Dobrze ugotowany makaron potrafi wzbogacić smak każdej potrawy. Gotowanie makaronu to nic trudnego, o ile zastosujemy się do kilku zasad. Zobacz jak ugotować makaron... Jak ugotować makaron - zasady: Na 1 l wody musi przypadać 100 g makaronu. Jeśli do wody dodamy po łyżce soli i oleju, makaron nie będzie się kleił w czasie gotowania i po wyciągnięciu. Wrzucamy(...)woda się zagotuje. Pamiętajmy, by dobrze zamieszać. Czas gotowania podany jest na opakowaniu i warto go kontrolować. Co jakiś czas należy mieszać, by makaron nie posklejał się lub nie przywarł do dna garnka. Pod koniec gotowania wyłówmy 1 makaron i spróbujmy, czy jest odpowiednio miękki. Polecam przepis na pyszny makaron z tuńczykiem ! Post Jak ugotować makaron pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z surimi i makaronem chińskim (można użyć sojowego lub ryżowego) to idealna sałatka na imprezy wszelkiego rodzaju, począwszy od urodzin, poprzez obecny sezon grillowy, a kończąc na Sylwestrze ;) Do sałatki tej koniecznie polecam makaron chiński (te długie, cienkie, przezroczyste niteczki), który można dostać praktycznie w każdym hipermarkecie w dziale z azjatycką żywnością. Sałatka ta na pewno przypadnie do gustu(...)postaci zamrożonej, a do spożycia nadają się już po rozmrożeniu (nie trzeba ich obrabiać termicznie). Inspiracja do przepisu: Danka pichci . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z surimi i makaronem chińskim – Składniki: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g) 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania
Kulinarne PrzebojeDzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy. Makaron z sosem i brokułami Składniki(...)duży brokuł 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju
codojedzeniaDzisiaj przygotowałam dla Was coś bardzo szybkiego, a do tego pysznego;) Jeśli jesteście zabiegani, zapracowani, czy zwyczajnie nie macie ochoty stać przy kuchni, a macie ochotę
Kuchnia Pełna PasjiPrzed chwilą ugotowany, wspaniały sos pomidorowy do makaronu z suszonych pomidorów. Muszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż(...)bavete Odlej olej z pomidorów. Dodaj czosnek, bazylię, śmietankę i wodę. Zmiksuj i wlej do garnka. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj sos przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Wybrałam makaron podobny do spaghetti zwany bavete. Odcedź makaron ale zachowaj szklankę wody do rozcieńczenia sosu. Przelóż makaron do garnka i wymieszaj z sosem
codojedzeniaSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna PasjiBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj mamy dla was kilka słów na temat makaronu. Powiemy wam jak zrobić idealny domowy makaron. Ale najpierw zdanie lub dwa teorii. Otóż od zawsze ścierają się ze sobą dwie szkoły. Zawsze zwykliśmy mawiać, że Otwocka i Falenicka (to taki żarcik dla mieszkańców Warszawy), ale tym razem bliżej prawdy będziemy, jeśli powiemy, że polska i włoska. Otóż w Polsce nikt(...)chyba nie wyobraża sobie tradycyjnego domowego makaronu bez jajek. Im tych jajek więcej tym lepiej. Odwrotnie niż we Włoszech. Tam tylko mąka i woda. A mąka to tylko semolina z pszenicy durum, czyli nie jakakolwiek, tylko ta jedna konkretna. A jak my robimy? To zależy, my opracowaliśmy własną strategię. Jeżeli do zupy to tylko po polsku (czyli bez jajek
Marder&Marder ManufactureSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasji