makaron się ugotował, a szynka zrumieniła. Makaron odcedziłam (mama mnie uczyła, żeby do sosu makaronu nie przelewać wodą, bo wtedy sos ładnie przykleja się do niego). No i ten makaron wrzuciłam do szynki, wlałam sos, dołożyłam gorgonzolę i wymieszałam wszystkie podgrzewając tylko kilka chwil. Dosłownie chwileczkę. Patelnię zestawiłam z ognia dorzuciłam uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe (pokrojone(...)typowo serowego sosu, po prostu dolej śmietany kremówki, pobaw się proporcjami ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Ps. Ten sos jakieś trzy lata temu wystąpił przy Kurczaku z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym , zresztą często do niego wracam
Blondynka Gotujerodzaj tradycyjnego neapolitańskiego makaronu o kształcie gigantycznych rurek, zazwyczaj wykonany z pszenicy durum . Paccheri w przeszłości były uważane za makaron dla biedaków “ pasta dei poveri”, ponieważ dużych rozmiarów makaron szybko wypelniał talerz i wydawało się go dużo. W dialekcie " pacchero " oznacza " klaps "( schiaffo) , a zatem paccheri są również nazywane “schiaffoni” . Inną ciekawostką jest fakt, iż podczas wykładania na talerz paccheri(...)swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina Sofietapysznych potraw, ale także coraz śmielej eksperymentujemy w domu przygotowując orientalne dania. Co warto wiedzieć o kuchni azjatyckiej? Które produkty warto znać i kupić do domowej spiżarni? Kuchnia azjatycka Makaron ryżowy i inne produkty, które warto znać Stir-Fry Kuchnię azjatycką cechuje bogactwo smaków, które potrafią zawładnąć każdym podniebieniem. Kuchnia azjatycka Oprócz samego jedzenia kuchnia azjatycka to także cała filozofia(...)całkowitej czystości. Cały proces przyrządzania oparty jest na intuicji i wyczuciu smaku osób przyrządzających posiłki. Makaron ryżowy i inne produkty, które warto znać Kuchnia azjatycka to bogactwo przeróżnych smaków. Wśród wielu używanych składników możemy wyróżnić kilka bardzo znanych. Są to m.in.: Makaron ryżowy. Jest wyjątkowym produktem o delikatnym smaku. W kuchni azjatyckiej stanowi podstawę wielu dań (np. kultowego Pad Thai
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekostkę i usmaż wraz z cebulą na maśle. Gdy cebula i szynka się usmaży zdejmij ją z patelni. Na tej samej patelni rozpuść odrobinę masła i usmaż na niej szpinak wraz z rozdrobnionym czosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka(...)pieprzem oraz ziołami i wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez godzinę w 180 stopniach. Spróbuj także: Warzywne fit frytki marchew buraki ziemniaki pietruszka Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami pierś z kurczaka pomidory brokuły Twarożek na sposób śródziemnomorski twarożek pomidory bazylia
Fit&Fast KitchenKażdy składnik tego prostego dania niesie w sobie spory ładunek zdrowia, tak, że razem tworzą istną bombę przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Komosa ryżowa jest źródłem cennych
Even Better FoodBardzo ekspresowa tortilla / Very quick tortilla 2. Sezonowe quesadillas (możesz dodać dowolne warzywa)/ Seasonal quesadillas (you can add any veggies you want) 3. Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs 4. Rozmarynowe placuszki z cukinii / Zucchini fritters with rosemary 5. Placuszki z cukinii z wędzonym serem / Zucchini fritters with smoked cheese 6. Wegeburgery(...)sauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13. Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese 14. Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15. Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice
Qlinarnie i Qlinarniegłowy”. Lekko go tylko zmodyfikowaliśmy. Do pulpetów nie dodaliśmy kasztanów wodnych, bo akurat nie mieliśmy ich pod ręką Zamiast noodli ryżowych zrobiliśmy noodle z cukinii (możecie oczywiście użyć zwykłego makaronu ryżowego). Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion(...)łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego 2 średnie cukinie Kapustki pak choy, albo mała kapusta pekińska, albo szpinak, albo jakakolwiek sałata, kapusta, lub zielenina jaką macie w domu Mała papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego Łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) Pęczek natki kolendry, szczypiorku, pietruszki
Niedzielny kucharzbrytfance w ziemniakami, aby obiad wygodnie wjechał na stół. Zwróćcie również uwagę na środę i czwartek, kiedy to z jednego mięsnego sosu stworzyłam dwa różne obiady - faszerowane bataty i makaron z sosem! Więcej o przepisach pod każdym z nich. Sporo napracowałam się nad tym menu, dlatego będę wdzięczna za Wasze komentarze. Jeśli plan Wam się podoba i uważacie(...)solą oraz pieprzem. Podawaj posypaną listkami natki pietruszki. Wariacje: Zamiast komosy ryżowej możesz użyć innej kaszy, np. bulgur czy jęczmiennej. Wtorek - Greckie placuszki z pora i szpinaku Spanakokeftedes to greckie placuszki ze szpinaku i białej części pora. Lekka, wegetariańska propozycja na obiad, który można zjeść również bez odgrzewania. Kaszkę kukurydzianą można zamienić na bułkę tartą. ➤czas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwaodpisać na maila. Można także narzekać, że nie ma się czasu, aby zdrowo jeść, albo wpaść do kuchni i przygotować odżywcze, zielone pesto, a w między czasie ugotować pełnoziarnisty makaron. Pesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka odmian tego sosu(...)wskazuje pesto jest zielone, a więc musi być coś zielonego. Tym zielonym czymś może być klasycznie bazylia (liście z jednej doniczki, najlepiej w sezonie), ale także natka pietruszki (pęczek),szpinak (1 szklanka), rukola (1 szklanka), blanszowany jarmuż, mięta itp. Można użyć jednego zielonego składnika, albo mieszać je ze sobą. 2) Orzechy, które są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik
Fitsweet.mesól do smaku oraz sok i skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki. Próbujemy czy curry jest wystarczająco ostre i czy trzeba dodać więcej pasty. Wrzucamy 1-2 garści świeżego szpinaku, a gdy zmniejszy objętość, wkładamy do sosu podsmażone klopsiki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem danie warto posypać kawałkami orzechów(...)karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli - są po... Bitki wołowe w sosie Bitki wołowe w sosie to pomysł na tradycyjny, polski, domowy... Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów Wróciłam po pracy szalenie głodna z ochotą na coś konkretneg... Post Klopsiki w sosie curry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuodpisać na maila. Można także narzekać, że nie ma się czasu, aby zdrowo jeść, albo wpaść do kuchni i przygotować odżywcze, zielone pesto, a w między czasie ugotować pełnoziarnisty makaron. Pesto to zimny, zielony sos o charakterze stricte śródziemnomorskim. Wywodzi się z Genui, miasta we Włoszech. Oryginalne, podstawowe pesto przyrządzane jest na bazie bazylii, istnieje jednak kilka jego odmian. Według(...)wskazuje pesto jest zielone, a więc musi być coś zielonego. Tym zielonym czymś może być klasycznie bazylia (liście z jednej doniczki, najlepiej w sezonie), ale także natka pietruszki (pęczek),szpinak (1 szklanka), rukola (1 szklanka), blanszowany jarmuż, mięta itp. Można użyć jednego zielonego składnika, albo mieszać je ze sobą. 2) Orzechy, które są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik
Fitsweet.memakaronowa z pesto z pieczonej papryki i nerkowców, z dodatkiem mozzarelli, pomidorków i rukoli. Oczywiście można ją dowolnie modyfikować, pasować będzie dodatek oliwek lub suszonych pomidorów, rukolę można zastąpić szpinakiem. Pyszna sałatka, idealna na lunch na wynos, dobrze przechowa się w słoiku. Print Sałatka makaronowa z paprykowym pesto Sałatka makaronowa z pesto z pieczonej papryki, parmezanu i nerkowców, z dodatkiem(...)strony. Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto. Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę
Cooking for Emilyświeże warzywa. Wrapy z szarpanym kurczakiem Przepis na wrapy z szarpanym kurczakiem Składniki na wrapy z szarpanym kurczakiem szarpany kurczak przygotowany według tego przepisu – klik 4 pszenne tortille szpinak – 2 garści rukola – 2 garści 4-5 plastrów ananasa z puszki (świetnie sprawdzi się też świeży) jogurt naturalny – 2 łyżki majonez – 2 łyżki mały ząbek czosnku sól, pieprz(...)Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem. Rukolę wymieszaj ze szpinakiem. Na każdej z tortilli rozsmaruj porcję sosu jogurtowego, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Rozłóż na nim równą warstwę szpinaku wymieszanego z rukolą. Po środku, na dole każdej z trotilli wyłóż porcję szarpanego kurczaka oraz kilka kawałków ananasa. Zwijanie tortilli
okolicepalnika.plricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami(...)Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni
Moja smaczna kuchniaczarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta(...)brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchnia