ostatni taki piknik! (na fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM 2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz
les mirabellesUwielbiam serek feta. Do czegokolwiek go dodam, zawsze smakuje! 1 kostka serka feta 2 pomidory 1 długi ogórek zielony makaron majonez lub sos włoski Oczywiście makaron gotujemy, pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, ogórka obieramy i także kroimy, fetę kruszymy lub kroimy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodając majonez lub ulubiony sos na bazie oliwy
Jadło i czytadłorozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem
Aga w kuchnizarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd nasiennych, posiekanych
Dzieje kuchennej Wiewióryinspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.Makaron Soba w buraczanym pesto2 średnie buraki100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołamipo szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej;1 mały ząbek czosnku3 pęczki makaronu Soba
Dzieje kuchennej WiewióryZupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki
Kuchnia domowa Aniszklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu
upichcicSałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji.Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok.Składniki:-szklanka makaronu ryżowego-jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka-groszek lub kukurydza konserwowa-kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 )-papryka-3 duże liście kapusty pekińskiej-kawałek pora(...)łyżki posiekanego świeżego koperku-majonez-przyprawa warzywna-pieprz W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy.Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.Groszek odsączamy.Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy.W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory.Na drobno kroimy kapustę pekińską
Maminek kulinarnySkładniki:1,5 kg pomidorówgłówka czosnku2 cebule1 litr bulionu warzywnegooliwasól pieprzZielony makaron:1 duże jajko150 ml mleka100 ml wody mineralnej gazowanej2/3 szklanki mąkiszczypta soligarść posiekanej pietruszkigarść posiekanej bazyliimasło klarowanePrzygotowanie:Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy(...)przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło
Smakowity Blog Kulinarnyłamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw. Podsmażamy przez chwilę wszystko razem.Można dodać drobno pokrojonego fileta z kurczaka.Smacznego
chwile dla mnieSkładniki: 200 g makaronu ryżowego, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez
Aga w kuchniparzącego łóżka, czy odkrecić w kranie zimną wodę, z której leci prawie wrzątek.. A jak tu odkręcić gaz pod kuchnią? Zbrodnia. Ale jak zrobić, by typowy Sycylijczyk ,zjadł makaron codziennie inaczej w taki upał? Składniki gotowane przygotowuje się ,albo o świcie, albo nocą. U nich to żadna rewelacja, idą sobie spać po 2.00 w nocy, nawet pózniej. Wstaje się(...)pizza poza domem, panino czyli słynna ogromna kanapka... Oto co się podaje w letnie dni na obiad, co się daje ojcom, teściom, mężom, synom do pracy ? Ano musi być makaron! Tam nie ma dnia bez makaronu. Ja do mojej potrawy wybrałam najlepszy. Najlepszy dlatego, że ja sobie ten makaron przetestowałam na Włochach.. Próbowałam wielu innych makaronów ogólnie dostępnych
Z Kuchni Do Kuchniktóre można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć, na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina. Dlaczego w brytfannie(...)pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniczasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane
Gorący kąsekszczypiorkiem i cebulką dymką, otóż jak się okazało dzięki temu trikowi zaostrza się apetyt. :) Dosyć już tego gadania weźmy się za robotę! :) Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... SKŁADNIKI: 4-5 małych kapust chińskich bok choy Garść świeżych kiełków fasoli mung Garść grzybków mun Kawałek imbiru pokrojony w zapałki Garść świeżej kolendry 1 pęd trawy(...)korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min. Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąWspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki :* kolorowe papryki* marchewka* cebula* cukinia* pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy* pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy* ketchup pikantny * olej rzepakowy* opcjonalnie czerwona(...)dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny
Magiczne Życie Martydesce wałeczki około ½ cm grubości. Długość dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli. Całość podpiekamy przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec danie
Smakowy Rajodkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości.4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do ciepłej cukinii. podgrzać kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.5. Podawać natychmiast.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniDoprawić do smaku solą i pieprzemMakaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do rozrzedzenia sosu jeśli mocno się zredukował Najlepiej makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać. Na talerzach posypać parmezanem
Stare Garyświeżego szpinaku250 g ricotty40 g tartej bułki100 ml mlekagałka muszkatołowa1-2 ząbki czosnkuorzeszki piniowe lub włoskieparmezansól pieprzsos pomidorowy:puszka krojonych pomidorównatka pietruszkioliwa z oliwek3 zabki czosnkusól , pieprzprzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać , obciąć ogonki, wrzucić do garnka i chwilę gotować - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie
Stare GaryMakaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mlekoNic dodać, nic ująć.A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany
More food, love and dreamsRamen burger, czyli burger w „bułce” z makaronu, to wynalazek Keizo Shimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny(...)sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości.Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów, stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 1040 kcal | 47 g białka
Nerds Kitchenstartego żółtego sera- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia- sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej na patelni margarynie. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy śmietanę, ciągle mieszając trzymamy na ogniu
Kulinarne zapędy Kokosa