makaron z - 4500 przepisów (strona:75/300)

Tagliatelle z selerowym pesto 183

włoska zachwyca bogactwem smaków warzyw i oliwy. Wyśmienita mieszanka selera ,parmezanu ,oliwy ,czosnku oraz suszonych pomidorów ,zachwyci nie tylko wegetarian. Polecamy na lekki obiad bądź kolację. Składniki 250 g makaronu tagliatelle 4-5 łodyg selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów 5 łyżek startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść liści selera naciowego garść natki pietruszki sól ziołowa(...)Seler kroimy w plasterki i razem z oliwą ,startym parmezanem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pomidorami blendujemy na pastę (niezbyt drobno) ,do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odcedzamy (pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu ,ok. 50 ml). W garnku mieszamy pesto i makaron (podgrzewamy ,cały czas mieszając) ,dodajemy posiekane liście selera i natki pietruszki ,ponownie

R'n'G Kitchen
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 101

Danie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)niewielkiej ilości masła szklimy cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.  W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.  Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Makaron na zielono 113

Bardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie. Składniki 300 g ulubionego makaronu 300 g świeżego szpinaku 100 g sera pleśniowego (niebieskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sól ,pieprz Przygotowanie   Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym(...)dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Makaron z pesto z fenkułu 132

połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;) Składniki 250 g makaronu Casarecce Siciliane (lub ulubionego) 2 fenkuły pęczek natki pietruszki szalotka 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek łyżeczka pasty imbirowej parmezan sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odsączamy ,zostawiając 50 ml wody z gotowania makaronu. Koper włoski kroimy w piórka ,podsmażamy na oliwie ,miksujemy razem z oliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto dodajemy

R'n'G Kitchen
Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem 145

Cóż tu dużo pisać...makaron palce lizać. Kurczak oblany sosem śmietanowym ,do tego różyczki kalafiora...na dokładkę świeża i aromatyczna natka pietruszki...Yummy! Składniki 250 g makaronu casarecce (opcjonalnie można podać inny) 400 g filetów z kurczaka 300 g różyczek kalafiora 1 duża cebula 200 ml bulionu warzywnego 300 ml śmietany 36% łyżka mąki pęczek natki pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką. Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z szynką w pomidorach 141

Pyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa. Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g makaronu tagliatelle 2 marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 50 ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy(...)ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy sos. Do sosu dodajemy makaron i podgrzewamy około 5 min ,cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i wsypujemy

R'n'G Kitchen
Makaron capunti z papryką 111

Danie dla amatorów makaronów. Ten użyty przeze mnie , capunti jest formowany palcami. Składniki 500 g makaronu capunti 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilkanaście czarnych oliwek kilka gałązek tymianku pieprz sól parmezan Przygotowanie   Makaron ugotowałem we wrzącej osolonej wodzie przez około 13 minut, od czasu do czasu(...)wcześniej umytych i oczyszczonych ), podsmażyłem, aż zmiękły. Zalałem ¼ szklanki wody wymieszanej z cukrem, skarmelizowałem. Oliwki pokroiłem na ósemki. Dodałem tymianek. Doprawiłem solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyłem z makaronem, skropiłem oliwą, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Spaghetti z oliwą i czosnkiem 124

wiemy jak Wy ,ale my uwielbiamy makarony. Zawsze mamy pełny asortyment ;) Danie proste ,szybkie i mega smacznie. Składniki 400 g makaronu spaghetti 4 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii 80 ml oliwy z oliwek sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ,dodajemy posiekany czosnek(...)Lekko podsmażamy. Następnie do oliwy dodajemy odcedzony makaron ,dokładnie łączymy z oliwą ,dodajemy posiekaną bazylię. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para

R'n'G Kitchen
ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO 302

użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś(...)szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Szpinak, bazylię, orzechy, pokrojony czosnek  oraz starty ser blendujemy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Pesto przekładamy do garnka z makaronem, dokładnie mieszamy

Walijskie Pichcenie
Rurki z dymką i marchewką 240

wyrazisty, ostry smak cebuli dymki czy kwaśnej cytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - opakowanie twarożku   homogenizowanego  - sok z połowy cytryny - sól(...)bloga  aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron ugotować al dente, odcedzić i ostudzić. Dymkę wraz z szczypiorem posiekać jak najdrobniej, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę

Świat Smaku
Wegański makaron z bobem i pomidorami 154

ugotowany z odrobiną soli jest doskonałym daniem. Jednak w sezonie, kiedy bobu jest pod dostatkiem postanowiliśmy przetestować inne dania z wykorzystaniem tej rośliny strączkowej. Dzisiaj jedno z nich! :) Wegański makaron z bobem i pomidorami Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - ok. 300 g wegańskiego makaronu - ok. 30 dkg obranego ze skórki bobu - 4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte(...)suszonych pomidorów w oleju - 2 ząbki czosnku - pół cebuli - odrobina słodkiej mielonej papryki - ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich - pieprz ziołowy - sól, pieprz - oliwa Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, aby się nie rozgotował. 1. Odpowiednią ilość ugotowanego bobu obieramy ze skórki. 2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. 3. Na patelnię dorzucamy bób

Bananowe Pole
Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym 148

Makaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce  MALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka bazyliowego pesto pieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny

Wanilia i Kardamon
5 pomysłów na szybki wegański obiad 218

żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam(...)czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt jest zaskakująco

Bananowe Pole
Spaghetti carbonara 193

Spaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.  3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę

Szefowa kuchni
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 193

Ostatnio w kuchni zbytnio się nie przemęczam i przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki(...)orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo! :) * makaron- około 200 g * łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać

Kraina Miodem Płynąca