zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti. Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie(...)makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole z dodatkiem czerstwego chleba i anchois lub kupić w jednym ze sklepików z regionalnymi produktami i przywieźć do domu. Bistecca alla fiorentinaPrawdziwą dumą kuchni
Chilli Czosnek i OliwaKrakowa!Ale póki jeszcze jesteśmy tu to jednak czasem trzeba coś zjeść!Co tu zjeść jak w lodówce pusto?Puszka tuńczyka, jakiś koncentrat, połowa czerwonej cebuli i resztki makaronu "Kokardek"...Nic więcej konkretnego!Światła nawet nie ma!Ale i z tego da się coś zrobić.Szybko i smacznie.Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy(...)mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty
Kuchnia moimi oczamiDziś Światowy Dzień Makaronu więc i na blogu makaronowy wpis. Pyszna prosta i sycąca sałatka. Tylko trzy produkty wystarczą aby wyczarować coś pysznego na wielki apetyt.składniki:200 g makaronu kokardki, użyłam Czaniecki1 brokuł120 g wędzonego łososiasól,pieprzolej do skropieniaBrokuła podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Zalać wodą i ugotować al'dente. Dobrze osączyć na sicie. Makaron również ugotować(...)dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Do miski przełożyć ugotowany makaron i brokuła. Dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki. Wszystko dokładnie wymieszać. Do smaku oprószyć sola i pieprzem oraz skropić olejem. Ponownie wszystko wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujeDziś Światowy dzień makaronu i trza to jakoś uczcić..Przepis na pyszne klopsiki podpatrzony tutaj. 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz, majeranek na sos: 400 g pomidorów z puszki w całości[ u mnie świeże pomidory i 2 łyżki koncentratu pomidorowego] 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)Prymat 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 100 ml mleka sól, pieprz, cukier przyprawa do dań z makaronu Prymat 1-2 łyżki sosu Salsa Mexicana dodatkowo: makaron Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić
Moje domowe kucharzenieDziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka(...)mozzarelli 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju
karmelowyPostanowiłam ruszyć w podróż, kolejną kulinarną podróż, która przeniesie mnie choć na chwilke do bajecznego domku, malinowej kuchni, do dziecięcych pisków . Do normalnego życia. Biletem na podkarpacie był MAKARON CZANIECKI TARTE. Zrobiłam coś, co na pewno przeniosło mnie tam gdzie chciałam i pozwoliło rozmarzyc się na nowo i oddać wspomnieniom. A najpiękniejsze wspomnienia przychodzą przy gorącym rosole z kaczuchy(...)zawsze wtedy kiedy potrzebuje pewności , że mi wyjdzie na 100%. Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik.I sprawdziłam moje kulki- idealne...! Chrupiące z wierzchu, upieczone w środku i miękkie. Ugotowałam MAKARON CZANIECKI TARTE w osolonej wodzie. Na każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący
Z Kuchni Do Kuchniprzynoszonym daniu i dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. * PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które(...)powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam, że nie poszłam
kolorowotorcikowokońca, chyba jednak wolę cykorię na świeżo, tu było tego wszystkiego za dużo. Po przystawkach czas na dania główne! Każda z nas na jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich to: tagliatelle con il ragu alla bolognese (23 zł) - fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia(...)Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką sosów śmietanowych to chętnie zamówiłabym ten makaron jeszcze raz. Jako ostatnie danie główne otrzymałyśmy makaron z mulami, pomidorami koktajlowymi, szparagami i owczym serem. Lubię owoce morza, ale to połączenie chyba nie zdobędzie mojego serca. Zjadłam większość
Pasja SmakuBucatini to makaron przypominający kształtem popularne spagetti, tyle że z dziurką biegnącą wzdłuż nitek. Kupiłam wspaniałe awokado, miałam nieco rukoli i niewiele czasu na skomplikowany obiad. Pomyślałam w pierwszym momencie o makaronie i pesto... Doprawiłam orzechami włoskimi i aromatycznym olejem z tychże. Myślę, że wielu z Was przypadnie moje danie do gustu... Składniki: 2 dojrzałe awokado 50 g rukoli(...)orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z gorącym
Czerwień i błękitDzisiaj pizza, ale nie na cieście drożdżowym tylko na... makaronie:) Zostało mi trochę ugotowanego makaronu, więc musiałam go do czegoś wykorzystać. A, że bardzo lubimy pizzę, postanowiłam wykombinować coś takiego... Składniki:300g makaronu spaghetti,3 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 cienkie parówki, 150g startego żółtego sera, szkl. mleka, łyżka mąki pszennej, łyżka masła, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, łyżeczka oregano(...)sól, pieprz, 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy.Przygotowanie Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 7 min, odcedzić. Masło stopić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Cały czas mieszając powoli wlewać mleko, gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać z makaronem i wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną cienko kaszą manną tortownicę o śr. 23cm. Wierzch posmarować koncentratem
Z miłości do słodkościtego zrezygnować? Na pewien czas można, ale z czasem chęć jest bardzo silna. Dlatego postanowiłem nieco odchudzić, a przede wszystkim "uzdrowić" klasyczne spaghetti. Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza tym typ makaronu nie ma znaczenia. Kolejnym krokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego na indycze. No i na koniec żółty(...)zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei.Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucam doprawione mięso mielone, szybko
All My Fit LifePierwszy przepis który Wam zaprezentuję to 'pizza' inaczej :)Czasami kombinuję w kuchni. I kiedyś podczas takich kombinacji wyszła mi pizza z makaronu :)Dodatki są oczywiście dowolne. Zobaczcie co ja dziś wyczarowałam ciekawego Więc czytać, oglądać i biegiem do kuchni... Próbujemy!!! :) Placek makaronowy Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 3 jajka 100 ml mleka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz ½ szklanki startego żółtego(...)sera 1 garść szpinaku ½ cukinii 10 pomidorków koktajlowych 5 plasterków szynki 1 łyżka masła Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia
Olikowa kuchniadużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne(...)się na to uparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika
Ratunku obiadJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)smakował bardzo :-) Porcja na duży półmisek żaroodporny, dla ok.6-8 osób. Można przygotować od razu na dwa dni (jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji.Składniki:- 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy
Smaczne Zdrowedressingów na bazie smietany. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i zimno - wedle upodobań. Zresztą.. musicie sami spróbować, aby poznać jej smak! Zapraszamy ((;! Składniki: ok.12 gniazd makaronu szpinakowego typu tagiatelle (lub ok.2 szklanki innego preferowanego lub domowego wyrobu, ale koniecznie szpinakowego) 1 opakowanie (250g) pomidorków koktajlowych 2 spore ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (pojedyncza(...)feta pokrojonego w kostkę 4 łyżki sosu sojowego 1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona
Symfonia Smaków