makaron ze szpinakiem - 3629 przepisów (strona:185/242)

Spaghetti z dynią i szpinakiem 85

Dynia czyli jesień. Ostatnio bardzo często gości na moim stole. Dynia sama w sobie ma dość wyrazisty smak i dlatego nie potrzebuje zbyt dużo dodatków. Dzisiaj

Do Garów!
Sałatka z młodych ziemniaków z pesto 114

samo, jak klasyczne pesto do makaronu, czyli miksując zieleninę z oliwą, czosnkiem i serem. My zrobiliśmy mały przekręt i nasze pesto powstało na bazie szczawiu! Kwaskowaty, mocny w smaku nadał całości charakteru i doskonale połączył się ze słodkimi, młodymi ziemniakami. Jeśli nie masz szczawiu możesz użyć rukoli, albo zastąpić go szpinakiem albo pietruszką (w jej przypadku należy być oszczędnym

Niedzielny kucharz
Wiosenna sałatka z tortellini 249

bądź podwieczorek, za to te z dodatkiem makaronu czy ryżu świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy w porze obiadu. Właśnie taką sałatkę chcę Wam dziś zaproponować: z wiosennymi nowalijkami i tortellini służącymi jako składnik sycący ;-) Robi się ją dosłownie chwilę, a jak smakuje... pycha! SKŁADNIKI 1 paczka tortellini z ricottą i szpinakiem 1 średni ogórek 1 pęczek rzodkiewek

Czary - gary w kuchni
11 przepisów z oliwkami 172

przygotowuję dania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z kaszy

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaki ze Szpinakiem zapiekane w Cieście + łosoś czyli spóźnione Środowe Rybki odc.28 158

Lubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Niedzielny obiad – pikantny kurczak 235

Pikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piersi kurczaka w boczku, w sosie śmietanowo-szpinakowym oraz zielona soczewica 167

makaron z warzywami.  Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą. A piszę o tym wszystkim, bo dzisiejsze danie to właśnie idealny przykład. Jest jedno, a i tak dzieci jedzą inaczej. Franek nie lubi boczku, więc dostaje samego kurczaka, szpinak uwielbia

bistro mama
TU I TAM nr 19. Pasta nie jedno ma imię. Pappardelle e maltagliati. List o szczęściu. 167

dzisiejsze wpisy na portalach internetowych i "domowy rosół" instant z gorącego kubka.... Mój list o szczęściu pisałam na grubych linijkach pappardelle i dużych płatach maltagliati . Do ciasta na makaron dodałam garść czosnku niedźwiedziego, którego zapas nadal znacznie podnosi wartość mojej zamrażarki. Po rozwałkowaniu nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że ciasto przypomina piękny arkusz papieru czerpanego ... Chciałam, żeby pasta była najważniejsza(...)Palcami powoli zgarniać mąkę z brzegów i łączyć z jajkami. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie formować grudki. Dodać posiekany i odparowany na patelni czosnek niedźwiedzi (podobnie jak szpinak zawiera dużą ilość wody, więc odparowania, zwłaszcza w przypadku mrożonego, jest konieczne). Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta, które nie lepi się do rąk.  Przełożyć do miski, nakryć ściereczką

KUCHARNIA
Zbilansowana dieta 97

zdrowe, domowe jedzenie! Zobaczysz, że po pewnym czasie rezultaty pojawią się same! Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini i kurczakiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień(...)potrzebujesz następujących składników. Mięso: 2 steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych buraków ćwikłowych 0,5 kg dyni 1,2 kg ziemniaków Paczka szalotek albo ze 3 małe cebule żółte Por Nabiał: Kozi ser twarożkowy (50 g) Mała

Niedzielny kucharz
Sałatka z tortellini ze szpinakiem 54

Szybka, prosta i bardzo pożywna sałatka na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia oraz na lunch do pracy. Wykorzystałam świeże tortellini z szynką dojrzewającą, do tego garść

Kulinarne Inspiracje
Makaronowe zwijańce z dynią i orzechami 159

  Dynia, dynia, dynia – „fanfary”. Tadam ; ) Skoro jesień w pełni, to pora na kolejny przepis z dynią. To „coś” podpatrzyłam u

Szybko Tanio Smacznie
Pieczony łosoś z miodowej marynacie 160

Upieczenie łososia do trudnych rzeczy nie należy. Jednak, aby nadać mu wyjątkowy smak bardzo ważna jest marynata. Pieczony łosoś z miodowej marynacie jest delikatnie słodki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Restauracje w Warszawie - Gdzie warto zajrzeć? 42

również miłośnicy makaronów i świeżych sałatek, zatem każdy znajdzie tu dla siebie coś ciekawego. 5. Restauracja Antresola Antresola to piękne wnętrza, zdrowa kuchnia i uniwersalne menu, w którym każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Kuszą zestawy lunchowe, w których może znaleźć się zupa z czerwonej soczewicy, udko z kurczaka z dodatkami lub tagliatelle z tygrysimi krewetkami i szpinakiem, kuszą dania(...)spróbować dań sporządzanych zgodnie z tradycją. W zestawach lunchowych pojawia się m.in. czerwone curry z wołowiną, kurczakiem lub tofu, żeberka w sosie słodko kwaśnym z ananasem oraz warzywa z makaronem udon. Można tu również spróbować słynnych tajskich zup Tom Kha i Tom Yum Kung, można postawić na danie z kapustą Pak Choi. Możliwości jest sporo, a w pięknym wnętrzu każde

Kuchcik gotuje
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 185

Pęczek pietruszki i lubczyk łamiemy na pół i obwiązujemy bawełnianą nicią.   Pokrojone warzywa, suszone i świeże grzyby, czosnek, imbir, chili, kurkumę i ziarnisty pieprz, olej kokosowy, jarmuż lub szpinak wrzucamy do dużego garnka . Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 30 minut dodajemy do gotowania(...)sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie

Karo in the Kitchen