Przecież to ulubione danie większości dzieci. Zapraszam :-) Składniki (proporcja dla 3-osobowej rodziny, starczy na dwa dni, na drugi dzień oczywiście smaczniejsze): 250 g makaronu typu spaghetti 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 l sosu pomidorowego (kartoniki sosu po 500 ml dostępne m.in. w Lidlu) ok. 20-30 ml wody (opcjonalnie(...)Może się też okazać, że sos jest za gęsty i trzeba dodać odrobinę wody. Kilka minut dusimy całość. 7. Pod koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z wodą, by ugotować makaron. Garść świeżych liści bazylii siekamy drobno. 8. Posiekaną bazylię dodajemy do sosu, mieszamy. 9. Czasem sos wydaje się być cierpki, wtedy warto dolać odrobinę mleka, to pomaga zniwelować nadmiar cierpkości
Kawa z mlekiemżółtka jajka Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody , solimy.Gdy się zagotuje wrzucamy makaron na 10 min . ale sprawdź dokładnie na opakowaniu. W tym czasie dwie łyżeczki szafranu zagotuj z wodą na patelni i gdy tylko się zagotują składniki wyłącz ogień. Pokrój szynkę w cienkie, drobne pask i. Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka(...)dodając je do jajecznicy lub ciasta. Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min. MIESZAJ Co chwila mieszaj i jeżeli gotujesz w tym czasie makaron, to też go zamieszaj. A jeżeli makaron już się ugotował, odcedź
Pasje JolkiOmlet ze szparagami to szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Oczywiście przygotujemy je głównie tylko w sezonie od końca kwietnia do połowy czerwca, kiedy to będą dostępne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 300 g makaron świderki 1 czerwona papryka 100 g fasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy
magiczna kuchnia Kasismażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka. W samym czasie gotujemy makaron. Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam. Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę
Mój Smak na ŻycieSałatka makaronowa z warzywami to bardzo szybkie i proste danie. Można do ugotowanego drobnego makaronu dodać ulubione warzywa, oraz majonez, można dla urozmaicenia jej dodać wędzoną rybę, czy szynkę. Sałatka makaronowa jest łatwa, tania, smaczna, sycąca, uniwersalna, zarówno idealnie pasuje na rodzinne spotkanie, jak i do zjedzenia przed TV 🙂 Dla mnie niezastąpiona na grillowe spotkanie. Ta sałatka z makaronem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, sok pomidorowy 4 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki, szynka wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mrożona mieszanka soczewica zielona Frosta 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka na oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną cebulę, wsypać mieszankę mrożoną soczewicy zielonej z warzywami i podsmażać
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj zapraszam na lasagne z serem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:) Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego(...)parmezanu 100 gr startego miękiego sera 100 gr sera mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały
Smaki Edytypasta, ale frittata. Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia. Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti na 1 porcję 3 jajka 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki ser żółty startego
Bon appetit mon amiewarto pokusić się o takie połączenie smaków i zaskoczyć swoich najbliższych... Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pest o Składniki : 400 g makaronu łazanki 500 g kiszonej kapusty z marchewką 400 g kiełbasy bądź szynki 1 duża cebula 4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobróbce, a tych zielonych nie trzeba nawet obierać. Zapraszam na kolejny szybki przepis obiadowy SKŁADNIKI: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej 1 pęczek zielonych szparagów 4 duże łyżki serka mascarpone 2 duże łyżki śmietany pieprz, sól, gałka muszkatołowa 0,5 opakowania makaronu spaghetti oliwa PRZYGOTOWANIE: Makaron nastawiamy do gotowania. W tym czasie przygotowujemy szparagi – myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki(...)Szparagi wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok. 5-6 minut. Szynkę kroimy na cienkie paski i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy szparagi i chwile razem podsmażamy. Dodajemy na patelnię śmietanę i serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na patelnię przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia w biegulekką kolację. Dzięki temu unikniecie wieczornego pochłaniania jedzenia, bo organizm ma cały czas paliwo, żeby funkcjonować. Składniki na 1 porcję: 70g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) 100-150g mięsa mielonego (u mnie z szynki) ½ cukinii Kilka pieczarek Garść świeżego szpinaku (możecie użyć poza sezonem mrożony) 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Fabryka pomysłówdajcie 18 gotuje 19 zostawcie 20 piekarnika 21 przypiekło 22 gdyby 23 sos 24 rzadka 25 kukurydzianej 26 będzie 27 plastry 28 kluski 29 makaron 30 ugotowane ziemniaki 31 bułka Artykuł Szinka po bajerowsku (Szynka po bawarsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniSkładniki: (na 2-3 porcje) Makaron naleśnikowy: 8 żółtek 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek(...)oliwek i maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę. 4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty. 5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy. Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego
KreatywnePinyszpinakiem to pełnowartościowe danie obiadowe. Znajdziemy w nim warzywa i mięso, aromatyczny sos i coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka
Bon appetit mon amie