Chciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna PasjiJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i
Kuchnia Pełna PasjiPropozycja na lekki (dietetyczny) makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Makaron z bazylią, mozzarellą oraz pomidorkami cherry Składniki : makaron wstążki 250 g pomidorków cherry 5 kuleczek małej mozzarelli kubek świeżej bazylii 3 ząbki czosnku główka cebuli oliwa z oliwek sól, pieprz ocet winny Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W pierwszej kolejności gotujemy osoloną wodę na makaron. Do wrzątku wsypujemy makaron i dodajemy trochę oliwy z oliwek. Makaron mieszamy od czasu do czasu. Po ugotowaniu makaronu i odcedzeniu wody wsypujemy makaron do pojemnika i dodajemy
Sprawdzone przepisy kulinarnerobi było największą sztuką. Dlatego tam właśnie tworzenie Ramen, traktowane jest jako 'act'-przedstawienia/odgrywanie- wszystko musi mieć swoje miejsce i czas. Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać(...)balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa). Taki posiłek w mgnieniu oka podawany jest gościom. Ramen należy podawać od razu po przyrządzeniu. Japończycy podają również różne rodzaje makaronów, do różnego typu Ramen w zależności od gęstości zup, mogą być gładkie albo faliste. Wszystko to by lepiej uchwycić smak i aromat dania. Oryginalnie Ramen
KreatywnePinyJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjisłonych dań wykorzystać słodkie, soczyste mandarynki. Teraz wystarczyło tylko wymyśleć to danie. „Lampka” zapaliła się gdy na rybnym stoisku mój wzrok zatrzymał się na dorodnym kawałku miecznika. „Eureka!” Makaron linguine, świeży miecznik, warzywne ragu* i słodka mandarynka, to było danie, o którym podświadomie marzyłam. Nieskromnie powiem, że danie zdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których(...)łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko razem wymieszać na patelni. Oczywiście wszystkie składniki wcześniej przygotowałam i pokroiłam.Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynkąSkładniki na 2 osoby( duże porcje):180 gr makaronu ( u mnie
Mia Cucina SofietaPowinna być zupka, zgodnie z Zupowymi Wtorkami ale zrezygnowałam z niej. Nie miałam smakowitej koncepcji, trudno... Jutro będzie lepiej gdyż zamierzam upiec i Wam przedstawić dorsza
Dzieje kuchennej WiewióryHistoria tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście
Pasje JolkiPASTA Z PESTO I KREWETKAMIKochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z
SMYKWKUCHNIzdanie, potrafił go bronić ,nawet do zawału serca ... Kochał jeść, na szczęście prosto i nie był wybredny. Ale pragnę napisać, że Teściu nie potrafił ugotować NIC. Nawet wody na makaron. Dla niego to była czarna magia... Mógł nie zjeść nawet przez cały dzień, co graniczy z cudem, gdyż Sycylijczyk raz dziennie MUSI mieć makaron. Nawet z oliwą i parmezanem(...)MUSI i cześć. Nam w Polsce trudno jest to ogarnać ,ale ja mialam do czynienia z tym ponad 10 lat... Pasta czyli makaron musi być i basta! I pewnego pięknego dnia stało się! Mieszkałam wtedy w Augusta, to od Avoli jakieś 52 km. Ale doszły mnie i tam wtedy słuchy , co to teść wykombinował. Teściowa leżala sobie spokojnie w szpitalu
Z Kuchni Do KuchniJako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100
My Culinary ArtCzasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie(...)szybkie obiadki gotujemy, a jak mam tylko czas dla siebie, to w kuchni czuję się jak w niebie. Włoska kuchnia to moja ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować. Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości
Moniki SmakołykiWitajcie w środku tygodnia :) Dzisiejsze menu to klimaty włoskie, a więc oliwki, oliwa i makaron. Uwielbiamy wszelkie rodzaje makaronów, a szczególnie te proste, a zarazem wykwintne dania. Dzisiejsze to pomysł na tak naprawdę wiejską kuchnię śródziemnomorską. Proste składniki dostępne w każdej wiejskiej kuchni we Włoszech. Włosi słyną ze swojskich makaronów, domowej oliwy i oczywiście oliwek jak i wspaniałych serów(...)wszystkie składniki dzisiaj znajdziemy w naszym daniu. To danie jest nie lada gratką dla smakoszy makaronów. Zobaczcie co wymyśliliśmy specjalnie dla Was :) Penne z zielonym groszkiem, kalarepą, oliwkami w serowym sosie (5 osób) Składniki: 1 opakowanie Waszego ulubionego penne 1 szklanka zielonego mrożonego groszku 1 średnia kalarepa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika
vegetanieDziś zapraszamy na ekspresowy pełnowartościowy obiad, do tego w wersji fit. Do przygotowania użyłyśmy makaronu z mąki z pełnego przemiału, chudego mięsa z kurczaka oraz pomidorów. Pomidory dziś co prawda z puszki, w sezonie warto je zastąpić świeżymi, jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze. Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce(...)zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z makaronem, z pesto i orzeszkami piniowymi gości na moim stole od kilku lat i zawsze szybko znika bo ma wielu wielbicieli. Ma bardzo charakterystyczny, „włoski” smak i aromat, znajomi i rodzinka przepadają za nią. Jak sałatka z makaronem z pesto jest na stole – wszystkie inne michy długo stoją pełne, dopóki ta nie zniknie… Polecam(...)Sałatka z makaronem – składniki:ok. 250 g makaronu świderkiok. 200 g szynkimały słoiczek pestook. 100 g orzeszków piniowych Makaron gotuję al dente czyli aż będzie miękki ale będzie stawiał lekki opór przy przegryzaniu. Tak ugotowany makaron jest zdrowszy bo nie wchłania się w całości w czasie trawienia. Zresztą tak gotują makaron Włosi a oni najwięcej wiedzą o makaronach
UgotujmyTo.pllody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten.*przepis(...)całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe taglioliniSKŁADNIKI :- 250 gram świeżego makaronu- ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego)- 2 żółtka- 50g śmietany kremówki 36%- 50g świeżo startego parmezanu- sól do gotowania makoronu- świeżo zmielony pieprz- tymianek gałązkę- 2 łyżki oliwy do smażeniaskładniki na makaron - 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty
Basia w kuchni