makarony - 24536 przepisów (strona:101/1636)

Sałatka na ciepło z makaronu orzo 542

próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie ta „ Sałatka na ciepło z makaronu orzo ” (orzo to makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum), którą podałam jako dodatek do soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj ). Sekretem tej sałatki są składniki(...)można wymienić (tzn. można, ale to już nie będzie TEN smak :-) ) Pikantność rukoli, aromat bazylii, uprażone pestki pinii w połączeniu z cytrynowo-parmezanowym dressingiem wręcz idealnie się komponują z makaronem orzo, który gotowany jest z listkiem laurowym. Te połączenia smakowe, które zaczerpnęłam z niezawodnej książki Gordona Ramsay’a są tak trafione, iż od sałatki nie potrafiłam się oderwać

Moja Delicja
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 261

odżywczych.   Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo(...)makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy.   Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten nie zaburza pracy systemu

Karo in the Kitchen
Światowy Dzień Makaronu - przepisy 137

Jutro 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam dla Was spis wszystkich przepisów z makaronem w roli głównej, które pojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy   Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti puttanesca 127

Spaghetti puttanesca to jeden z klasyczny włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti puttanesca powstało w Rzymie, Neapolu czy na Ischii – ale jedno jest pewne: ta odmiana makaronu była bardzo popularna wśród namiętnych kochanków, bo używane do niej składniki podobno dodają energii(...)które zwykle zostawały „w resztkach” we włoskich kuchniach. Co więcej – to bardzo młoda wersja spaghetti, datowana dopiero na lata 60-te XX wieku. Składniki: ok. 400g makaronu, najlepiej typu spaghetti 4 pomidory 2 łyżki passaty pomidorowej albo puszka pomidorów 4 ząbki czosnku łyżka oliwy 10 filecików anchois w oleju natka pietruszki łyżka liści bazylii 2 garści czarnych

Pociąg Do Kuchni
Spaghetti z cukinią i boczniakami 157

Ostatnio na moim stole królują makarony. A to za sprawą czasu. Czas przygotowania posiłku skraca się często w ich przypadku do czasu zagotowania makaronu. Od momentu nastawienia wody zaczynamy przygotowywać sos, który w moim przypadku jest wymyślany na poczekaniu i jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego(...)lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny ser do posypania Nastawić wodę na makaron

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowe Pappardelle z sosem czekoladowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi 167

smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie(...)plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę z oliwek oraz

KreatywnePiny
Pasta carbonara 169

Popularna carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Można zaryzykować stwierdzenie, że zawsze jest to makaron z co najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest(...)też dość łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Wynika to po części z charakteru użytych składników. W szczególności parmezan, śmietanę czy żółtko musimy dość szybko zmieszać z ciepłym makaronem, aby żółtko nieco się ścięło, a wszystkie składniki dobrze związały. Dlatego od momentu odcedzenia makaronu z wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara

Kulinarna Pokusa
Makaron z cukinią i łososiem 148

dość wyrazisty smak i zawiera sól. Warto też uważać na cukinię – nie wymaga długiej obróbki termicznej, a bufor pomiędzy cukinią al dente a rozgotowaną nie jest aż taki szeroki. Makaron z cukinią i łososiem 2015-03-03 11:14:31 Łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie w postaci starannie dobranej kompozycji makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe(...)każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy

Kulinarna Pokusa
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 213

ramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby(...)charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste

Kulinarna Pokusa
Gorgonzola w roli głównej 164

pleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób  Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g(...)łyżki wytrawnego białego wina 4-5 gałązek świeżej szałwii 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki masła sól biały pieprz Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szpinak z Makaronem vs Makaron ze Szpinakiem 172

stole szpinak. Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis!     Uwielbiam na kolację (do tego lampka ulubionego wina) ! Dziś przepis na szpinak z makaronem (u mnie to było bg pappardelle).   Składniki:   150g makaronu może być bezglutenowy, może być warzywny albo z semoliny, 300g szpinaku baby, 2-4 suszone pomidory w oleju(...)smażymy do miękkości.  Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy.  Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy.  Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Szpinak jest już gotowy. W garnku gotujemy makaron. Po wyłożeniu makaronu na talerze nakładamy szpinak. Druga możliwość to dołożenie ugotowanego makaronu na patelnię ze szpinakiem i wymieszanie składników.  Dla dzieci proponuję podmienić makaron na drobniejszy. Dla tych

IzaGotuje
Zupa Chicken Soba z owocami Goji i chilli 135

nadwaga. Poprawiają również przyswajanie białka, wpływają korzystnie na układ odpornościowy i pomagają oczyścić organizm z toksyn, są też źródłem witaminy A i błonnika, są idealnym przyjacielem kobiet na diecie :) Makaron typu Soba: Makaron ten przywędrował do Polski z Japonii gdzie znany był już z XVII wieku. Jego podstawowym składnikiem jest mąka gryczana, stąd jego specyficzny szarawy kolor i delikatna orzechowa(...)nuta w smaku, dodatkami do mąki gryczanej jest mąka pszenna, ziemniaczana, bądź ryżowa. Soba posiada dużo właściwości zdrowotnych, jest ona fantastycznym zamiennikiem szeroko dostępnego u nas makaronu pszennego. Jeśli nie zawiera dodatku mąki pszennej jest bezglutenowa. Jest to makaron bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na proces trawienny oraz na poziom cholesterolu we krwi. Daje

KreatywnePiny
Makaron , tagiatelle z cukinią i kurkami 144

Robiąc porządki w zamrażalce, przed załadowaniem jej nowymi zapasami, znalazłam torebkę z mrożonymi kurkami. Od razu wpadł mi do głowy przepis, na makaron z cukinią i kurkami. Jak to dobrze, że wszystkie składniki miałam w lodówce i nie musiałam nigdzie wychodzić ;) Makaron robi się błyskawicznie, bo praktycznie zajmuje on tyle czasu, ile makaron potrzebuje na ugotowanie się. Resztę przygotowujemy podczas(...)jego gotowania. Do przepisu wykorzystałam makaron z mąki z pełnego przemiału , który dostałam w ostatniej paczce od firmy Czaniecki . Jest pyszny i co najważniejsze, nie robi się z niego klucha po ugotowaniu. Polecam zarówno makaron jak i przepis :) 'makaron z cukinią i kurkami' Składniki: - połowa średniej wielkości cukinii - szklanka kurek - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju/oliwy - 5 łyżek śmietany kremówki

CookYourself
Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym 358

Wszystkim wielbicielom makaronów proponuje dzisiaj Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest łatwe do przygotowania. Sos śmietanowy robimy przy użyciu słodkiej śmietanki 30%. W wersji dietetycznej możecie użyć śmietanki 12% lub 18%. Zwróćcie uwagę, aby na opakowaniu było napisane „śmietanka”, bo słodka jest „śmietanka” a kwaśna „śmietana” :) Jeśli chcecie, aby danie było(...)bardziej zdrowe, użyjcie makaronu pełnoziarnistego. Składniki: (3-4 porcje) 2 piersi kurczaka 350g-400g makaronu 200g różyczek brokuła bez łodyg 300ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj słodkiej śmietanki mniej procentowej 12%, 18%) 10 pomidorków koktajlowych 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 garści posiekanej natki pietruszki (z jednego pęczka) sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piersi umyj

Moja Delicja
Makaron z pieczarkami 273

Makaron z pieczarkami , to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Wstawić wodę na makaron. Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować, aby nie przypalić. Jeśli będzie się rumienić, zmniejszyć ogień). Wrzucić

Moja Delicja