próbuję nowych dań nie mogę wyjść z podziwu, ileż to na świecie jest pysznych smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie ta „ Sałatka na ciepło z makaronu orzo ” (orzo to makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum), którą podałam jako dodatek do soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj ). Sekretem tej sałatki są składniki(...)można wymienić (tzn. można, ale to już nie będzie TEN smak :-) ) Pikantność rukoli, aromat bazylii, uprażone pestki pinii w połączeniu z cytrynowo-parmezanowym dressingiem wręcz idealnie się komponują z makaronem orzo, który gotowany jest z listkiem laurowym. Te połączenia smakowe, które zaczerpnęłam z niezawodnej książki Gordona Ramsay’a są tak trafione, iż od sałatki nie potrafiłam się oderwać
Moja Delicjaodżywczych. Jeśli mam być szczera to, do jakiej rangi problem ‘glutenu’ został obecnie sztucznie rozdmuchany zakrawa na grupową nagrodę Darwina. Nagle wśród jedzących na co dzień chleb i makarony pojawiła się moda na „gluten free” . Moda, bo nie jest to praktyka podyktowana żadnymi względami zdrowotnymi . No, może poza względem diety ubogiej w węglowodany, bo jak doskonale wiecie pieczywo(...)makaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten nie zaburza pracy systemu
Karo in the KitchenJutro 25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam dla Was spis wszystkich przepisów z makaronem w roli głównej, które pojawiły się do tej pory na blogu. Serdecznie zapraszam, może któryś z moich przepisów będzie dla Was inspiracją, żeby świętować z makaronem. Światowy Dzień Makaronu - przepisy Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili(...)Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Makaron z sosem szparagowym Domowy makaron Letni makaron z pesto i pomidorkami Makaron z pesto i mozzarellą Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Makaron ze szpinakowym pesto Letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraczkami
Kulinarne przygody GatitySpaghetti puttanesca to jeden z klasyczny włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti puttanesca powstało w Rzymie, Neapolu czy na Ischii – ale jedno jest pewne: ta odmiana makaronu była bardzo popularna wśród namiętnych kochanków, bo używane do niej składniki podobno dodają energii(...)które zwykle zostawały „w resztkach” we włoskich kuchniach. Co więcej – to bardzo młoda wersja spaghetti, datowana dopiero na lata 60-te XX wieku. Składniki: ok. 400g makaronu, najlepiej typu spaghetti 4 pomidory 2 łyżki passaty pomidorowej albo puszka pomidorów 4 ząbki czosnku łyżka oliwy 10 filecików anchois w oleju natka pietruszki łyżka liści bazylii 2 garści czarnych
Pociąg Do KuchniOstatnio na moim stole królują makarony. A to za sprawą czasu. Czas przygotowania posiłku skraca się często w ich przypadku do czasu zagotowania makaronu. Od momentu nastawienia wody zaczynamy przygotowywać sos, który w moim przypadku jest wymyślany na poczekaniu i jest przepisem, który nazywam zawsze "nawinie", bo co się nawinie, to wpada na patelnię. Dziś odsłona z boczniakami, które tego(...)lata ze względu na panującą suszę, są jedynymi jadanymi przez nas grzybami. Składniki (na 3 porcje): ok. 300 g makaronu typu spaghetti słoik przecieru pomidorowego mała cukinia mała cebula 2 ząbki czosnku 6 boczniaków (lub 3 duże) kilka liści natki pietruszki 4 liście szałwii lekarskiej sól pieprz ziołowy olej grana padano lub inny ser do posypania Nastawić wodę na makaron
Weekendy w domu i ogrodziesmaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka maku czarnego plus mąka żytnia po podsypania ciasta na blacie(...)plus około 10 g pokruszonego/rozdrobnionego sera do ułożenia na wierzchu- opcjonalnie inny ser z niebieską pleśnią garść posiekanych grupo orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej, marki Goplana Przygotowanie: Makaron: 1. Blat oprószyć mąką. 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz
KreatywnePinyPopularna carbonara to jedno z najbardziej znanych włoskich dań. Można zaryzykować stwierdzenie, że zawsze jest to makaron z co najmniej boczkiem lub bekonem, parmezanem i roztrzepanym żółtkiem. W rzeczywistości jednak sposobów na carbonarę jest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest(...)też dość łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Wynika to po części z charakteru użytych składników. W szczególności parmezan, śmietanę czy żółtko musimy dość szybko zmieszać z ciepłym makaronem, aby żółtko nieco się ścięło, a wszystkie składniki dobrze związały. Dlatego od momentu odcedzenia makaronu z wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara
Kulinarna Pokusadość wyrazisty smak i zawiera sól. Warto też uważać na cukinię – nie wymaga długiej obróbki termicznej, a bufor pomiędzy cukinią al dente a rozgotowaną nie jest aż taki szeroki. Makaron z cukinią i łososiem 2015-03-03 11:14:31 Łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie w postaci starannie dobranej kompozycji makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe(...)każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusaramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby(...)charakterystyczne np. dla kuchni francuskiej. Biorąc to za dobrą monetę w tym sensie, że jednak zdaniem wielu da się coś takiego zjeść, gorąco zachęcam do spróbowania tego niebanalnego dania. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 2015-03-05 08:36:22 Oryginalne danie o francuskich korzeniach łączące makaron ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym o wyrazistym smaku. Proste
Kulinarna Pokusapleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini (cienkie wstążki) 225g(...)łyżki wytrawnego białego wina 4-5 gałązek świeżej szałwii 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki masła sól biały pieprz Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/stole szpinak. Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis! Uwielbiam na kolację (do tego lampka ulubionego wina) ! Dziś przepis na szpinak z makaronem (u mnie to było bg pappardelle). Składniki: 150g makaronu może być bezglutenowy, może być warzywny albo z semoliny, 300g szpinaku baby, 2-4 suszone pomidory w oleju(...)smażymy do miękkości. Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Szpinak jest już gotowy. W garnku gotujemy makaron. Po wyłożeniu makaronu na talerze nakładamy szpinak. Druga możliwość to dołożenie ugotowanego makaronu na patelnię ze szpinakiem i wymieszanie składników. Dla dzieci proponuję podmienić makaron na drobniejszy. Dla tych
IzaGotujenadwaga. Poprawiają również przyswajanie białka, wpływają korzystnie na układ odpornościowy i pomagają oczyścić organizm z toksyn, są też źródłem witaminy A i błonnika, są idealnym przyjacielem kobiet na diecie :) Makaron typu Soba: Makaron ten przywędrował do Polski z Japonii gdzie znany był już z XVII wieku. Jego podstawowym składnikiem jest mąka gryczana, stąd jego specyficzny szarawy kolor i delikatna orzechowa(...)nuta w smaku, dodatkami do mąki gryczanej jest mąka pszenna, ziemniaczana, bądź ryżowa. Soba posiada dużo właściwości zdrowotnych, jest ona fantastycznym zamiennikiem szeroko dostępnego u nas makaronu pszennego. Jeśli nie zawiera dodatku mąki pszennej jest bezglutenowa. Jest to makaron bogaty w wysokiej jakości białko, zawiera błonnik, który bardzo korzystnie wpływa na proces trawienny oraz na poziom cholesterolu we krwi. Daje
KreatywnePinyRobiąc porządki w zamrażalce, przed załadowaniem jej nowymi zapasami, znalazłam torebkę z mrożonymi kurkami. Od razu wpadł mi do głowy przepis, na makaron z cukinią i kurkami. Jak to dobrze, że wszystkie składniki miałam w lodówce i nie musiałam nigdzie wychodzić ;) Makaron robi się błyskawicznie, bo praktycznie zajmuje on tyle czasu, ile makaron potrzebuje na ugotowanie się. Resztę przygotowujemy podczas(...)jego gotowania. Do przepisu wykorzystałam makaron z mąki z pełnego przemiału , który dostałam w ostatniej paczce od firmy Czaniecki . Jest pyszny i co najważniejsze, nie robi się z niego klucha po ugotowaniu. Polecam zarówno makaron jak i przepis :) 'makaron z cukinią i kurkami' Składniki: - połowa średniej wielkości cukinii - szklanka kurek - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju/oliwy - 5 łyżek śmietany kremówki
CookYourselfWszystkim wielbicielom makaronów proponuje dzisiaj Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest łatwe do przygotowania. Sos śmietanowy robimy przy użyciu słodkiej śmietanki 30%. W wersji dietetycznej możecie użyć śmietanki 12% lub 18%. Zwróćcie uwagę, aby na opakowaniu było napisane „śmietanka”, bo słodka jest „śmietanka” a kwaśna „śmietana” :) Jeśli chcecie, aby danie było(...)bardziej zdrowe, użyjcie makaronu pełnoziarnistego. Składniki: (3-4 porcje) 2 piersi kurczaka 350g-400g makaronu 200g różyczek brokuła bez łodyg 300ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj słodkiej śmietanki mniej procentowej 12%, 18%) 10 pomidorków koktajlowych 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 garści posiekanej natki pietruszki (z jednego pęczka) sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piersi umyj
Moja DelicjaMakaron z pieczarkami , to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Wstawić wodę na makaron. Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować, aby nie przypalić. Jeśli będzie się rumienić, zmniejszyć ogień). Wrzucić
Moja Delicja