Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. To stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań. Ponieważ makaron pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, może być również dietetycznym daniem dla chorych na cukrzycę. Kolor makaronu czarnego uzyskiwany jest przez dodanie naturalnego barwnika(...)kałamarnicy. Kolorowe spaghetti z krewetkami. Składniki (ilość dopasowujemy według potrzeb) : - jasny makaron spaghetti - czarny makaron spaghetti al nero di sepia - krewetki królewskie (podgotowane) - ½ szklanki białego wina - czosnek - szalotki bananowe - masło niesolone - olej sezamowy - natka pietruszki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieoprz kolorowy - chilli w płatkach - suszona natka kolendry - skórka starta z 1 wyparzonej cytryny Ponieważ danie przygotowuje się bardzo szybko
mojewypiekiinietylkozarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia". Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką. Włoska zupa pomidorowa z makaronem 550 g pomidorów (obranych i bez gniazd nasiennych, posiekanych
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejsza propozycja jest i była ugotowana, z racji upodobań i możliwości domowników, tylko i wyłącznie dla mnie. Nie było mielenia, nie było mięcha, były makarony. Dwa, niestety ten pierwszy, z racji kiepskiego gatunku makaronu, okazał się zdecydowanie niefotogeniczny. Drugi, ten mój, była bardzo apetyczny i pachnący (śmierdzący???) a i zdjęcia nawet się udały. Najszybszy obiad jak w życiu
Dzieje kuchennej Wiewiórydzisiaj dla Was wyjątkowe danie. Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie. Makaron Soba w buraczanym pesto 2 średnie buraki 100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołami po szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej; 1 mały ząbek czosnku 3 pęczki makaronu Soba
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie mini kolanka) 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 pomidory ( u mnie żółty i czerwony) 1/2 cebuli majonez sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku Sposób wykonania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy. 2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Studzimy i drobniej
Kuchnia domowa Aniświeżej bazylii 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek parmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino) sól, pieprz Wszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu. Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu(...)obecny w nim parmezan. Makaron odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy usmażonego kurczaka oraz przygotowane pesto. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie nakładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią
upichcicSałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji. Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok. Składniki: -szklanka makaronu ryżowego -jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka -groszek lub kukurydza konserwowa -kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 ) -papryka -3 duże liście kapusty pekińskiej -kawałek pora(...)łyżki posiekanego świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską
Maminek kulinarnySkładniki: 1,5 kg pomidorów główka czosnku 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego oliwa sól pieprz Zielony makaron: 1 duże jajko 150 ml mleka 100 ml wody mineralnej gazowanej 2/3 szklanki mąki szczypta soli garść posiekanej pietruszki garść posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku(...)przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło
Smakowity Blog KulinarnyProste i szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają. Składniki: 4 jajka 2 szklanki makaronu np świderki 1 pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 cebula sól, pieprz mielony Kamis olej do smażenia 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki Wykonanie W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni rozgrzewamy(...)olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, kiedy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz ugotowany makaron, podsmażamy. W miseczce rozkłócamy jajka, dodajemy mąkę, sól, pieprz, mleko, mieszamy, wylewamy na patelnię, mieszamy aż jajka się zetną całkowicie
Z Majeczką w kuchniciepło w dwóch wersjach bezmięsnej lub mięsnej. Oto moja dzisiejsza propozycja. Składniki: spaghetti razowe mieszanka warzywna mrożona "chińska" olej sezamowy sól papryka słodka i ostra pieprz jasny sos sojowy Makaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron
chwile dla mnieRozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Podzielić ciasto na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić (grubość makaronu zależy od nas). Rozsypać kluski po stolnicy do wyschnięcia min. 15 minut. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente około 15 minut. Prosto i smacznie
Projekty ze smakiemSkładniki: truskawki świeże 1 kg, woda 3 litry, sok z cytryny 2 łyżki, cukier 2 szklanki, makaron świderki 2 szklanki, śmietana 12% - do smaku truskawki obrać z szypułek i opłukać, wsypać do garnka wlać wodę, sok z cytryny i cukier i zagotować następnie wsypać makaron i gotować około 12 minut na mniejszym ogniu zupę zostawić do wystudzenia i podawać chłodną
W Mojej Kuchni LubięWychodzą 4 porcję po 50 g makaronu, 125 g indyka, 175 g sosu Przygotowanie : CZYTAJ DALEJj
Sylwetka Od KuchniSkładniki: 200 g makaronu ryżowego, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez
Aga w kuchniSkładniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego, 3 łyżki ketchupu, 4 jajka ugotowane na twardo, 4 łyżki szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 4 łyżki startego żółtego sera. Przygotowanie: Makron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na dnie szklanek układamy po 2-3 łyżki makaronu ryżowego. Następnie dodajemy majonez i posiekany szczypiorek. Kolejną warstwę
Aga w kuchni