zrobić? Wystarczy ugotować łazanki, pokroić warzywa a nastepnie połączyć je z kawałkami wędzonej makreli. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedź go, a następnie przelej zimną wodą, żeby go schłodzić i żeby się nie posklejał. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Pora umyj(...)ściereczce i posiekaj. Wymieszaj w miseczce oliwę z solą i pieprzem. Obierz starannie rybę – ważne jest, żeby palcami sprawdzać, czy nie kryją się w niej ości. Wymieszaj delikatnie makaron z kawałkami ryby, cebulą, porem, koperkiem i oliwą. Składniki 1 wędzona makrela pęczek koperku 1 mała cebula 5 cm pora kilka szczypt czarnego pieprzu 2 szczypty soli 4 łyżki oliwy
Eat me! Fit me!oszczędna 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 150 ml słodkiej śmietanki 18-30 % 1 garść suszonego makaronu łazanki 1 łyżka, siekanej pietruszki sól, pieprz do smaku Rosół wlewamy do garnka . Cebulę, czosnek, obieramy, siekamy i dusimy na maśle. Jak będą miękkie i rumiane, dokładamy pokrojone w paski boczniaki(...)wrzenia i gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie bulgotała tylko „pyrkała” jak to mówiła kiedyś moja babcia Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie wsypujemy makaron łazanki i gotujemy do momentu, aż zrobi się miękki, czyli około 15 minut może krócej, zależy od makaronu. Na koniec zabielamy śmietanką, doprawiamy mielonym, najlepiej świeżo, czarnym pieprzem i natką pietruszki
Ogrodnik w podróżylubię marnować żywności, dlatego z resztek produktów i tego, co mam w lodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki) 5 jajek 200g liści szpinaku 4 plasterki wędzonego boczku(...)kostkę. Boczek pokroić w paski. 2. W miseczce roztrzepać jajka, dodać szpinak, cukinię, boczek, zioła, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wsypać makaron, następnie wlać wymieszaną masę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut. 4. Zapiekankę można podawać z pomidorkami koktajlowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcitylko na obiad, ale też na kolację. Większość dań tego typu doskonale smakują ze sosem czosnkowym domowej roboty, który przygotowałam tutaj (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250g makaronu świderki 200g kiełbasy lub innej wędliny, którą mamy w lodówce 300g pieczarek 2 cebule 200ml śmietanki 18% 2 jajka 100g startego żółtego sera 2 łyżki masła+ do wysmarowania formy sól, pieprz(...)dowolne zioła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na dwóch łyżkach masła. Dusić do momentu odparowania wody, doprawić obficie pieprzem i posolić. 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy wędlina się trochę zrumieni, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć, aż cebula
Danka Pichciświęta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka makaronu łazanki 1/2 szklanki maku 30g suszonych śliwek 30g suszonych moreli 30g daktyli 30g migdałów garść(...)maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód i pozostałe składniki. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Zdjąć z ognia. 6. Do przygotowanego maku dodać ostudzony makaron i delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcikokosowego to pomysł na szybki i smaczny obiad. Idealnie sprawdzi się w tygodniu, gdy po pracy jesteśmy zbyt zmęczeni, aby długo stać w kuchni. Możemy go podać z ulubionym makaronem lub ryżem, a całość na pewno Wam zasmakuje. Polecam wypróbować zwolennikom szybkich dań! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z kurczaka 1 marchew kawałek selera (około(...)kawałek pora (około 10-12 cm) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia ulubiony makaron lub ryż (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Odstawić na 15-20 minut. 2. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć
Danka Pichciszybki obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 g makaronu penne 150 g startego żółtego sera sól, pieprz, ostra papryka w proszku kawałek papryczki chili (opcjonalnie) 1 i 1/2 szklanki wody świeża bazylia lub suszona 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)dodać mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić. 2. Dodać na patelnię pomidory z puszki. Poddusić 2-3 minuty. Wsypać makaron. Całość zalać wodą. Doprawić ponownie solą, pieprzem. Dodać pokrojoną papryczkę chili. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 10-12 minut, aż makaron zmięknie. 3. Całość posypać startym serem i bazylią
Danka PichciDlatego czasami używam ich jako dodatek do sałatek lub ciast. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszną i pożywną sałatkę makaronową z kurczakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 200 g filetu z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka kukurydzy (140 g po odsączeniu) 1 mała puszka czerwonej fasoli (60 g po odsączeniu) przyprawa gyros(...)ketchupu pikantnego 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej garść ziaren słonecznika (ja użyłam Bio Pestek słonecznika firmy Polskie Młyny) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa (jeżeli ktoś nie lubi to może być tylko sól
Danka Pichciczasami takie dni, że brakuje mi pomysłu na obiad. Wówczas sięgam po makaron, który moi domownicy uwielbiają, a do niego staram się przygotować jakiś pyszny sos. Dzisiaj zrobiłam bezmięsny sos pomidorowy z cukinią z dodatkiem świeżych ziół. Przygotowanie tego dania zajęło mi około pół godziny i wszystkim smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 nieduża cukinia(...)Smażyć około 2-3 minut. W międzyczasie parę razy przemieszać. Na patelnię dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę jeszcze poddusić i dodać świeże lub suszone zioła. 3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć na patelnię i wymieszać ze sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci