Kiedy decydowałam się wziąć udział w akcji Szwajcarskie Inspircje organizowanej na Durszlaku z okazji 130-lecia marki Vctorinox , moja wiedza na temat kuchni szwajcarskiej była więcej
Stare GarySkładniki: 200 g makaronu gniazdka firmy Międzybrodzki 200 g brokułów mrożonych 1 cebula 100 g szynki 50 g masła Sos: 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodajemy bazylię i oregano oraz 300 ml śmietanki, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrabiamy mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką dodajemy do sosu na patelni. Całość cały czas mieszamy, doprawiamy do smaku i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po odcedzeniu makaronu i brokułów dodajemy je na patelnię
Emcia Pichcidobrze osuszamy. Na rozgrzanej patelni na małym ogniu rozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem mleka. Dodajemy pokrojoną szynkę i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 2-3 minut, często mieszając. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Makaron doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy
La grande e la piccola cuocaliśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Proziaki
Moja smaczna kuchniajesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło(...)aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna z tych nie chce mi się gotować, ale mam ochotę na coś dobrego i nowego! WIĘCEJ 18. MAKARON DRWALA Makaron Drwala, to przede wszystkim cudowne połączenie i kompozycja smaków i aromatów, świeże kurki prosto z lasu, nasz polski tymianek drobnolistny, świeża natka pietruszki, dobrej jakości masło, oliwa
SMYKWKUCHNIdekoracja wg uznania *opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć(...)posklejały (albo gotuj w dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno). Etap III - Zawijamy Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną
Wylizany Rondelłyżki oliwy z oliwek sól i pieprz 1/2 szklanki śmietany 36% Do podania: makaron szpinakowy lub kasza pomidorki koktajlowe kapusta kiszona Polędwiczkę umyj. Oczyść z błon, dopraw i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich nabij na gałązkę rozmarynu a następnie owiń szynką parmeńską. Rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej przygotowane polędwiczki(...)następnie wlej koncentrat grzybowy Krakus. Zredukuj sos, wlej śmietanę. Gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw pieprzem. Upieczone mięso pokrój w plastry. Podaj na sosie grzybowym. Świetnie smakuje z makaronem szpinakowym i pomidorkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSałatka z ryżem Szybka, pyszna i kolorowa sałatka z ryżem, szynką, jajkami i warzywami. Idealnie sprawdzi się jako pożywna kolacja czy lunch w pracy. Często używam
Blog z ApetytemSkładniki: 1/2 paczki makaronu penne giganti, ale można wykorzystać też każdy inny 🙂 250 g zmielonej szynki wieprzowej 300 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 duża cebula 1 słoik krojonych … Czytaj dalej Penne giganti w sosie pomidorowym
czarrna od kuchnijesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! Życzę smacznego! Zapraszam Was na mojego Facebooka - smykwkuchni, do komentowania, lajkowania do bycia
SMYKWKUCHNIBardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki
Kuchnia Pokoleńgulasz "śmietnik". :) A dlaczego? Bo można do niego dodać warzywa jakie tylko chcemy i zawsze będzie smaczny. Idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki
O kuchni z uczuciemimprezowe koreczki. Szybkie, pyszne i ładne dla oka. Składniki: 7 kolorowych makaroników- kokardki 7 oliwek 7 plastrów wędliny 7 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowania, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Plasterki szynki składamy na pół i zwijamy w rulonik. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: pomidor koktajlowy, kokardkę makaronową, zwiniętą w rulonik szynkę i oliwkę
Podróż w kulinariatyrolskiej 2 łyżki majonezu,vegeta (można również dodać koperek lub natkę pietruszki,ale ja nie daje bo mój mąż nie lubi) PRZYGOTOWANIE: makaron zalewamy wrzątkiem ,przykrywamy na kilka minut aż spęcznieje,następnie odcedzamy, tarkujemy szynkę na tarce jarzynowej, ogórka też(ale zanim dodamy go do sałatki to odciśnijmy go z wody) dodajemy majonez i doprawiamy vegetą!! gotowe-smacznego
Swojskie jedzonko