charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam(...)dziś jednak powstrzymałam się od 'niezdrowego połączenia' :) Wam, oczywiście, w talerze zaglądać nie będę więc śmiało podajcie ryż, bo tutaj wspaniale pasuje wizualnie :) Polecam! * łosoś- 300 g * szpinak- (u mnie mrożony)* * cebula- 1 szt. * czosnek- 4 ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól
Kraina Miodem PłynącaKlasyczna carbonara zostanie uzupełniona pieczarkami. Danie to nabierze głębi oraz głębszego smaku. Pieczarki powinny często gościć w Waszych daniach ze względu na ich właściwości. Grzyby te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche 2. Resztka szpinaku, jarmużu, inne zieleniny U mnie zwykle lądują w koktajlu owocowo-warzywnym Sprawdzą się doskonale(...)odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej wersji. W wersji wytrawnej może to być tuńczyk, zielony groszek, cukinia, marchewka, szpinak Budyń – kasza jaglana/ryż zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie lub słodką przekąskę Dodatek do koktajlu – zblendowane z owocami sprawią, że koktajl stanie się pożywnym posiłkiem
HealthyCreationsSuperiore na warsztaty O makaronach i winach , tego nie da się wyrazić w słowach! Było nam opowiadane i podawane, co stanowiło miłą odmianę po tygodniach spędzonych w kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona
GRUBY WAŁEKzdrowy obiad z piersią kurczaka ? Dzisiejszy kurczak w sosie szpinakowym z curry jest bardzo szybki w przygotowaniu, idealny jeśli nie macie dużo czasu na gotowanie. Pierś z kurczaka ze szpinakiem jest delikatna, kremowa i pyszna. Sos idealnie komponuje się z rozgrzewającym aromatem mięsa w przyprawie curry. W sosie idealnie sprawdzi się ser typu feta, ale jeśli za nim nie przepadacie(...)serowo- szpinakowym z fetą idealne smakuje z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na kurczaka :) Zobaczcie również mój przepis na gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią: Kurczak w sosie szpinakowym z curry, składniki: 500 g piersi kurczaka, ok. 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, cebula, 2-3 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek
Lekcje w kuchniDzisiaj pomysł na wspaniałą lasagne. Do tej pory w naszym domu ta potrawa gościła głównie w postaci wegetariańskiej ze szpinakiem i beszamelem lub z mięsnym sosem bolognese i także z beszamelem. Jednak ile razy można robić to samo, kiedy w kuchni tyle wspaniałych produktów i przypraw? Tak powstał pomysł, aby klasyczną włoską zapiekankę nieco odmienić. Przeglądając różne książki natrafiliśmy(...)wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego) 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi
Kuchnia od dwojgapasty makaronowe oraz risotto . Korzystając z głębokiej patelni wok, możemy przygotować smaczne dania z kuchni chińskiej np. makaron ryżowy z piersią z kurczaka, sezonowymi warzywami w słodko-kwaśnym sosie. Dania z nadzieniem z sezonowych owoców oraz warzyw Warzywa sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić w farszu do krokietów – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać
Przepiski.plziemniaków, jajka i młodych liści pokrzywy, lekko pikantna, w smaku zbliżona do znanej każdemu szczawiówki to posiłek naszpikowany makro- i mikroelementami, witaminami i nie tylko. Kto się odważy zamienić szpinak na pokrzywę i lekko oraz zdrowo rozpocząć lato? Nie wiem, czy wiecie, ale mamy właśnie sezon na pokrzywę Tak, tak – na pokrzywę. Widzę, że część z Was ma niewyraźne(...)może być również wykorzystane do „suplementacji” przez osoby nadaktywne fizycznie ; ) Jeśli przyjmiemy zasadę „pokrzywa zamiast szpinaku”, możemy po sparzeniu jej wrzątkiem (w celu zneutralizowania kwasu mrówkowego i właściwości parzących) wykorzystać pokrzywę do sałatek, koktajli, dodawać ją do omletów, zapiekanek, zup, makaronów, tart. Aromat skoszonej trawy gratis ; ) Najwięcej pożądanych właściwości i smaku mają młode rośliny, przed kwitnieniem – w maju
Eat me! Fit me!smaku, dodajemy sok z cytryny i chwilę przegotowujemy razem. Następnie dodajemy łososia, a po minucie dorzucamy umyty szpinak i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy posiekany koperek - podajemy z dowolnym dodatkiem, u nas akurat był brązowy ryż, ale sprawdzą się ziemniaczki lub makaron. Smacznego
Plate of Joyprzekładamy do nasmarowanej masłem formy . Na patelni na rozgrzanym maśle ( około 1 łyżki ) podduszamy zamrożony szpinak , jak się rozleci – roztopi i puści sok , dodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle
Ogrodnik w podróżyprzy zakupach omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Sama nie wiem, nigdy go nie jadłam i chyba jak ze szpinakiem ciężko mi było się do niego przekonać. Ale wzięłam byka za rogi, kupiłam paczkę jarmużu i udało się go wykorzystać w 100%. Powstała zupa, makaron na obiad, część powędrowała do porannych kanapek. Okazało się ze jarmuż nie bije, a wręcz dobrze smakuje
Bernika - moj kulinarny pamietniksolą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy brykiety szpinaku i mieszamy, aż do rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchniPrzygotowaliśmy burgery, które zajęły miejsce polędwiczki, gotowej po 20 minutach pieczenia 8. Zagotowaliśmy wodę na ryż, kuskus, kaszę i makaron. 9. Podsmażyliśmy krewetki, do których po chwili dołożyliśmy makaron. 10. Z pieca wyjęliśmy gotowe warzywa i burgery. Wystarczyło już tylko zagotować wodę na ravioli i łączyć poszczególne elementy w gotowe dania. Całość spakowaliśmy w następujący sposób: Cały zestaw lanczy(...)czerwona Papryka żółta Cukinia Brokuł Marchew bio 2 sztuki Szpinak Pieczarki 250 g Brukselka 0,6 kg Rzodkiewki 2 pęczki Cebula 2x Czosnek 2 ząbki Mięso, ryby Mielony indyk 400 g Filet z kurczaka 2x Polędwiczka wieprzowa 0,7 kg Krewetki olbrzymie surowe, mrożone 0,4 kg Kasze, makarony Kasza bulgur 1 szklanka Kasza gryczana niepalona 1 szklanka
Niedzielny kucharzpolejemy nią na przykład chleb czy makaron. W muffinkach jej smak łagodnieje pod wpływem innych dodatków i czujemy jej aromat w sposób subtelny. Oliwę Smaki Śródziemnomorskie kupicie między innymi w Biedronce, a także w sklepach Auchan, Selgros, Leclerc oraz przez Internet we Frisco i Polskim Koszyku. Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem - przepis krok po kroku ➤ czas przygotowania: 20 minut
Chilli Czosnek i Oliwa