makaron - 33044 przepisów (strona:500/2203)

Wędzony łosoś i krewetki zapiekane w bechamelowym sosie 191

polecam:)  Składniki: 70 gr masła 200 gr wędzonego łososia 200 gr gotowych krewetek 300 ml Béchamel sos- znajdziesz tutaj ok 100 gr swieżo startego parmezanu sól 250 gr makaronu fettuccine lub spaghetti Wykonanie: Gotujemy ok 250 gr makaronu- spaghetti lub według uznania :) Szykujemy sos béchamel  z dodatkiem jednego ząbka czosnku ( przeciśniętego przez praskę )   Nasmarowujemy masłem naczynie(...)resztę masła zostawiamy ). Kładziemy na dno połowę makaronu. Na makaron kładziemy plastry wędzonego łososia I krewetki. Zalewamy połową sosu béchamel I posypujemy połową parmezanu. Przykrywamy , resztą makaronu, polewamy pozostałym sosem I posypujemy parmesanem. Kroimy masło na małe cząstki I dajemy na górę potrawy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C I pieczemy ok 15-20 min. Obiad gotowy. Życzę smacznego

Smaki Edyty
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 881

konserwowego 1/2 słoika marchewki konserwowej szklanka posiekanych konserwowych pieczarek 200g wędliny lub mięsa 1 biała część pora pęczek posiekanego szczypiorku posiekana natka pietruszki 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę  wraz z zalewą. Odstawiam na jakiś kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*.  Jajka gotuję na twardo(...)siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora w półtalarki.  Przyprawy z zupek mieszam z jogurtem i majonezem.  Do makaronu dodaję wszystkie składniki, na końcu mieszając z jogurtowo-majonezowym sosem. *   zabieg ten spowoduje, że makaron nie wchłonie aż tyle płynu, a więc zapobiegnie to dodawaniu      kolejnych

W kuchni Karmel-itki
Łazanki 167

samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję w kwadraciki, na kształt makaronu(...)wrzucić do gotującej się wody. Dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie, gotować aż kapusta będzie miękka. W między czasie można przygotować resztę składników. Makaron zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już gotowe, na na patelnię dołożyć dokładnie oczyszczone

Zgrabne Gotowanie
Rosół po Naszemu 318

rosołowa drobiowa (użyłam  Rosół z kury Kucharek ) 4 ziarenka  ziele angielskie całe Prymat 2 listki laurowe pieprz natka pietruszki ( nie dodałam, bo dziecko mocno protestowało:) Walcowana Krajanka Makarony Czanieckie  (można użyć inny) Wykonanie: Na bardzo małym płomieniu gotujemy skrzydełka drobiowe, na bieżąco zbierając tworzące się szumowiny. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe. Gdy wywar z mięsa jest już(...)kostkę rosołową. Następnie wyciągamy skrzydełka i warzywa, sam wywar przecedzamy przez sitko. Do odcedzonego wywaru wkładamy marchewkę. Mięso ze skrzydełek obieramy z kości i skóry i odkładamy na talerzyk. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W głębokim talerzu układamy ugotowany makaron, wokół makarony układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, na makaron wykładamy obrane mięso

Blondynka Gotuje
Penne z tuńczykiem i pomidorami 95

Makaron , pomidorki, tuńczyk i ......lampka wina - tylko tyle mi potrzeba , aby poczuc się jak w niebie :) Takie pyszne a przygotowanie trwa dokładnie chwilkę :) Polecam te szybkie i pyszne danie. Szczególnie polecam miłośnikom makaronu i tuńczyka ;) Składniki dla 4 osób                 1 puszka tuńczyka w oleju 500 g makaronu penne 1 puszka pomidorów krojonych(...)świeże 2 żąbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanycj listków bazylii 100 ml białego wina pieprz sól 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania  Ugotuj makaron al dente. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut , mieszając. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka a la lazania 167

mnie w domu wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, tym razem pokombinowaliśmy z makaronem i wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :) Składniki: - 1 opakowanie makaronu lazania - 40 dag pieczarek - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 40 dag szynki - 1 puszka kukurydzy - 2 cebule - 25 dag startego żółtego sera - keczup - sól i pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki(...)miąższ, kroimy w kostkę i podsmażamy. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Podsmażone warzywa, wędlinę i kukurydzę przesypujemy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników, ostatnią warstwą jest makaron. Pieczemy w 180 C przez 20 minut, następnie wyciągamy posypujemy startym serem

Zainspirowana w kuchni
Zapiekanka chińska 140

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, mieszamy i smażymy przez chwilę. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekany szczypiorek, mieszamy *** *** Makaron z zupek chińskich rozdrabniamy, przesypujemy do naczynia żaroodpornego i wsypujemy wszystkie przyprawy zawarte w opakowaniu. W mojej wersji użyłam zupki pikantnej i serowej *** *** Całość zalewamy wrzątkiem tak by makaron był(...)całości zakryty, mieszamy *** *** Odkładamy na kilka minut, do momentu, aż makaron napęcznieje *** *** W międzyczasie przygotowujemy sos. Śmietankę mieszamy z ketchupem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Sos dodajemy do makaronu *** *** Mieszamy *** *** Dodajemy wcześniej przygotowany boczek z pieczarkami i warzywami *** *** Mieszamy i całość posypujemy startym żółtym serem (u mnie gouda i mozzarella) *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez

Blog z Apetytem
Sałatka imprezowa (makaronowa z kurczakiem, fetą i słonecznikiem) 24

opcja niż kanapki. Te codzienne sałatki składają się głównie z warzyw, są lekkie i pożywne. Z tego też powodu bardzo miłą odmianą było zjedzenie sałatki, gdzie głównymi składnikami jest makaron i kawałki kurczaka. Do tego nieco słonecznika, rukola, suszone pomidory i słony ser sałatkowy, który bardzo fajnie równoważył słodycz sosu z dodatkiem miodu. Dla mnie niebo w gębie. Oj, zapomniałam(...)balsamiczny. Ta sałatka świetnie się sprawdzi na wszelkiego rodzaju imprezy, święta i rodzinne uroczystości, czyli zawsze wtedy, kiedy oczekujemy gości. 2 piersi z kurczaka + ulubione przyprawy 250 g ulubionego makaronu około 1/2 op. sera sałatkowego (favita) 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy 2 garście rukoli 2 garście słonecznika lub ulubionych orzechów (u mnie słonecznik + słupki migdałowe

Smaki Na Talerzu
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 28

które możecie zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Bardzo prosta do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Większość prawdopodobnie macie juz w domu. Składniki: Sałatka: 2 szklanki ugotowanego makaronu 300 g tuńczyka z puszki 1 pomidor 1 średnia czerwona cebula 1 ogórek wężowy garść natki pietruszki 1 mala puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek(...)pieprz do smaku 2 łyżki gorącej wody szczypta pieprzu kajeńskiego Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na sos. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, powinien on być ugotowany al dente. Ugotowany makaron odlać, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Ogórek, pomidor i cebulę pokroić w kostkę i przełożyć

Pani M - kuchnia smakowita
Przepis na Ramen 32

książkę, która to jest swoistego rodzaju pamiętnikiem po smakach Japonii i opowieścią o wszystkich elementach idealnego Ramenu, również jego historii. „Ramen jako danie składa się z alkalicznego makaronu oraz czterech ważnych elementów: wywaru, tare, oleju smakowego oraz dodatków […] Tare jest w Ramenie głównym źródłem smaku, rodzajem skoncentrowanego sosu, który służy do przyprawienia wywaru. […]” PRZEPIS NA RAMEN(...)Składniki na 4 porcje: 1400ml wywaru z kurczaka 120ml shio tare – przepis poniżej 400g makaronu ramen 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem dodatki: cukinia, kapusta pekińska, kapusta czerwona, marchewka, jajka na twardo na shio tare: 500ml wody 20g suszonych shiitake 20g suszonych i solonych rybek np anchois płat wodorostów kombu 32g soli Jak przygotować ramen: Najpierw przygotowujemy shio tare. Kombu

Dorota Smakuje
Tagliatelle z boczniakami 27

Makaron tagliatelle z boczniakami i szpinakiem w śmietanowym sosie. Pyszny, aromatyczny i szybki posiłek w kilkanaście minut. Czas przygotowania:   35 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 300g makaronu tagliatelle 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 250g boczniaków 200g szpinaku 200g śmietanki 30% sól pieprz 1. Makaron gotujemy około 8 minut, żeby wyszedł(...)myjemy i osuszamy. Dodajemy do szalotki i smażymy tak żeby się zarumieniły. 3. Następnie wlewamy śmietankę i po chwili dodajemy liście szpinku. 4. Całość smażymy żeby liście zmiękły. Dodajemy makaron, doprawimy solą i pieprzem. Gotowe… Samacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój  Instagram ,   Facebook ,  Tik Tok  oraz  YouTube . Artykuł Tagliatelle

karolgotuje
Gyrosowa sałatka z makaronem orzo 33

mamy drugie śniadanie z głowy. Pisałam już, że wychodzi jej bardzo dużo? PS. Dodałam do niej groszek konserwowy, ale jakoś mi do niej nie pasował około 250-300 g makaronu orzo 2 filety z kurczaka przyprawa gyros mały słoik marynowanych pieczarek 4-5 ogórków konserwowych 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku (ale następnym razem bym pominęła) 1 czerwona(...)papryka kawałek żółtego sera 3 łyżki majonezu 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3-4 łyżki ketchupu sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa, skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie mięso smażymy na rozgrzanej

Smaki Na Talerzu
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 29

które możecie zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Bardzo prosta do zrobienia i nie wymaga wielu składników. Większość prawdopodobnie macie juz w domu. Składniki: Sałatka: 2 szklanki ugotowanego makaronu 300 g tuńczyka z puszki 1 pomidor 1 średnia czerwona cebula 1 ogórek wężowy garść natki pietruszki 1 mala puszka kukurydzy Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek(...)pieprz do smaku 2 łyżki gorącej wody szczypta pieprzu kajeńskiego Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na sos. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, powinien on być ugotowany al dente. Ugotowany makaron odlać, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia. Ogórek, pomidor i cebulę pokroić w kostkę i przełożyć

Pani M - kuchnia smakowita
Makaron z bakłażanem à la Moussaka 22

Makaron z bakłażanem à la Moussaka to pomysł na doskonały obiad, który przygotujecie w mgnieniu oka. Pyszny i syty. Makaron ten to moja zupełna wariacja na temat kuchni greckiej. Moussaka – czyli chyba jedno z najpopularniejszych greckich dań – to zapiekanka, podobna do lasagni, chociaż różni je pare aspektów. Pierwszym jest fakt, że Moussaka nie ... Artykuł Makaron z bakłażanem

Pogotujmy.pl
Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą 28

spędzonej w lodówce. Sałatki makaronowe uwielbiam polewać sobie już na talerzu ketchupem. Tym razem zrobiłam sałatkę, którą już na wstępnie wymieszałam z pikantnym ketchupem. Do tego odrobina oliwy, by makaron nie posklejał się ze sobą oraz dodatki w postaci papryki, czarnej fasoli z puszki i podsmażonych pieczarek. Prosto, a pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej. Jedyne czego mi tutaj zabrakło(...)czegoś zielonego do posypania sałatki (natki lub dymki). 200 g drobnego makaronu 250 g pieczarek około 140 g czarnej fasoli z puszki 1 czerwona papryka 1 cebula (dałam czerwoną) 3 łyżki ketchupu 1-2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła lub oliwy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania