makaron z - 4500 przepisów (strona:24/300)

Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 145

ostatni taki piknik! (na fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM   2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz

les mirabelles
144. Sałatka z makaronem i fetą 172

Uwielbiam serek feta. Do czegokolwiek go dodam, zawsze smakuje!  1 kostka serka feta 2 pomidory 1 długi ogórek zielony makaron majonez lub sos włoski Oczywiście makaron gotujemy, pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, ogórka obieramy i także kroimy, fetę kruszymy lub kroimy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodając majonez lub ulubiony sos na bazie oliwy

Jadło i czytadło
Makaron penne w sosie śmietanowym ze szpinakiem i oliwkami 209

rozmrożenia się szpinaku. Następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i połówki zielonych oliwek. Wsypujemy słonecznik, podsmażamy chwilkę. Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy, aż do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron osobno gotujemy al dente. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym żółtym serem przed podaniem

Aga w kuchni
Włoska zupa pomidorowa z makaronem czyli Zupowy Wtorek odc.22 133

zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd nasiennych, posiekanych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron Soba w buraczanym pesto 192

inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.Makaron Soba w buraczanym pesto2 średnie buraki100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołamipo szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej;1 mały ząbek czosnku3 pęczki makaronu Soba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa pomidorowa z makaronem 163

Zupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki

Kuchnia domowa Ani
Makaron z kurczakiem i pesto 140

szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Kurczaka doprawiamy tylko odrobiną soli, gdyż samo pesto jest już słone ze względu

upichcic
Sałatka z makaronem ryżowym 454

Sałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji.Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok.Składniki:-szklanka makaronu ryżowego-jedno wędzone udko lub wędzona pierś z kurczaka-groszek lub kukurydza konserwowa-kilka ogórków konserwowych ( my dodaliśmy 7 ) -kilka suszonych pomidorów ( my dodaliśmy 5 )-papryka-3 duże liście kapusty pekińskiej-kawałek pora(...)łyżki posiekanego świeżego koperku-majonez-przyprawa warzywna-pieprz   W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy.Przelewamy zimną wodą i odsączamy.   Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.Groszek odsączamy.Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy.W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory.Na drobno kroimy kapustę pekińską

Maminek kulinarny
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 164

Składniki:1,5 kg pomidorówgłówka czosnku2 cebule1 litr bulionu warzywnegooliwasól pieprzZielony makaron:1 duże jajko150 ml mleka100 ml wody mineralnej gazowanej2/3 szklanki mąkiszczypta soligarść posiekanej pietruszkigarść posiekanej bazyliimasło klarowanePrzygotowanie:Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy(...)przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło

Smakowity Blog Kulinarny
Ekspresowy obiad: Makaron z warzywami po chińsku 437

łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw. Podsmażamy przez chwilę wszystko razem.Można dodać drobno pokrojonego fileta z kurczaka.Smacznego

chwile dla mnie
Sałatka z makaronem ryżowym 502

Składniki: 200 g makaronu ryżowego, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez

Aga w kuchni
Sycylijska sałatka makaronowa 293

parzącego łóżka, czy odkrecić w kranie zimną wodę, z której leci prawie wrzątek.. A jak tu odkręcić gaz pod kuchnią? Zbrodnia. Ale jak zrobić, by typowy Sycylijczyk ,zjadł makaron codziennie inaczej w taki upał? Składniki gotowane przygotowuje się ,albo o świcie, albo nocą. U nich to żadna rewelacja, idą sobie spać po 2.00 w nocy, nawet pózniej. Wstaje się(...)pizza poza domem, panino czyli słynna ogromna kanapka... Oto co się podaje w letnie dni na obiad, co się daje ojcom, teściom, mężom, synom do pracy ? Ano musi być makaron! Tam nie ma dnia bez makaronu. Ja do mojej potrawy wybrałam najlepszy. Najlepszy dlatego, że ja sobie ten makaron przetestowałam na Włochach.. Próbowałam wielu innych makaronów ogólnie dostępnych

Z Kuchni Do Kuchni
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 171

które można zapasteryzować, zakonserwować, ususzyć,  na dłużej. Dziś zrobimy sobie antipasto – przystawkę, bazę dosłownie pod wszystko! Można ją jeść samodzielnie, można jako dodatek do mięs , można ubogacać tym makarony, tortellini ..wszystko co nam przyjdzie do głowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina.  Dlaczego w brytfannie(...)pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z cukinią i cytryną inspirowany przepisem Gino D'Acampo 199

czasu do czasu mieszając. Dorzucić płatki chilli i skórkę z cytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane

Gorący kąsek
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 171

szczypiorkiem i cebulką dymką, otóż jak się okazało dzięki temu trikowi zaostrza się apetyt. :) Dosyć już tego gadania weźmy się za robotę! :) Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... SKŁADNIKI: 4-5 małych kapust chińskich bok choy Garść świeżych kiełków fasoli mung Garść grzybków mun  Kawałek imbiru pokrojony w zapałki Garść świeżej kolendry  1 pęd trawy(...)korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min.  Gotowe danie wykładamy na talerze posypujemy dymka i podajemy z makaronem vermicelli lub ryżem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 174

Wspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki :* kolorowe papryki* marchewka* cebula* cukinia* pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy* pomidory w puszce  * koncentrat pomidorowy* ketchup pikantny * olej rzepakowy* opcjonalnie czerwona(...)dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny

Magiczne Życie Marty
Bringoli, spatzle, nudle, czyli danie z makaronem własnej produkcji na sposób prowansalski :) 170

desce wałeczki około ½ cm grubości. Długość dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli. Całość podpiekamy przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec danie

Smakowy Raj
Makaron z cukinią 197

odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości.4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do ciepłej cukinii. podgrzać kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.5. Podawać natychmiast.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad

Kuchnia domowa Ani
pomidorowo - cukiniowy sos do makaronu 182

Doprawić do smaku solą i pieprzemMakaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do  rozrzedzenia  sosu jeśli mocno się zredukował Najlepiej  makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać. Na talerzach posypać parmezanem

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 174

świeżego szpinaku250 g ricotty40 g tartej bułki100 ml mlekagałka muszkatołowa1-2 ząbki czosnkuorzeszki piniowe lub włoskieparmezansól pieprzsos pomidorowy:puszka krojonych pomidorównatka pietruszkioliwa z oliwek3 zabki czosnkusól , pieprzprzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu , al dente, odcedzić i odsączyć . Szpinak opłukać , obciąć ogonki, wrzucić do garnka i chwilę gotować  - nie trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie

Stare Gary
776. Makaron w sosie orzechowo-dyniowym. 149

Makaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mlekoNic dodać, nic ująć.A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany

More food, love and dreams
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 292

Ramen burger, czyli burger w „bułce” z makaronu, to wynalazek Keizo Shimamoto, który w ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny(...)sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości.Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów, stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 1040 kcal | 47 g białka

Nerds Kitchen
Makaron z sosem śmietanowo - serowym 298

startego żółtego sera- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku - margaryna do smażenia- sól, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa Jak pisałam powyżej, danie jest nad wyraz szybkie - wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a czosnek traktujemy praską, po czym lądują one na rozpuszczonej na patelni margarynie. Gdy cebula się zeszkli, wlewamy śmietanę, ciągle mieszając trzymamy na ogniu

Kulinarne zapędy Kokosa