makaron - 33044 przepisów (strona:864/2203)

JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 77

bób. Doprawiona jest niezwykle aromatycznie – świeżą kolendrą, szafranem , pietruszką i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Częstym dodatkiem do niej ( choć sama w sobie już jest treściwa ) jest kuskus, makaron albo jaja na twardo. Dolewa się świeżej oliwy i skrapia sokiem z limonki przed samym podaniem. Działa rozgrzewająco. Często jedzona jest podczas ramadanowej kolacji, gdyż działa regenerującą i przyprawa siły(...)mocno rozgrzanej patelni. Podawany najczęściej z masłem lub konfiturą. Tę klasyczna wersję można oczywiście modyfikować przygotowując wersję na słono. SEFFA To kolejna z tradycyjnych, marokańskich potraw – przygotowywana cienkiego makaronu vermicelli, kurczaka, cebuli, czosnku i pietruszki. Ale to nie wszystko! Bo w SEFFI mieszają się smaki słodkie z pikantnymi – są więc jeszcze rodzynki, migdały, cukier puder i cynamon. Wszystko

Ostra na Słodko
Makaron udon z ośmiornicą 125

Składniki: 1/4 opakowania makaronu udon 200 g ośmiornicy 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora garść suszonych grzybów mun 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sos sojowy sól, pieprz chili korma curry … Czytaj dalej Makaron udon z ośmiornicą

czarrna od kuchni
Pomysł na weekend: Puglia 145

jednak elegancką restauracją. Na wejściu kelner wita nas winem musującym, jako czekadełko dostajemy świeże pieczywo z oliwą, zielone oliwki i ciasteczka. Zamawiamy przystawki (burrata-moja miłość <3) i makarony (orechiette-typowo apulijski makaron) oraz lokalne wino. Wszystko jest przepyszne, tutejsze, świeże. Po kolacji wybieramy się jeszcze na krótki spacer po starówce i już nie możemy się doczekać poranka(...)idziemy na kolację do Osteria Monacelle . Okazuje się, że jesteśmy tu jedynymi gośćmi. Jako czekadełko dostajemy coś na kształt naszych rodzimych gołąbków, tylko we włoskim stylu. Zamawiamy pieczone karczochy, makarony, tiramisu i obowiązkowo burratę. Do tego lokalne wino. Znów jest pysznie, lokalnie. Po kolacji wracamy do naszego wynajętego mieszkanka. Spotykamy garstkę ludzi, jednak nadal mam wrażenie, ze miasteczko jest opuszczone

Zawsze głodna!
Sałatka hawajska – z wędzonym kurczakiem i selerem konserwowym 142

sałatka to jest po prostu hit. Robiłam ją kilkanaście razy z innymi dodatkami, jednak mini makaron i seler konserwowy wkomponowały się idealnie w smak! Polecam na rodzinne imprezy! Goście będą zachwyceni! 2 szklanki makaronu (mini muszelki) 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 1 słoiczek (180 g) selera konserwowego (łagodnego) 250 g wędzonej piersi z kurczaka Sól Pieprz(...)łyżki majonezu Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy na sitku. Z kukurydzy zlewamy zalewę.  Ananasa odlewamy z syropu, kroimy w kosteczkę. W kostkę kroimy również wędzony filet z kurczaka. Seler konserwowy odsączamy i siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby smak się przegryzł

VioletoweKucharzenie
sałatka z kurczakiem, ananasem i makaronem 87

Głosów:1    Średnia:5/5] składniki : ok. 500 g piersi kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 cebula ok. 170 g makaronu np. w kształcie ryżu 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka olej do smażenia sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki wykonanie: Makaron wotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi kurczaka kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Zupa pomidorowa z chorizo 67

Zupa pomidorowa na rosole wołowo-kaczym z dodatkiem dietetycznej kiełbasy chorizo Wam proponujemy. Z orkiszowym makaronem, wow!  Składniki: 1 litr rosołu drobiowo-wołowego włoszczyzna 150 g chorizo 2 szalotki 750 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich śmietana 18% 1/4 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1 szklanka wody sól, pieprz Przygotowanie: Wykorzystując rosół z niedzielnego(...)ugotowałem na nim włoszczyznę ( jeśli rosołu jest zbyt mało dolewamy troszkę wody ). Kiełbasę chorizo wraz z pokrojonymi szalotkami podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek. Ugotowałem makaron. Do rosołu dodałem pokrojoną marchewkę, seler, por. Wlałem pulpę pomidorową. Gotowałem kilka minut. Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Wszystkie przyprawy dodajemy wg upodobań. Podałem z makaronem orkiszowym

R'n'G Kitchen
Sałatka z zupek chińskich 155

Sałatka z zupek chińskich to ciekawy sposób na użycie makaronu instant z popularnej zupki chińskiej. Przepis jest bardzo prosty i ciekawy. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem może być podana nawet na obiad. - prosta, smaczna i szybka do zrobienia - bez użycia przypraw z torebki z zupką chińską - można ją podać nawet na obiad lub zabrać do pracy - makaron z zupek(...)można zastąpić makaronem ryżowym

AniaGotuje.pl
łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym 70

cebulkę – smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim. Składniki: * 500 g makaronu łazanki * 500 g pieczarek * 500 g kiszonej kapusty * olej rzepakowy * średniej wielkości cebula * sól, pieprz Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam. Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam. W tym czasie podsmażyłam(...)może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju. Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam. Ugotowałam makaron aldente. Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu. Smacznego! Lidka Artykuł łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybkami mun 74

mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)garść suszonych grzybków, to nie oznacza, że będzie ich garstka. One rosną w oczach! Po tym jak grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie

Pieprzyć z Fantazją
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami mun 110

kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam(...)garść suszonych grzybków, to nie oznacza, że będzie ich garstka. One rosną w oczach! Po tym jak grzybki się ugotowały pokroiłam je w paseczki wcześniej odcinając pozostałości z nóżek. Makaron drobno posiekałam, marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie

Pieprzyć z Fantazją
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 91

albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko w kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki  * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę(...)pokrywką. Dusiłam na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posoliłam w trakcie duszenia. Kiedy kapusta była już miękka przyprawiłam jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyłam z ugotowanym makaronem.  Tak przygotowane łazanki podawałam na stół. smacznego! Lidka Artykuł Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z makrelą i łazankami 96

zrobić? Wystarczy ugotować łazanki, pokroić warzywa a nastepnie połączyć je z kawałkami wędzonej makreli. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź go, a następnie przelej zimną wodą, żeby go schłodzić i żeby się nie posklejał. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pora umyj(...)ściereczce i posiekaj. Wymieszaj w miseczce oliwę z solą i pieprzem. Obierz starannie rybę – ważne jest, żeby palcami sprawdzać, czy nie kryją się w niej ości. Wymieszaj delikatnie makaron z kawałkami ryby, cebulą, porem, koperkiem i oliwą. Składniki 1 wędzona makrela pęczek koperku 1 mała cebula 5 cm pora kilka szczypt czarnego pieprzu 2 szczypty soli 4 łyżki oliwy

Eat me! Fit me!
Świąteczna zupa grzybowa 107

oszczędna 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietanki 18-30 % 1 garść suszonego makaronu łazanki 1 łyżka, siekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Rosół wlewamy do garnka . Cebulę, czosnek, obieramy, siekamy i dusimy na maśle. Jak będą miękkie i rumiane, dokładamy pokrojone w paski boczniaki(...)wrzenia i gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie bulgotała tylko „pyrkała” jak to mówiła kiedyś moja babcia Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wsypujemy makaron łazanki i gotujemy do momentu, aż zrobi się miękki, czyli około 15 minut może krócej, zależy od makaronu. Na koniec zabielamy śmietanką, doprawiamy mielonym, najlepiej świeżo, czarnym pieprzem i natką pietruszki

Ogrodnik w podróży