nie ma znaczenia, czy dodacie łyżkę mniej czy więcej któregoś ze składników. I tak się uda i będzie pysznie :) 200 g świeżego makaronu szpinakowego pół dojrzałego awokado hass 2-3 łyżki nerkowców 2-3 łyżki oliwy sok z połowy limonki łyżeczka zielonego tabasco spora szczypta soli 3-4 listki mięty dodatkowo: szparagi łyżeczka oliwy rzeżucha cząstki(...)limonki Makaron gotujemy do miękkości. Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałeczki. Dodajemy resztę składników i na mniejszych obrotach miksujemy , do połączenia składników. Szparagi myjemy i smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej. Odsączony makaron mieszamy z powstałym sosem. Podajemy ze szparagami, rzeżuchą i cząstkami limonki. Smacznego :)   Artykuł Makaron z awokado i nerkowcami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry 126

Makaron tagliatelle z ziołowym kurczakiem, szpinakiem i suszonymi, aromatycznymi pomidorami, w słodkim sosie curry, idealny obiad w tygodniu, do pracy. Do takiego zestawu dorzucam często świeżo posiekane pomidory i szalotkę a zamiast śmietanki 30% dodaję mascarpone lub mleczko kokosowe wraz z żółtą pastą curry. Pycha! Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry SKŁADNIKI: 130 g makaronu tagliatelle(...)Dodaję posiekany czosnek, suszone pomidory i szpinak (mrożony brykiet liście). Po 2 minutach wlewam śmietankę, dodaję niecałą łyżeczkę curry i gałkę muszkatołową. Smażę do gotowości mięsa i rozmrożenia szpinaku. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Dodaję do mięsa ze szpinakiem, mieszam, podaję od razu. Danie można posypać grana padano lub parmezanem. Inspiracja: tutaj

Zasmakuj Kuchni
Makaron z masłem truflowym, wędzonką i czerwoną cebulą 119

Makaron z masłem truflowym, wędzonką i czerwoną cebulą Dzielę się z Wami tym pysznym włoskim przepisem. Jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje wyśmienicie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI masło truflowe mała, czerwona cebula 100g wędzonki lub wędzonego boczku 4 serki w plasterkach opakowanie makaronu najlepiej świeżego, kleistego sól, pieprz 4 łyżki oleju z oliwek tarty ser parmezan lub podobny SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA Wędzonkę pokroić na kawałki i podsmażyć razem z poszatkowaną cebulą na oleju z oliwek Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu Odcedzony makaron wymieszać z cebulą i wędzonką, dodać łyżeczkę masła truflowego, dodać odrobinę pieprzu Dodać serki w plasterkach, przykryć garnek i odczekać minutę, żeby serki się rozpuściły (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość jeszcze raz dobrze wymieszać Każdą porcję posypać tartym

zielonacukinka
Makaron z cukinii w stylu azjatyckim! 108

Dzisiaj łapcie szybki i przepyszny pomysł na obiad - makaron z cukinii na azjatycką nutą. Taki makaron sam w sobie może pełnić rolę obiadu, lub być dodatkiem do potraw z mięsem czy ryby. Można też go urozmaicić dodając kawałki tofu. Nie mniej jednak sam w sobie jest pyszny i koniecznie zróbcie, jeśli lubicie dalekowschodnie smaki. MAKARON Z CUKINII PO AZJATYCKU(...)łyżki sosu sojowego - czosnek granulowany, kardamon po 3 szczypty - sól, pieprz opcjonalnie kilka kropel oleju sezamowego Na rozgrzanej patelni lub woku na oleju podpraż biały sezam, dodaj po chwili makaron z cukinii (zrobisz go za pomocą spiralizatora - to taka tarka/ końcówka do warzyw), czosnek granulowany, kardamon , przesmaż go przez 3- 5 minut, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i całość poduś

SMYKWKUCHNI
Makaron z czarnej fasoli z warzywami 118

Ponieważ współpracuję z Bio Planet otrzymuję do testowania różne produkty. Testowałam makaron z czarnej fasoli. Smak nieoczywisty. Na początku budzi ciekawość a potem chce się go jeść i jeść.  Makaron jest bezglutenowy. Opakowanie starcza na 4 porcje. Przygotowałam z nim zielone warzywa: jarmuż, zielony mrożony groszek i awokado. Sos: oliwa z oliwek z sokiem z limonki. Smak świetnie orzeźwia(...)otarta skórka z cytryny. Do tego prażone orzeszki piniowe. Dobrze jest pokruszyć fetą. opakowanie makaronu z czarnej fasoli 2 garście oczyszczonego jarmużu blanszowanego awokado 3/4 szklanki mrożonego groszku uprażone orzeszki piniowe otarta skórka z cytryny wyparzonej lub ekologicznej. Sos: oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki, sok z połówki limonki oraz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Makaron ugotuj w osolonej

AZgotuj!
Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem 119

danie jest wprost stworzone dla mnie. Makaron – uwielbiam, oscypek – uwielbiam, boczek – a jakżeby inaczej – uwielbiam:) Oj, smakowało mi to bardzo. Szybkie, proste i pyszne. A to, że również kaloryczne – ciiiii – przemilczmy;) 300-400 g drobnego makaronu 1/3 – 1/2 dużego oscypka około 250 g boczku wędzonego w plastrach 250-300 ml śmietany 30% garść(...)żurawiny pieprz natka pietruszki Oscypek trzemy na drobnych oczkach tarki. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy boczek (nie dodajemy żadnego tłuszczu). Gdy boczek wytopi tłuszcz i zacznie pięknie się przyrumieniać, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy. Następnie wrzucamy starty oscypek i dusimy kilka minut. Dodajemy garść żurawiny. Doprawiamy

Smaki Na Talerzu
sałatka z makaronu ryżowego, kurczaka i wodorostów wakame 196

ramenu, czyli japońskiego rosołu. Gotuje się go tak długo, że w międzyczasie spróbowałam z innym daniem. Jest niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu, o jedzeniu nie wspominając ;) sałatka z makaronu, kurczaka i wodorostów wakame - składniki 2 udka kurczaka bez kości i skóry, 150 g makaronu ryżowego vermicelli, 15 g suszonych wodorostów wakame, 2 łyżki czarnego sezamu sos: 2 łyżki(...)łyżeczki sosu sojowego marynata do kurczaka: sok z limonki 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu ryżowego  sałatka z makaronu, kurczaka i wodorostów wakame - przepis Mięso kurczaka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty, odstaw na 30 minut. Podsmaż, aż zacznie się lekko rumienić. Odstaw do ostudzenia

Eksperyment sobotni